MENÜ

Lanetli Olimpiyat!

2016 Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına sadece 5 gün var... Yaklaşık 13 milyar Dolar’ın harcandığı ve 4 yıl gibi uzun bir hazırlık döneminden geçen Brezilya’nın, bu süre içinde başına gelmeyen kalmadı.

Lanetli Olimpiyat!

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Brezilya’nın üzerinde kara bulutlar bir türlü dağılmadı. Organizasyona geri sayım devam ettiği süre boyunca, ülke ardı arkası kesilmeyen olumsuz haberlerle de sık sık gündeme geldi. Dünyadan en büyük yankıyı zika virüsüyle alan Brezilya sadece bununla değil, olimpiyat yarışların yapılacağı yerlerde yaşanan olaylar, ekonomik kriz, yolsuzluk, protestolar, su kirliliği gibi daha birçok ‘olumsuzluklar silsilesi’yle karşı karşıya kaldı. İşte Brezilya’nın olimpiyata kadar ki, dönemde yaşadığı olaylar...

Mafya çatışmaları, güvenlik zafiyeti

Bundan 1 ay önce de Rio’da tedavi gören bir uyuşturucu kaçakçısını kaçırmak için hastaneye gelen silahlı kişiler, güvenlikle çatıştı. Saldırıda bir hasta öldü, iki görevli yaralandı. Saldırganlar, adı açıklanmayan uyuşturucu kaçakçısını yanlarına alarak kaçtı. Asıl olayın ilginç yanı ise, Souza Aguiar Hastanesi’nin, Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan kentteki turistlere önerilen 5 hastaneden biri olmasıydı. Çete ve mafya hesaplaşmalarının sıkça görüldüğü, hırsızlığın üst seviyede olduğu ülkede güvenlikte de sıkıntılar yaşanıyor. Olimpiyat boyunca, askeri destekle güvenliği sağlamaya çalışacak Brezilya bu konuda ‘kırmızı alarm’ vermiş durumda...

Su kirliliği alarmı

Olimpiyatlarda maraton yüzme, sörf, kano, yelken, kürek gibi branşlarda, yaklaşık 1400 sporcunun mücadele edeceği, Guanabara Körfezi’ndeki, su kirliliği hala son derece tehlikeli boyutlarda. Su yüzeyinde dolaşan atıklar, kirliliğin ulaştığı boyutu gözler önüne seriyor. Uzmanlar 4 aşamalı yapılan testlerde, 150 farklı su numunesi inceledi. Su örneklerinde, kronik ve bulaşıcı hastalıklara neden olabilecek birçok tehlikeli maddeye rastlandı. Çıkan sonuçlar, uluslararası yetkilileri ve sporcuları korkutuyor -ki, bu durum yetkilililerin temizleme çabalarına rağmen olimpiyat süresince devam edeceğe benziyor. Bu arada Brezilyalı yetkililer, olimpiyat hakkını kazandıktan sonra, 8 ayrı arıtma tesisi yapılacağı sözünü vermişti, ancak yalnızca 1 tane tesis tamamlanabildi.


Zika Virüsü tehdidi

Sivrisinek ısırması dışında, kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaşan virüs, hamilelerde bebeğin beyin gelişimini etkiliyor ve doğum sonrasında bebeklerin kafasının normalden daha küçük kalmasına neden oluyor. Virüs, 2015’in mayıs ayında Brezilya’da tekrar ortaya çıktı ve 7 ay içinde Rio’da 26 bin kişide zika virüsü vakası görüldü. Bu durum hem spor dünyasını hem de gelecek ziyaretçileri ister istemez korkuttu. Hatta önleyici aşısı bulunmayan bu hastalık nedeniyle bilet satılarında düşüşler yaşandı, turistler rezervasyonlarını iptal etti. En büyük yaprak dökümü; olimpiyat programına yeni eklenen golfte yaşandı. Dünyanın en iyi isimlerinin de aralarında bulunduğu 21 golfçü Rio’ya gitmeme kararı aldı. Güney Kore ise değişik bir uygulamaya giderek, yarışlar dışında sporcularına özel kıyafet giydirecek. Olimpiyat zika tehdidi altında başlarken, kafaları rahatlatan tek durum ise; Güney yarım kürede kış mevsiminin yaşanıyor olması.

