MENÜ

Aybars Hünalp: D-Smart lider olacak!

D-Smart spor kanalları koordinatörlüğü'ne getirilen Aybars Hünalp, projeleri, hedefleri ve kanalın geleceği hakkında www.sporlig.net'e açıklamalar yaptı...

Aybars Hünalp: D-Smart lider olacak!

Yılların program yapımcısı ve dergimiz yazarı Aybars Hünalp'ın yeni adresi D-Smart. D Smart spor kanalları koordinatörlüğü'ne getirilen Hünalp, projeleri, hedefleri ve kanalın geleceği hakkında www.sporlig.net'e açıklamalar yaptı...

Haberin Devamı

Hayırlı olsun uzun yıllar sonra tekrar televizyon camiasındasınız ayrı kalalı kaç yıl oldu?

Bazen devre arasında kar-kış gibi olaylardan ötürü maç yarım kalır.İklim tekrar düzelince yeniden başlar.Ben de hayatımın ikinci yarı maçına Teknik Direktörüm D Smart Genel Müdürü Erkal Filiz’in sahaya itmesiyle yeniden başladım.1979 yılında başladığım meslek hayatımda gazetecilik,televizyonculuk,halkla ilişkiler ,platformculuk dışında hiçbir işle uğraşmadan Mart 2017’de LİG TV Haber Müdürlüğü’nden emekli olup TV anlamında gölgeye çekilmiştim köşe yazılarına devam ediyordum.

Neler hissediyorsunuz? Nasıl duygular içindesiniz?

Mesleğe yeni başlayan biri gibi heyecanlıyım.Zaten iyi bir marka olan D Smart’ın kendimizin ürettiği 77. Ve 82.nolu spor kanallarında yapılabilecek her türlü spor yayını yapıyoruz. D Smart’da taşıdığımız öteki spor kanallarının da abonemizi memnun etmesi için her türlü desteği veriyoruz.Kendi markamız diye söylemiyorum TAY TV’yi izleyen yarışseverler Hakan Cantınaz ve ekibinin yarattığı farklılığı anında görecek.

Haberin Devamı

Aybars Hünalp: D-Smart lider olacak

Çok deneyimli bir televizyoncusunuz. Göreve gelir gelmez ne gibi eksiklikler gördünüz ve neler yaptınız? ne gibi farklı projeleriniz var.

Yaptığımız şeyleri bizlerin parlatmasından çok seyircinin olumlu/olumsuz konuşması tercihimiz. Önemli olan yaptığımız işlerin basına ,sosyal medyaya yansıması, D Smart’ın abone sayısının artması,reklamının artması. Radyo da çok önemli bir mecra. Radyolarda yaptıklarımızın konuşulması ne yalan söyleyeyim hoşuma gidiyor.Sadece aynı anda 2 maç olunca açtığımız 82.kanalı 24 saat açık hale getirdik .Röportajı yaptığımız hafta 82.kanalda Trazonspor-Fenerbahçe maçı sonrası meslek büyüklerimiz Ertuğrul Özkök,Şansal Büyüka, İlker Yasin’in görüntülü bağlandığı, Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Aslan, Milliyet Spor Müdürü Tayfun Bayındır, Fanatik’den Faik Çetiner Posta’dan Faik Gürses’in katıldığı program yaptık.Grubun digital ayağı ile de iyi ilişkilerimiz var Hürriyet.com.tr’nin Milliyet.com.tr.’nin, Fanatik.com.tr’nin,Posta com.tr’nin yaptığı röportajları onların işi bittikten sonra kullanıyoruz. Hakan Ural dahil pek çok ünlünün Trabzon-Fenerbahçe maçı ile ilgili skor tahminlerini yaptığımız programda yayınladık.

Haberin Devamı

Kanalınız hedef kitlesi olarak beklentileri karşılıyor mu? Hedefiniz ne?

