Arama

Popüler aramalar

Sporla değişen hayatlar

Seyhan Belediyesi’nin spora verdiği destek sayesinde, Adana’nın köhne mahallerinden çıkıp, atletizmle tanışan Ahmet Keskin ve Muhammed İran, Türk sporunun gelecek vaadeden sporuları arasında...

Sporla değişen hayatlar

Yeni yapılanma sonrası Seyhan Belediyesi, 3 yıl gibi kısa bir süre içinde imkanlar çerçevesinde ‘spor ve gelecek’ adına büyük işlere imza attı. Belediye bünyesi altında daha önce sadece futbolun esamesi okunurken şimdi 18 farklı branşta sporcular yetiştiriliyor.

Atletizmde çığır açtılar

En başarılı oldukları spor dallarının başında da atletizm geliyor. Antrenör Serdal Kadıoğlu’nun girişimleri ve belediyenin tüm imkanları birleştiğinde ortaya müthiş bir iş çıkmış. Altyapıyı için yapılan taramalar sonunda, Adana’yı Türkiye çapında temsil edecek bir atletizm takımı ortaya çıkmış. Hatta aralarında milli takım düzeyinde yer alabilecek, Türk sporuna ileride başarılar getirecek yetenekli atletler bile var!.

Belalı sokaklardan pistlere

İşte onlardan 2’si; Muhammed İran ve Ahmet Keskin... Herkese örnek olacak hikayeleri ve sporla değişen hayatlarıyla Türk atletizmi için umut vaadediyorlar. Adana’da uyuşturucunun 3-4 kat yüksek olduğu, sokak kavgalarının yaşandığı yerleşim alanlarından yaşayan ve ailelerinin maddi sıkıntılarına rağmen iki sporcu da hayatlarını değiştiren atletizmle geleceğe daha umutlu bakıyor.

Ahmet Keskin: Başarı geldikçe devam edeceğim

Ahmet Keskin... Atletizme tanıştığında 12 yaşındaydı ve 4 yıllık süreçte yüksek atlamada önemli başarılara imza attı. 10 kardeşten sonuncusu olan 2003 doğumlu Keskin, Okullararası Türkiye Şampiyonası ve U14 Türkiye Salon Şampiyonası’nda altın madalyanın sahibi oldu. Önceden futbol oynadığı ve atletizme gelmemek için kaçtığını belirten Ahmet, “Okulda 6. sınıftaydık... O dönemde Beden Eğitim Öğretmenimiz Betül hocaydı ve atletizme yönlendirdi. Aslında futbol oynuyordum ve atletizme gelmemek için kaçıyordum. Daha sonra Serdal hocayla tanıştım ve fikrimi değiştirmemi sağladı. Futboldan gelecekle ilgili bir beklentim yoktu ancak atletizmde başarılı olunca bu beni daha da motive etti. Başarı geldikçe de devam edebileceğimi hissediyorum. Hedefim milli takıma girmek. Onun öncesinde TOHM (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) barajını aşmak” diye konuştu.

Sporla değişen hayatlar


Muhammed İran: Düşerek engelci olunuyormuş

Mardinli ailenin 4 çocuğundan biri olan Muhammed İran da 3 yıl önce atletizmle tanıştı. Babasının çalışmak için gittiği Lübnan’da 9 yıl bu ülkede yaşayan ve savaş çıktığı yeniden Türkiye’ye dönüş yapan Muhammed ve ailesi, Adana’ya yerleşti. 110m engelli branşında başarılı sonuçlara alan Muhammed ayrıca çoklu branşlarda da (Dekatlon) iyi bir grafik çiziyor. Bu spor dalıyla tanışına kadar ‘Atletizm’ kelimesini bile bilmediğini söyleyen Muhammed İran hikayesini şöyle anlattı: Beden eğitim dersinde, koşu üzerine sınav olacaktık. Git-gel yapıyorduk. Öğretmenimiz bu sınav sırasında beni fark etti. O zamana kadar atletizm kelimesini bile bilmiyordum. Daha sonra deneme yapmak için sahaya gittik. Serdal hoca, ‘engellerden atla’ dedi. Teknik bilmeden çift ayakla atladım. İlk engelimde de düşmüştüm. Meğer, düşerek engelci olunuyormuş. İlk başlarda engelli koşu yapmak zor gelmişti ve istememiştim. Ama bir yarışta, teknik olarak engel koşan diğer atletleri gördüğümde ‘Ben de yapacağım’ dedim ve başladım. Hedefim de TOHM barajını geçip, milli takıma girmek”

