MENÜ

Ayıp ettin Michel

Üçüncü kez talip olduğumuz Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ev sahibi Fransa oldu. Siyasetin spora karışmadığı gerçeği, ortadan kalktı. İtalya ilk turda elendi. Başbaşa kaldığımız Fransa ile kıran kırana mücadele ettik. Ancak sonucu, Michel Platini'nin 'taraf oluşu' belirledi.

Ayıp ettin Michel

Platini’nin karar öncesi Sarkozy’yi 13 delegeyle tek tek tanıştırması etik değildi. En büyük darbe ise Erzik’in aile dostu İngiliz delege Thompson’dan geldi.

Haberin Devamı

UEFA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahibi Fransa oldu. Ancak Cenevre’deki organizasyonda yaşananlar tarihe geçti! 1960’taki ilk turnuvaya ev sahipliği yapan, 1984’te UEFA Başkanı Jacques Georges (Fransız) iken de Avrupa Şampiyonası’nı organize eden Horozlar, Michel Platini ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin işbirliği, toplantı başkanı İngiliz delege Geoffrey Thompson’ın da kendilerine oy vermesiyle mutlu sona ulaştı. İki kademeli olarak gerçekleştirilen oylamada üç aday ülkeye 5’in üzerinde oy verildi. Fransa 43, Türkiye 38, İtalya ise 23 oy aldı. Bu durumda İtalya elenirken, ilk iki ülke Fransa ve Türkiye finale kaldı. Finalde ise oylama ‘1’ üzerinden gerçekleştirildi. 13 delege, iki ülkeye oy verdi.

Haberin Devamı

Sarkozy programını değiştirip geldi
Bize Hollanda, Litvanya, Malta, Ukrayna, İspanya ve Romanya oy verirken, Kıbrıs Rum Kesimi, Danimarka, Slovakya, İsrail, Portekiz, Almanya ile UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik’in ailece de görüştüğü yakın dostu Geoffrey Thompson’ın Fransa’yı istemesiyle, Türkiye 7-6’lık sonuçla üçüncü kez Avrupa Şampiyonası’nı organize etme şansını yitirdi. Daha önce 2008’de Yunanistan’la, 2012’de de tek olarak ev sahipliğine talip olan Türk heyeti, kararın ardından oldukça üzgündü. Fransızlar’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geleceğini öğrenen Nicolas Sarkozy, son anda tüm programını iptal edip rotayı Cenevre’ye çevirdi ve şovunu yaptı.

Cumhurbaşkanımız Gül’e soğuk baktı
Sarkozy’nin oylama salonuna girdiği anda UEFA Başkanı vatandaşı Platini’nin, oy verecek delegeleri kendisiyle tanıştırması ve ellerini sıktırması dikkatlerden kaçmadı. Abdullah Gül’e ise aynı şekilde davranmayan Platini’nin bu hareketi, İtalyanlar’ı da sinirlendirdi. Ayrıca Sarkozy, sunum yapmak için ilk olarak sahne alan Türkiye’nin ve ardından da İtalya’nın tanıtım konuşmasını salonda izlemedi. UEFA Başkanı’nın, Fransa’nın ev sahipliğini kazandığı zarfı açtığı anda, adeta havalara uçması da gözlerden kaçmadı. Eleştirilen Platini, “Tamamen tarafsızım. Herkes kazanacak diye bir şey yok. Eğer Türkiye kazansaydı, bu kez de Şenes Erzik için ‘üyeleri etkiledi’ denilecekti. Üç aday ülkenin de dostuyum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İŞTE TÜRKİYE'NİN ADAYLIK SUNUMU

Yıkıldılar...
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ile UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Michel Platini’nin 2016’ya Fransa’nın ev sahipliği yapacağını açıklamasının ardından büyük üzüntü yaşadı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindekiler, toplantı öncesinde Michel Platini ile bir araya geldi.


Türkiye’nin sunumu sırasında, Başbakan Erdoğan’ın da daha önceden kaydedilmiş video mesajı İngilizce altyazılı yayınlandı.


Espace Hippomene Kültür Merkezi’ndeki sunumda Türkiye adına sahneye, sunucu Defne Samyeli çıktı.

Mehmet Demircan & Serkan Hacıoğlu / Fanatik Cenevre'de

YORUM YAZ