Hedefimiz D Smart’ın spor paketine üye olanların sporla olan tüm beklentilerini karşılamak. İspanya Futbol Ligi La Liga’yı ve İspanya Basketbol Ligi’ni naklen veriyoruz.Başlama saatleri ile Avrupa’da hiç bir yerle çakışmayan Asya Liglerinin yayın hakkını 4 yıllığına aldık.Genel Müdürümüz Erkal Filiz’in Asya’dan Güney Amerika’ya kadar nerede spor heyecanı var ise her saat ekrana naklen getirme gibi bir hayali var.Olaya böyle derin bir açıdan bakınca yayın hakları açısından kurcalanacak çok lig var.Bir de İddia ,olayın şeklini değiştirdi.Artık çok insan insan iddia oynuyor.İddia oynayanlar oynadıkları maçı canlı görmek istiyor.

Başta beIN Sports olarak Tivibu,+plus vs gibi rakipleriniz var. Hangi platformla yarış halindesiniz?

Digitürk platformculuk açısından pazarın( maçlardan ötürü )doğal lideri.Lakin BDK verilerine göre geride bıraktığımız yılın ilk üç çeyreğinde tüm rakiplerimiz üye kaybederken sürekli artıran D Smart.Çalışanıyla,call-centarda şikayet dinleyeniyle,bayisi ile hepimiz liderlik koltuğuna oturacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz.Bizim ikinciliği sevmeyen çalışma arkadaşlarımız var.Yakın vadede zor gibi dursa da imkansızı başaracağımıza eminim.İşe girerken “Ben Hagi’nin Galatasararay’ a geldiği zamanki gibi büyük düşünüyorum.Burası spor kanalları anlamında bir numara olacak, olunca prim isterim “dedim.

Haberin Devamı

Kaç aboneniz var? memnunmusunız? kaç aboneyi hedefliyorsunuz? Türkiye çapında

Bunlar gizli bilgiler değil ama benim konum değil.

Yayın politikanız nedir?

Spor yayınlarında tarafsız.Her kulübe eşit uzaklıktayız.Ekrana bir kulübün hocasını eleştireyim de açılan yere beni getirsinler diyen teknik adamları çıkarmıyoruz.Şu an rakiplerimize fark attığımız en büyük uygulama ekranın altından geçen liveskor uygulaması.21 Şubat’da başladık.Böyle şerit geçen kanallar günü boyu maç sonucunu ya da o anki skoru veriyor.Genel Müdürümüz Erkal Filiz’in buluşuyla ekte fotoğrafı gözüken uygulamaya geçtik.İddia’da sarı kart,kırmızı kart,korner gibi konularda da bahis oynanıyor. Farklılık yarattan yeni uygulamada maçın kaçıncı dakikasının oynandığı gibi detayın yanısıra takımların topa sahip olma oranları da gözüküyor.Spor kanalları olarak İçerik Grup Başkanlığına yeni getirilen Ceyda Görür’e bağlıyız.Kendisinin TV ve platform birikimi de oldukça iyi.Bu bizim için avantaj.Kendimizi salt ürettiğimiz 77 ve 82 nolu kanallardan sorumlu görmeyip platformda taşıdığımız her spor kanalını promote edilmesi için uğraşıyoruz.TAY TV,Eurosport 1,Eurosort 2,S Sport,S Sport 2,Ashor,Fightbox,FB TV,Sports TV,TRTSpor gibi kanallarını taşıyoruz.İngiltere maçlarının bizim platformda olması büyük avantaj.Hepsinin içeriklerinden derlediğimiz akışları spor basınına servis ediyoruz.Benim bilgisayarda DHA’nın bülten grubu gibi basınla ilgili mail grupları var bülten yollayınca Kıbrıs’tan Ağrı’ya kadar tüm spor basınına gidiyor.Yine taşıdığımız spor kanallarının birbirleriyle veya bizlerle aynı içeriği aynı saatde paylaşmaması için başlarındaki profesyonellerle iletişim içindeyiz.Biz İspanya maçını canlı yayınlarken karşısında İspanya ile ilgili özet izlenmez bunu koordine ediyoruz. Taşıdığımız kanallara elimizden geldiğince destek olup abonemizi memnun etmek istiyoruz.D Smart üyesi iseniz burada taşıdığımız spor kanallarının naklen yayınladığı maçları tekrarları dahil orjinal lisanında veya İngilizce olarak dinlemeniz mümkün.Bu da bir ayrıcalık her platformda bu özellik yok.

