MENÜ

Aşil tendon nedir, tedavisi var mı? Aşil tendon kopması nasıl anlaşılır? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya cevaplıyor!

Aşil tendon nedir, kopması durumunda tedavisi mümkün mü? Aşil tendonu yaralanmaları ve tedavi yöntemlerine dair merak edilen tüm soruların cevabını Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya yanıtladı.

Aşil tendonu nedir, neresidir? Aşil tendonu ağrısı nasıl geçer? Aşil tendonu kopması nasıl anlaşılır? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya , aşil tendonu kopması, yaralanmaları ve tedavi yöntemlerine ilişkin merak edilenleri cevapladı. İşte Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya'nın açıklamaları:

Haberin Devamı

Aşil tendonu nedir?

''Aşil tendonun ne olduğunu açıklayacak olursak; aşil tendon baldırımızda 3 ayrı kasın topuk kemiğine yapıştığı yerdeki tendonun adıdır. Mitolojideki aşilden gelmektedir. Genellikle yeterince esnemeden, yeterince ısınma hareketi yapmadan kasın kaldırabileceği güçten daha fazla bir güce maruz kaldığında, topuğun yapışma yerinden 8-10 cm daha geride tendonun kopması durumudur. Hastalar genellikle ‘arkadan birisi bana sanki koca bir taş attı’ ya da ‘çok kuvvetli bir şekilde ayağıma vurdular zannettim’ diyerek gelirler. Bu durum ani bir ses de çıkartmaktadır.''

Aşil tendonu tedavi yöntemleri

''Sonuçta tendon tamamen de kopabilir, kısmen de kopabilmektedir. Kısmen tendonun kopması durumunda, ameliyatsız tedavi yöntemleri denenebilir. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinde alçı yapılabilir, birtakım cihazlarla yırtığın iyileşmesi sağlanabilir. Genellikle yırtık tam kat olduğu zaman ameliyatsız tedavi yöntemlerinin yeri yoktur. Yarı kapalı, kapalı ya da tam açık yöntemlerle yırtığın dikilmesi mümkündür. Özellikle sporcularda spor hayatlarına erken geri dönebilmeleri açısından oldukça önemlidir.''

YORUM YAZ