Arama

Popüler aramalar

İkisi de favori

2016 Rio Oyunları’na tekvandoda aldığımız 4 kotadan ikisi çok değerli... Çünkü ikisi de 2012 Londra’da olduğu gibi, yine kürsünün favorisi. Nur Tatar, bu kez altını gözüne kestirdi, Servet Tazegül de üst üste 3. olimpiyat madalyasını kazanmak için mücadele edecek.

İkisi de favori

Olimpiyatlarda son 4 organizasyonun en istikrarlı branşı olan tekvandoda yine kürsü şansımız çok yüksek. Belki 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için, 4 kotadan sadece 2’sini aldık ancak tatamiye (mücadele minderi) çıkacak iki isim de kendi sıkletlerinin favorisi. Tekvando, 2000 Sidney’den bu yana fire vermedi, madalya serisini sürdürdü... 1992 Barcelona’dan sonra madalya almakta sıkıntı çeken tekvandodaki seri, Hamide Tosun’la (bronz) başladı. 2004 Atina’da Bahri Tanrıkulu (gümüş), 2008 Pekin’de Azize Tanrıkulu (gümüş), Servet Tazegül (bronz), 2012 Londra’da da yine bizi 2016 Rio’da temsil edecek Servet Tazegül şampiyon, Nur Tatar da gümüş madalyanın sahibi olmuştu. İşte bu kürsünün iki büyük favorisi bir kez da Türkiye’yi gururlandırmak adına mücadele edecek.

Olimpiyatta madalya serisini sürdürür

Servet Tazegül, tartışmasız tekvandodaki en büyük madalya umudumuz. Son Dünya ve Avrupa Şampiyonu olarak, 2016 Rio’ya giden ve son olimpiyat şampiyonluğu unvanını da elinde bulunduran milli sporcumuz, madalya serisini sürdürme peşinde. Özellikle de 2008 Pekin’le birlikte sıkletinde kürsüden inmeyen milli sporcumuz, son şampiyon unvanını korumak isteyecek. 2008 Pekin’de bronz, 2012 Londra’da da altın madalya kazanan Tazegül’ün tek handikabı, ocak ayında geçirdiği ameliyat sonrası olimpiyata ne kadar hazır olup olmayacağıydı. Ancak 2016 Avrupa Şampiyonası onun için iyi bir sınav oldu. Ameliyatı sonrası katıldığı turnuvada Tazegül, Avrupa’daki 5. altın madalyasını kazandı. Servet, 2015 Dünya Şampiyonası’nda da altın madalyanın sahibi olmuştu. Dünya sıralamasında 3. sırada yer alan Tazegül’ün en büyük rakipleri artık çok yakından tanıdığı Belçikalı Jaouad Achad, Güney Koreli Lee Dae-hoon, İspanyol Joel Gonzalez, Meksikalı, Isaac Ramon Torres Vazquez, Kolombiyalı Oscar Munoz gibi isimler.

Şampiyonluk sözünü tutmak istiyor

İlk olimpiyat deneyimini yaşadığı 2012 Londra’yı gümüş madalyayla taçlandırdı. Şimdi 2016 Rio’da altın madalya için verdiğini sözünü tutmak ve 4 yıllık emeklerinin karşılığını almak için mücadele edecek. Tatar bu süreçte de uluslararası arenada istikrarlı yükselişini sürdürdü. Avrupa Şampiyonası’nda 2014’te bronz, 2016’da gümüş madalya kazandı. En önemli sınavını ise 2015 Dünya Şampiyonası’nda verdi, ikincilik kürsüsüne çıktı. Dünya sıralamasında 4.sırada yer alan Nur Tatar’ın olimpiyat şampiyonluğu için, sıkletinde birçok dişli rakibi de yer alıyor. Milli sporcumuz, turnuvalarda sürekli karşılaştığı özellikle de Fransız Haby Niare, Teyvanlı Chia Chia Chuang, İsveç’li Elin Johnsson, Rus Baryshinikova gibi isimlerle kürsü ve tabii ki altın madalya mücadelesi verecek.

Sonuna kadar mücadele

Boksta 6 sporcuyla yer aldığımız 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda kürsü şansımız zorlu bir yoldan geçiyor. İrlanda, Küba, Rusya, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Filipinler ve daha birçok ülkenin bu branştaki üstünlüğü rakiplerin sayısını, aynı zamanda da madalya adaylarını artırıyor. 2008 Pekin’de Yakup Kılıç’ın aldığı bronz madalya sonrası, Türkiye bu branşta başarı gösteremedi. 2016 Rio’da da millilerimizi güçlü rakipler bekliyor. Her şey ringe çıktıklarında ortaya koyacakları performansa bağlı. Dünya sıralamasında 10. olan +91 kilodaki Ali Eren Demirezen dikkat edilecek isimlerin başında geliyor. Öte yandan 1984’te Eyüp Can, Turgut Aykaç bronz, 1996’da Malik Beyleroğlu ve 2004’te Atagün Yalçınkaya gümüş madalya elde etmişti.