Haberin Devamı

Plastip şov gibi çok eski ve çok izlenen bir bölümünüz vardı böyle projeler yapmayı düşünüyor musunuz?

Plastipshow aynı ekranı da paylaştığımız Cihat Hazardağlı’nın benimle ilgisi yok.Ben Şansal Büyüka,Can Tanrıyar,Oğuz Tongsir,Ferhan Tezcan,Sedat Kaya gibi isimlerle Televole,Maraton,

Pazar Keyfi gibi programlara imza attım.Politikacıların bütün hafta olan konuşmaları saatlerce dinler cevapdan yola çıkarak magazine ya da spora yönelik soru sorardım. 4000 saatlik konuşma arşivim ve sözlerinin yazıya dökülmüş hali vardı. Dönemin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan şimdi yıkılan Abdi İpekçi Salonunda törenle 10.000 kişinin önünde “Tarafsızlığınızı koruduğunuz için teşekkür ederiz”yazan plaket vermişti. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü de yapan Mehmet Atalay,hocanın cenazesinin ardından Güneş Gazetesi’ndeki yazım için Devlet Bakanımız Mehmet Ali Şahin’in yanından aradı . Yıllar önceki bu ödül olayının perde arkasını ilk kez anlattı.Kanal D’de naklen yayınladığımız İsveç-Türkiye milli maçından sonra İsveç ‘den gelip Refah Partisi’nin gençlikle buluşma şölenine yetişmiştim.Ödül töreni öncesi İstanbul İl Başkanı ,Erbakan’a benim Televole’deki yayınlarla hocayı zor duruma düşürdüğümü ve bir hafta önce mahkemeye verdiklerini söylemiş.Mehmet Atalay’ın detayını bildiği bu görüşme üzerine Erbakan hoca “Olur mu öyle şey “diyerek hem hala sakladığım plaketi verdi hem de mahkemeyi geri çektirdi.Hep yeni projeler yapmayı düşünüyoruz ama Siyasiler defterini kapadım.

Kapalı devre maç yayınlarınız var. Kaç tane daha hedefliyorsunuz. Bilgi verir misiniz?

Kapalı devre maç yayını hoş bir deyim değil.Netice olarak bizim yaptığımız yayın iki kişinin arasındaki bir ilişki değil.Uzun yıllar Show TV’nin Spor Müdürlüğünü de yaptım.Açık kanalın da kendisine göre zorluğu var.3 yıllığına 9 milyon Euro vererek aldığımız UEFA’nın çeyrek-final paketinde bir maç bile yayınlamayamadık. Türk takımları çıkmadığı için çöpe attık onca parayı.En acısı UEFA’tan aldığımız bu paketin içindeki final maçını, yerine koyacağımız dizi tekrarı daha çok reklam alacağından yayınlamadık.UEFA’ya da sinyal kesilince yayın yönetim yerine film koymuş diye yalan söyledim.Tek maç yayınlamadan 9 milyon Euro verdiğimiz için UEFA heykelimizi dikse yeridir.Buradaki abonemiz açık kanal yerine üstüne para vererek böyle bir paket aldığı için 1 kişi olarak bile seyretse ona en kaliteli şeyi iletmemiz lazım.

Kurum olarak, ileriki yıllarda Süper lig ve Türkiye kupası maçlarını alma gibi bir düşünceniz var mı?