Ekonomik kriz, yolsuzluk ve Rousseff’in görevden alınması

Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan ilk Güney Amerika ülkesi olan Brezilya tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birisini yaşıyor. 2014 Dünya Kupası’na (14 milyar Dolar harcadı) ev sahipliği yapan Brezilya’da, yapılan harcamalar protestolara konu edilmiş ve halkın tepkisini çekmişti. Bunun üzerine frene basan hükümet, aynı tepkiyle karşılaşmamak için olimpiyat bütçesinde indirime gitmiş ve 11.6 milyar Dolar’a kadar düşürmüştü. Ancak olimpiyatları finanse edebilmek amacıyla kamu hizmetlerinde de acil kemer sıkma politikasına gitmesi, birçok memurun maaşını alamaması, her gün ülkede protestoların yaşanmasına neden oldu. Bir de üstüne yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden alınması da Olimpiyat Oyunları öncesi çalkantılı ülke gündemini daha da karıştırdı.

Bisiklet yolu çöktü, 2 kişi öldü

Olimpiyat Oyunları için hayata geçirilen projeler arasında yer alan ve ocak ayında tamamlanan yükseltilmiş bisiklet yolunun çökmesi, Brezilya’nın bu büyük organizasyona hazır olup olmadığı yönündeki endişeleri arttıran bir başka sebepti. Okyanus kıyısına inşa edilen ve kazaya neyin sebep olduğu tam olarak açıklanamayan bisiklet yolu çökmesinde, 2 kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Ceset sahile vurdu

Olimpiyat öncesi, ‘olumsuzluklar silsilesi’ bununla da bitmedi. Plaj voleybol maçlarının yapılacağı meşhur Copacabana sahiline ceset parçaları vurdu. Kopmuş bir ayak ile vücudun başka kısımlarına ait olduğu anlaşılan parçaları görenler büyük şok yaşadı. Sahile gelenler kıyıya vuran ceset parçalarının yanından geçerken, manzaraya şaşkın gözlerle baktı. Polis yetkilileri, cesedin bir kadına ya da genç birine ait olduğunu açıklamıştı.

Meşale turundaki jaguar öldürüldü

Olimpiyat etkinliğinde kullanılan jaguar, meşalenin taşındığı törenden sonra kaçtığı için vurularak öldürülmüştü.

Meşaleye saldırı düzenlendi

Olimpiyat meşalesi, taşındığı sırada birçok kez protestoyla karşı karşıya kalındı. 27 yaşındaki bir vatandaş, ‘Olimpiyat Meşalesi’ni bir kova su fırlatarak söndürmek istedi. Ardından yapılan bir diğer saldırıda da, protestocu, meşaleyi yangın tüpüyle söndürmeye çalışmış ancak başarısız olmuştu.

Olimpiyat köyünde yangın

Avustralya Olimpiyat Milli Takımı’nın kaldığı binada yangın çıktı. Kafilenin olduğu binanın bodrum katında birkaç adet kalın kartonun yanmasından dolayı küçük çapta yangın çıktığı bildirildi. Yangına bölgede bulunan itfaiye ekiplerince anında Olimpiyat köyünde paniğe yol açan yangının çıkış nedeni henüz kesinleşmedi. Yetkililer, kundaklama ihtimaline karşı soruşturma başlattı.

IŞiD operasyonu

Brezilya ’da sosyal medya aracılığıyla IŞİD’e bağlılıklarını bildirdikleri iddiasıyla haklarında yakalama kararı verilen 12 terörist polis tarafından tutuklandı. Yakalanan 10 kişiden bazılarının IŞİD’e bağlı olduklarını ancak örgüt üyeleriyle doğrudan kişisel bağlantıları olmadığını belirtilmişti.

Sokak protestoları

2013’ten beri devam eden, ekonomi temalı protestolar, Başkan Rousseff’in mayıs ayında görevden alınmasına kadar çok istikrarlı bir şekilde devam etmişti. Halk aynı zamanda yaşanan ekonomik krizi, olimpiyata da bağlayarak, organizasyona karşı çıkmak adına da birçok defa sokağa döküldü. Ayrıca olimpiyatları finanse etmek adına kamuda yapılan kemer sıkma politikası üzerine, maaşlarını alamayan memurlar da protesto edenler arasındaydı.

Hazırlık uçuşunda çarpışma

Olimpiyata hazırlık amacıyla yapılan eğitim uçuşu sırasında iki savaş uçağı havada çarpıştı. Kazadan kısa bir süre önce kendini fırlatan pilotun ve uçağını indiren diğer pilotun sağlık durumlarının iyi olduğu açıklanmıştı.

Hatice Yücel



Haberin Devamı
YORUM YAZ