Sporla değişen hayatlar


Kadir Özdemir: 1 çivili ayakkabıyı 4 sporcu birden kullanıyordu

Seyhan’da atletizm branşı adeta yoktan çıkartıklarını Başkan Yardımcısı Kadir Özdemir, “Seyhan Belediyesi olarak, 4 yıllık süreçte atletizm branşı kuralım dedik ve böyle yola çıktık. Bütün Adana’yı altyapı oluşturacak şekilde taradık. Ve yaklaşık 150 sporcu arasında bir seçim yapıldı. Şu anda da 15’e yakın sporcumuz milli takım seviyesinde mücadele edecek hale geldi. Belediye olarak, sporculara tüm imkanları sağladık. Önceden bir çivili ayakkabıyı 4-5 sporcu kullanıyordu. Şimdi tüm sporcuların çivili ayakkabısı oldu. Sporcuların ulaşım imkanı, antrenmandan okula okuldan eve gitmesini sağlamak için servis tahsih ettik, harçlık imkanı sağladık. Daha önce kendine yeten bir oluşum vardı” diye konuştu.

Türkiye çapında, Adana’yı atletizmde Seyhan Belediyesi’nin temsil ettiğini söyleyen Başkan Yardımcısı Kadir Özdemir, “Adana’da 5-6 atletizm kulübü var. Ancak 3 yıl önce el attığımız atletizmde en yeni ve en başarılı kulüp olmayı başardık. Geçen sezon Adana’yı erkeklerde; U16, yıldızlar, gençler, büyükler kategorisinde ve kadınlarda da gençlerde biz temsil ettik” yorumunu yaptı.

Sporla değişen hayatlar


Adana’nın atletizmdeki gururu Seyhan

Seyhan Belediyesi atletizm takımında Muhammed ve Ahmet’in yanı sıra Fenerbahçe’ye transfer edilen ve Dünya Liselerarası Şampiyonası’nda ikinci olan Umut Şahbaz (400m Eng.), ileri yıllarda paralimpikte mücadele edebilecek görme engelli Nurettin Aydın (400m), Türkiye Şampiyonası’nda 1. olan 2000 doğumlu TOHM sporcusu Ramazan Gül (110m Eng.) de yer alıyor.

Sporla değişen hayatlar


Serdal Kadıoğlu: Eğitimlerine önem veriyoruz

Seyhan Belediyesi’nin başarılı atletizm antrenörü Serdal Kadıoğlu hedeflerinin, böyle yetenekli sporcuları ülkeye kazandırmak ve milli takım seviyesine taşımak olduğunu belirterek, “Tabii buralara getirene kadar da, bu sporcuları korumanız gerekiyor. Sporcuların yaşadıkları yerleşim alanı çok sıkıntılı yerler. Uyuşturucunun 3-4 kat daha fazla olduğu bir alan. Biz onlara aynı zamanda da rehberlik yapıyoruz. Şu anda üniversiteye giden 12 lisanslı atletimiz bulunuyor. Eğitimlerine önem veriyoruz. Zaten bizim 3 kuralımız var: 1.’si insan olacaksın, 2.’si öğrenci ve 3.’sü sporcu olacaksın. Bu sıralamayı karıştıranın bizimle işi olmaz” ifadelerini kullandı.

Sporla değişen hayatlar


‘Kadınların mutluluğu bizimiçin önemli’

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Spor, insanın sadece vücut olarak değil kafa olarak da sağlıklı ve ahlaklı olmasını sağlıyor. Bu yüzden her bölgeyi bir spor tesisiyle kavuşturmak istiyoruz. Adana’da uyuşturucu kullanımı üst düzeyde olduğu için ve bunun önüne geçmek adına gençlerimizi spora yönlendirdik. Ve bunda da çok başarılı olduk. Hem çocuklara hem kadınlara yönelik spor tesislerimiz var. Kadınların mutluğu bizim için çok önemli. Çünkü kadın mutlu değilse, aile de eş de çocuk ve ülke de mutlu değildir. Ülkenin mutluluğu kadının mutluğundan geçiyor. Ve biz spora verdiğimiz destekle bunu sağlayacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Sporla değişen hayatlar


Seyhan’da spor başkadır!

3 yıllık süreçte, 1950 lisanlı sporcu sayısını 120 binlere kadar çıkartmayı başaran Seyhan Belediyesi’nde amaç sadece sporcu yetiştirmek değil. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve ekibi, aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi altında, çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve ailenin en önemli figürü kadını-anneyi bu girişimin içine sokarak onları sosyaleştirip mutlu etmek. İşte bu yolda da hizmet veren Seyhan Belediyesi, uyuşturucunun kol gezdiği mahallelerinin göbeğine yaptığı spor tesisleriyle amacına ulaşma hedefinde uzun bir yol katetmiş. Sadece tesis değil, yazın okul bahçelerine kurduğu portatif havuzlar ve kışın da buz pistleriyle belediyecilik hizmetinde örnek teşkil ediyor.

HATİCE YÜCEL

Haberin Devamı