Süper Lig herkesin rüyasını gördüğü bir hayaldir yayıncılık için. Profesyonel olarak benim görevim yarın alacakmış gibi hazırlıklı olmak.Ama açıklanacak şartname sonrası buna Demirören Medya Grubu karar verebilir.Yıllarca bu işlerin Cine-5,Show TV,Lig TV,Digitürk ayağında bulunan biri olarak kulüplerin ve Kulüpler Birliği’nin bu işe bakması gerektiği yerden bakmadığını düşünüyorum.Şu an bütün dünyada maçlar seyircisiz oynanıyor. Saha içinde seyirci görseli yerleştiriyor.Bizde ise maç başına 5000 lira alınacak diye parayı veren firmanın kocaman pankartı.İspanyollar haftada bir maçı youtube’den canlı yayınlatma mecburiyeti koyuyorlar.Bizde maçın özeti sadece fiyatların yüksekliğinden ötürü sadece TRT’de.Durum böyle olunca da futbol progamları yapanlar görüntü göstermek yerine şüpheli senoryolar anlatıp milleti inandırıyorlar.Bir de olaya neresinden baktığınız önemli.Ben de Galatasaray için sanırım Sarı-Kırmızılılar şu hakemle bir yıldır kaybetmiyor diye haber yaptım.Sonra düşündüm Galatasaray zaten 1 yıldır namağlupdu.Bu bakış açılarını değiştirmek lazım.Keza İspanyollar bizlerin naklen yayınladığı maçların 1.5 dakikalık özet hakkını internet için ayrı yapıp kim yayınladı/nasıl yayınladı dev bir ekiple takip ediyor. Maç tekrarı verdiğimiz kanalı bile uydudan bulup kurallara uyup uymadıklarını takip ediyorlar.İngiltere liginin yayın hakkını Digitürk’e yıllar önce almaya,şu an Futbol Federasyonu Genel Sekreterliğini başarıyla yürüten “onursal genel müdürüm “dediğim Kadir Kardaş ile birlikte Monaco’ya gitmiştik. Randevuya gittiğimizde adamların biririn kartının üzerinde gözlemci yazdığını keşfettim. İşinin ne olduğunu sorunca”Bu görüşmenin nasıl yapıldığını gözlemliyorum” dedi.Gelişmekte olan bir ülke olarak bunu yakalamamız lazım.Biz genelde günü kurtarmaya çalışıyoruz.Bugün bir Fenerbahçe ,Galatasaray Beşiktaş,Trabzonspor taraftarı düğün tarihini maç saatine göre belirlemek istese yapamıyor çünkü maçların hangi hafta oynanacağı belli günü/saati belli değil.

En çok memnun olduğunuz sizi mutlu eden yapımlar hangileri?

Bizde Bolca Futbol,Banko Futbol,Smartspor,La Liga özel var.Bu hafta Türk televizyonlarında ilk kez 2.ve 3.lig maç özetlerinden derlediğimiz Ahmet Akçan hocanın da yorumcu olarak katıldığı” Türkiye’den Futbol”programına başladık.Her yeni program insana ayrı bir heyecan veriyor.Sevgili Hıncal Uluç yeüstadımızın yeğeni yapımcı-oyuncu Bülent Bilgiç ağabeyimiz ile aynı gazetede spor muhabirliği yapıyorduk.Bülent Bilgiç Fenerbahçe muhabiriydi.Birgün o zaman Fenerbahçeli yönetici Başaran Ulusoy ile röportaja gitti. Başaran Ulusoy ”At sahibine göre kişner”demiş bu manşet olmuştu.Bence yayıncılıkta da bu böyle.Burada azimli bir ekiple çalışıyoruz.Aykut Aydın, Nedim Koşar,Mehmet Koç,Subutay Akdoğan,Efe Balakin,Barbaros Karaoğlu,Haluk Tarım,Orkun Çolakoğlu, Ahmet Göbül buradaki çalışma arkadaşlarım. Melih Gümüşbıçak,Melih Şendil,Engin Kehale, Uğur Karakullukçu, Murat Fevzi Tanırlı,Emre Bol,Orhan Uluca ,Ahmet Akcan, Erman Yaşar, Alp Özgen, Musa Kazım Üçüncü, Ömer Saraç, Aras Yetiş, Ozan Can Sülüm, Cihan Eldem, Uğur Ozan Sulak, Yiğit Alpman, Emre Yazıcıol, Seçil Menteş, Nergis Aşkın de ekranımıza destek veren isimler. Yayıncılık adına her geçen gün iyi bir şey yapacağız.Teşekkür ederim.

YORUM YAZ