Arama

Popüler aramalar

Tarihi final

Yüzmede final bile tarihi başarı sayılacak. Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve büyüklerde aldığı madalyalarla ilklere uzanan Ukrayna asıllı milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş, bu kez 2016 Rio’da aynı başarıyı tekrarlamaya çalışacak... Dünya rekortmenleri arasında önce final sonra kürsü şansı arayacak.

Tarihi final

Olimpiyatların en çok madalya dağıtan branşlarından biri olan yüzme için, özellikle de 2020 olimpiyat adaylığı sürecinde geleceğe yönelik adımlar atılmıştı. 2013’te Turkcell’in büyük desteğiyle, projenin de başına efsane yüzücü Phelps’in antrenörü Bob Bowman getirilerek, yüzücü yetiştirmek için kollar sıvanmıştı. Türkiye’nin her yerinde sporcu taraması yapıldı ve bazı sporcular, Bowman’ın ABD’deki kampına alındı... Geçen 3 yılın sonunda Türkiye ilk olimpiyat sınavını 2016 Rio’da verecek. Şunu da söylemeden geçmeyelim, madalya hedefi 2020 Tokyo olarak belirlendi. Peki bu süreçte ne kadar adım atıldı... Birçok uluslararası turnuvada yıllardır kırılamayan Türkiye rekorları gelişirken, daha fazla final yüzmeye de başladık.

Güneş şansımız oldu

2016 Rio Olimpiyat Oyunları öncesinde de değerli başarılar elde edildi. Tabii Viktoria Zeynep Güneş planlananın dışında bizim için ekstra gelişmeydi. Çünkü ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Ukrayna asıllı 18 yaşındaki milli yüzücü, sadece gençler değil, büyükler kategorisinde de aldığı madalyalarla tarih yazdı. En son, 1992’de Derya Büyükuncu’yla Avrupa arenasında madalya kazanan Türkiye, Güneş’le ise, 100m ve 200m kurbağalamada iki bronzla çifte tarih yazdı. Genç yetenek, Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’ye hem madalya getiren ilk kadın yüzücü hem de iki madalya kazanan ilk yüzücü oldu. 4 branşta olimpiyatta yüzecek ilk sporcumuz olan Viktoria Zeynep Güneş, Rio’da final bile yüzse tarihe geçecek. Hatta sürpriz madalya bile getirme potansiyeline sahip. Ancak dünya rekortmeni rakipleri Ruta Meilutyte, Katinka Hosszu, Shiwen Ye gibi isimler yine favori ve kürsünün de talipleri çok olacak.

Nezir Karap’ı unutmayalım!

Bir de erkeklerde Nezir Karap’ı unutmayalım. ABD kampına götürülen ve Bowman’ın özel çalıştırdığı isimlerden biriydi. Bunun da karşılığını aldık. 22 yaşındaki yüzücümüz, 400 metre serbestte olimpiyat ‘A’ barajını geçen ilk ve tek erkek yüzücü olarak tarih yazdı. Şimdi aynı başarısını olimpiyatta da sürdürmek istiyor.

Şampiyon unvanıyla Rio’da

Lasma Liepa... Letonya asıllı bir sporcu. Ancak Türkiye’ye gelme hikayesi, diğerlerinden çok farklı. Ülkesinde ilgi görmedi, uygun hava koşullarının olmayışı, maddi imkansızlar derken radikal bir karar verdi. ‘Eğer Türkiye’ye gelmeseydim, Rio’yu televizyondan izlerdim’ diyen Liepa, ülkemizde yeni gelişmekte olan kanoda
tarih yazarak, olimpiyatın yolunu tuttu. Avrupa Şampiyonası’nda K1 200m kategorisinde altın madalya elde eden ve Rio’nun yolunu tutan Liepa aslında ne kadar iddialı olduğunu da şu açıklamasıyla ortaya koydu: “Altın madalya alırsam kimse şaşırmasın”. 26 yaşındaki sporcu dediğini yaparsa, büyük iş başarır...

Melek Hu’dan 3. olimpiyat

Uzak Doğu ülkelerinin büyük üstünlük gösterdiği masa tenisinde, Türkiye’yi de iki Çin asıllı milli sporcu Melek Hu ile Ahmet Li temsil ediyor. Melek Hu’yu artık herkes tanımış durumunda... Çünkü 2008 Pekin’e giderek, bu branşta olimpiyatlara kota alan ilk sporcu olarak tarihi geçmişti. Fenerbahçe formasıyla Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde birçok kez kürsüye çıkma başarısı gösteren 27 yaşındaki masa tenisçi, 3. kez olimpiyatta ülkemizi temsil edecek. Kendisi de Çin asıllı olmasına rağmen, kürsü için birçok da rakibi bulunuyor. Bu branşta madalya gelmesi ise büyük sürpriz olur.

