Arama

Popüler aramalar

Aslı Çakır Alptekin cephesinden ilk yanıt geldi

2012 Londra Olimpiyatları Şampiyonu Milli Atlet Aslı Çakır Alptekin için yapılan rüşvet suçlaması ve Dünya Anti Doping Ajansı WADA'nın raporunda yazılanlar büyük yankı uyandırdı.

Aslı Çakır Alptekin cephesinden ilk yanıt geldi

2012 Londra Olimpiyatları Şampiyonu Milli Atlet Aslı Çakır Alptekin için yapılan rüşvet suçlaması ve Dünya Anti Doping Ajansı WADA'nın raporunda yazılanlar büyük yankı uyandırdı ve etkileri de büyük olacak görünüyor. Eşi ve antrenörü İhsan Alptekin Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "WADA'dan her an düzeltme bekliyoruz. Biz kimseyle anlaşma yapmadık, 35 bin Euro'yu da vermedik"
diyerek yeni bir süreç başlattı.

Eski WADA Başkanı Richard Pound, spor hukukçusu Richard McLaren ve Alman emniyet görevlisi Günter Younger'ın hazırladığı raporda, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın oğulları, dopingin üstünü örtmek için Aslı Çakır Alptekin'den para istedi" iddiasında bulunmuştu. Raporda ayrıca doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men cezası alan 2012 Londra Olimpiyatları şampiyonu Aslı Çakır Alptekin'den, test sonuçlarının üstünü örtmek için para istendiği de yer aldı.

Olayın gelişimi

"Lamine Diack'ın oğulları Papa Massata Diack ve Khalil Diack, Aslı Çakır Alptekin'den para isteyerek IAAF disiplin yönetmeliğini çiğnemiştir. Ayrıca biyolojik pasaportta tespit edilen dengesizlikleri örtbas edebileceklerini söyleyerek de suç işlemişlerdir" denilen raporda, Papa Massata Diack'ın, Aslı'nın kulübünden 2 temsilciyle Monaco'da buluşarak önce 650 sonraysa 300 bin avro rüşvet istediği ancak teklifin reddedildiği kaydedildi. Papa Massata Diack ile İstanbul'da gerçekleşen görüşmede ise Aslı'nın 100 ila 250 bin avro arasında bir meblağı ödemeye razı olduğu ve bunun 35 bin avrosunu da peşin olarak verdiği paylaşıldı.


Fatih Çintimar'dan Aslı Çakır Alptekin değerlendirmesi


Alptekin: Biz kimseyle anlaşma yapmadık, 35 bin Euro'yu da vermedik

Aslı Çakır Alptekin cephesinden ilk yanıt geldi. Eşi ve antrenörü İhsan Alptekin DHA'ya konuşarak; "WADA'dan her an düzeltme bekliyoruz. Biz kimseyle anlaşma yapmadık, 35 bin Euro'yu da vermedik" dedi.

WADA'da yanlış bilgiler bulunduğu ve yanlış duyuru yaptıklarını söyleyen İhsan Alptekin "Bu sabah kendileri ile konuştuk, her an gerekli düzeltmeyi yapmalarını bekliyoruz. Raporlarından kimseyle anlaşmadığımızı ve 35 bin Euro da ödemediğimizi çıkaracaklar" şeklinde bilgi vererek bütün camiaya ve basına ışık tutacak açıklamalar yapmış oldu.
Şimdi gözler WADA'nın sunulan raporda düzeltme yapıp yapmayacağına çevrildi.

"Onlar bize para teklif ettiler"


İhsan Alptekin DHA'ya telefonda verdiği bilgilerin ardından öğleden sonra görev yaptığı Kütahya'da DHA muhabirine yaptığı açıklamada da ; "İddialarla ilgili bizimle temasa geçildi ama görüşüldü konuşuldu fakat herhangi bir rüşvet verdiğimiz şeklinde bir şey söz konusu da değildir. Onlar bize para teklif ettiler. Dediler ki bize şu kadar para verin biz size yardımcı olalım dediler ama biz kabul etmedik. Daha sonra çekildik zaten biz bizden parayı Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) görevlisi Papa Massata istedi. Yasal süreci takip edeceğiz. WADA nasıl böyle bir hata yaptı anlamadık" diyerek sözlerini tekrarladı.



Uğur Erdener: İstanbul'un Olimpiyatı kazanamamasını tek başına Lamine Diack'ın oy tercihi ile açıklamak doğru olmaz

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Aslı Çakır Alptekin olayını değerlendirirken şu hatırlatmayı yaptı:

"Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) de WADA raporlarını destekleyen bir dizi karar almış olup, sporda iyi yönetim ve şeffaflık prensiplerinin yakın takipçisi olacağını, her yönü ile 'Temiz Atlet' felsefesi doğrultusunda yeni düzenlemeler yapmakta olduğunu ilan etmiştir. Sadece dopingle mücadele değil, yasa dışı bahsi engelleme ve maç sonuçlarını etkilemeye yönelik girişimlerin önlenmesi de IOC'nin önemle ele aldığı konular olup, iki yıl içinde bu amaçla kullanılmak üzere ciddi bir kaynak ayrılmıştır."

Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları ev sahipliğine adaylığı sürecinde, dönemin Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın desteğini, istenilen sponsorluk ücretini ödemediği için kaybettiği yönündeki raporunu de değerlendirdi. Türkiye'den sponsorluk talep edilmesi ve Aslı Çakır Alptekin'den rüşvet istenilmesinin farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Erdener, "O tarihte, bilindiği gibi Lamine Diack IAAF Başkanı idi ve kendi federasyonu için sponsor desteği beklentisi içinde olabilir ve bireysel oy tercihini, beklentisini karşılayan bir başka kent için kullanmış olabilir. Lamine Diack, Olimpiyat Oyunları'nı bir kente verme gibi bir yetkiye sahip değildir ve sonuçta sadece kendi oyunu kullanmaktadır. Dolayısı ile İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'nı düzenleme hakkını kazanamamasını tek başına Lamine Diack'ın oy tercihi ile açıklamak doğru bir yaklaşım olmaz.

WADA Bağımsız Araştırma Komisyonu'nun her iki raporu da, artık doping olaylarının örtbas edilemeyeceğini, her tür illegal düzenleme ya da yolsuzluğun er geç ortaya çıkacağını göstermesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde de özellikle son üç yıl içinde yapılan ciddi mücadele ile doping oranlarının 514'lerden geçtiğimiz yıl sonu itibarı ile %1.5'a gerilemesi bu mücadelenin bir sonucudur. Bu savaşta Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin ortak çabası önemli rol oynamakta, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç'ın her platformda verdiği 'Dopinge Sıfır Tolerans' mesajı, bütçe desteği ve WADA ile kurduğu ciddi olumlu iletişim, anti doping projelerine yönelik fona ilk katkıyı yapmış olması bu alandaki başarıyı sürekli kılmaktadır." şeklinde konuştu.

Sebastion Coe çözer

Sözlerini "IAAF'ın yeni başkanı Sebastian Coe'ya getiren Erdener konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sebastion, o yapıyı tamamen temizleyeceğini sürekli söylüyor. Bende çözeceğine inanıyorum. Çare onda. Reçeteyi o yazacak"

Uğur DEMİRKIRDI, İstanbul-DHA

Haberin Devamı