Kürsüye talip çok!

Olimpiyat tarihinde Türkiye, judoda sadece iki kez madalya sevinci yaşandı. 1992’de Hülya Şenyurt (48), üçüncülük kürsüsüne çıkarak, ilk madalyamızı elde ederken ardından 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları’nda bu kez erkeklerde Hüseyin Özkan (66) altın madalyanın sahibi oldu. 2004 Atina, 2008 Pekin ve 2012 Londra olmak üzere tam 3 organizasyondur kürsüyü göremeyen milli judocularımız yeniden madalya kazanmanın peşinde olacak. Kürsüye en yakın isimlerin başında da Kayra Sayit geliyor. Daha önce Fransa adına yarışan ancak 2015’te Türkiye’de evlenerek, milli formamız adına mücadele etmeye başlayan 28 yaşındaki başarılı judocu, 2016 Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyanın da sahibi oldu. +78 kilonun Avrupa şampiyonu olarak Rio’ya giden Kayra, dünya sıralamasında 10.sırada yer alıyor. Kayra 3.’lük kürsüne çıkabilir ancak madalya adayları bir hayli fazla... Bunların içinde son dünya şampiyonu Çinli Song Yu, Kübalı Idalys Ortiz, Çinli Sisi Ma, Japon Kanae Yamabe, Megumi Tachimoto, Avrupa’da yenmeyi başardığı Fransız Emilie Andeol, Ukraynalı Svitlana Iaromka yer alıyor.

Kadın Basketbol Milli Takımımız tarihinde ikinci kez olimpiyat deneyimi yaşayacak. 2012 Londra’da 5.’lik elde eden Potanın Perileri, zoru başarmaya çalışacak; ABD, Avustralya, İspanya, Sırbistan ve Fransa gibi favorilerin arasında kürsüde kendine yer bulmak için mücadele edecek.

Avrupa şampiyonalarında 2011’de gümüş, 2013’te bronz madalya kazanan ve tarihinde ilk kez katıldığı 2012 Londra Olimpiyatları’nda beşinci, 2014 FIBA Dünya Şampiyonası’nda da 4. sırayı alan Potanın Perileri, ikinci kez olimpiyat deneyimi yaşadığı 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda da kürsüde kendine yer bulmaya çalışacak. Türkiye’ye tarihi başarılar yaşatan Potanın Perileri’nin kürsü yolunda önünde yenmesi gereken zorlu birçok rakibi bulunuyor. Zaten altın madalyanın en büyük favorisi ABD’nin yanı sıra kürsüye çıkması beklenen Avustralya’nın dışında, son Avrupa Şampiyonu Sırbistan, Dünya ikincisi İspanya ve Avrupa 2.’si Fransa da madalya adayları arasında yer alıyor. ‘Haydi Kızlar’ sloganıyla yola çıkan A Milli Kadın Basketbol Takımımız, her şeye rağmen, 2016 Rio’da bronz madalyaya talip olmak adına sonuna kadar mücadelesini sürdürecektir.

‘En kavgacı takım olacağız’

Coach Ekrem Memnun: “Çok önemli bir sınav vereceğiz. İddialı ve hedefleri olan bir takımız. Oyuncularımın maksimum güçlerini sergilemelerini istiyorum. Gücümüzün sonuna kadar savaşacağız. Yeneriz, yeniliriz hiç önemli değil ama kavga etmez ve savaşmazsak bize yakışmaz. Biz burada en kavgacı takım olacağız.” dedi.

Olimpiyat tarihinde ilginç olaylar

1936 Berlin:
Almanya’nın lideri olan Adolf Hitler, oyunları sisteminin ve ideolojisinin propagandasını yapmak için kullandı ve başarılı oldu. ABD Atletizm Takımı’ndan zenci atlet Jesse Owens ise 4 altın madalya alarak, Hitler’in “üstün ırk” kuramının geçersizliğini kanıtladı.

1960 Roma:
Afrikalı atlet Ababe Bikila, çıplak ayakla koştuğu maraton koşusunda birinci oldu. Bikila, olimpiyatlarda kendi bayrağı altında koşarak altın madalya kazanan ilk yerli Afrikalı şampiyon oldu. Müslüman olup adını Muhammed Ali olarak değiştiren boksör Cassius Clay şampiyon oldu.

1964 Tokyo:
Sporcular için yapılan olimpiyat köyünde asılı olan Türk bayrağı çalındı. Çalınan bayrak bulunamadığı için büyük ebatta Türk bayrağı köye asıldı.

1972 Münih:
200 tutuklu Filistinli’nin serbest bırakılması amacıyla bir terör örgütü 5 Eylül günü Olimpiyat köyünü basarak İsrail kafilesini rehin aldı. Yapılan baskında 11 İsrailli sporcu, bir yönetici Alman ve 5 örgüt üyesi öldü. Olaylar nedeniyle oyunlara 34 saat ara verildi.

Hatice Yücel

Haberin Devamı