‘Rüzgarın Çocukları’ ilkleri başardı

Olimpiyatta yelkende madalya zor görünebilir ancak bu 6 sporcumuzun Rio’ya gelme başarısı kesinlikle küçümsenemez. Çok özveri ve zaman isteyen branşların başında gelen yelkende ilklere imza atıldı. Doğuş Grubu’nun da destek verdiği Yelken Milli Takımı tarihinde ilk kez ‘wildcard’ almadan hem de 5 branşta olimpiyat kotasıyla Rio’da mücadele edecek. Nazlı Çağla Dönertaş, Deniz-Ateş Çınar çifti ve Alican Kaynar daha önce 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil etme başarısı göstermişti. Ancak 2016 Rio’da rüzgar sörfünde iki güzel başarı geldi. Kadınlarda zaten tarih yazıldı. 21 yaşındaki Dilara Uralp, RSX kategorisinde olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcusu oldu. Onur Cavit Biriz’in genç yaşında rüzgar sörfünde kota alması bizleri gururlandırdı.

Örken ve Balkan pedal çevirecek

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda bisiklette Türkiye’yi Onur Balkan ve Ahmet Örken temsil edecek. Özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın olan bisiklet sporu, olimpiyat oyunları yol, pist, dağ ve BMX kategorilerinde yapılıyor. Milli sporcularımız ise yol kategorisinde ülkemizi temsil edecek. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda Torku Konya adına yarışan ve deneyim kazanan Ahmet Örken çok istediği olimpiyat hayalini gerçekleştirdi. Gerçi olimpiyat öncesi Örken kulüpsüz kalmanın da stresini yaşamıştı. Çünkü Torku Konya Şekerspor’un kapanma kararı almasıyla büyük bir şok yaşamış ardından devlet büyükleri işin içine girince, bu karardan dönülmüştü. Onur Balkan’ın ise genç yaşına rağmen olimpiyat kotası alması büyük bir başarı.

Kürekte en kıymetli kota

Olimpiyat tarihinde Türkiye kürek branşında ilk kez, davetli olarak gittiği 1992 Barcelona’da yarışmıştı. İşte o günden bu yana tam 24 yıllık hasreti, erkekler iki çifte hafif kilo kategorisinde yarışan Hüseyin Kandemir-Enes Kuşku çifti dindirdi. Bu ikili, kota almayı başaran ilk Türk sporcular olarak tarihi geçti. Enes Kuşku’nun
1 ay önce magandalar tarafından bıçaklanıp, 2016 Rio’ya gidememesi üzerine yerine Cem Yılmaz kadroya dahil edildi. İlk olimpiyat deneyimini yaşayacak takımımızı zorlu rakipler bekliyor. Her şey bir tarafa, böylesine önemli bir kotayı alarak özellikle de ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan spor branşlarında olimpiyatta yer almak bile büyük başarı. Her şeye rağmen, Federasyon Başkanı İlhami İşseven, “Madalyaya da adayız” sözleriyle iddialı olduklarını ortaya koymuştu.

OLiMPiYAT TARiHiNDE iLGiNÇ OLAYLAR

1948 Londra:
Olimpiyat şampiyonu Danimarkalı yüzücü Grede Andersen, 400 metre yarışının sonlarına doğru havuzda bayıldı. Boğulmak üzere olan yüzücüyü tribünden atlayan bir bayan seyirci kurtardı. Hollandalı 30 yaşındaki 2 çocuk annesi Fanny Blankers Koen, atletizmde 4 altın madalya kazandı.

1976 Montreal:
Olimpiyatların yıldızı 14 yaşındaki Rumen cimnastikçi Nadia Comaneci oldu. Comaneci, olimpiyat tarihinde hakemlerden 10 tam puan alan ilk sporcu oldu ve altı tane daha 10 tam puan alarak kırılması güç bir rekora imza attı.

1996 Atlanta:
Türkiye, oyunlarda adından söz ettirdi. Halterde Naim Süleymanoğlu, güreşte ise Hamza Yerlikaya peş peşe üç kez altın madalya kazanan sporcu oldular. Hamza Yerlikaya’nın rakiplerine tek puan bile vermemesi dikkat çekti. Öte yandan oyunlara yine terör gölgesi düştü. Olimpik Park’ta patlayan bomba nedeniyle 1 ABD’li ve 1 de Türk TRT kameramanı yaşamını yitirdi.

Hatice Yücel

Haberin Devamı