MENÜ

Adana Demirspor'un hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupa'ya...

Türk futbolunun en köklü ekiplerinden birisi olan Adana Demirspor, 83 yıllık tarihinde birçok hikaye yaşadı. Bugünün Süper Lig'i Türkiye 1. Futbol Ligi'ne yükselen ilk Anadolu takımı olan, bir dönem alt liglerde ayakta kalma mücadelesi veren, ekonomik anlamla zor günler yaşadığı günleri geride bırakan ve Murat Sancak'la ayağa kalkan Mavi Şimşekler; 2022/23 sezonunda tarihinin en başarılı dönemini yaşadı. Şubat 2012'de ekonomik sıkıntılar nedeniyle el konulan takım otobüsü, 2023'te Avrupa semalarında görülecekken özel bir parantez de parasının yetmediği yerde de yüreğini ortaya koyan efsane başkan Bekir Çınar'a...

Adana Demirspor'un hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupa'ya...

Derleyen: Kaan Karahan

Haberin Devamı

Kuruluşu 2. Dünya Savaşı'nın yaşandığı zamanlara gidiyor... 1940 yılında işçilerin kurduğu Adana Demirspor; Çukurova Ligi'nde 1942 yılından 1953 yılına kadar aralıksız şampiyon olarak Türkiye Finalleri’ne katılmaya hak kazandı. Adana’nın ilk spor kulüplerı sayılan İdmanyurdu, Torosspor ve Seyhanspor dışında, yine müessese takımı olan Milli Mensucat ve Demirspor'un katıldığı ligde 1942 yılından 1953 yılına kadar aralıksız şampiyon olan Adana Demirspor, devam eden süreçte de başarılarını sürdürdü.

EN ÜST LİGDEKİ İLK ANADOLU TAKIMI

1960-61 sezonunda Türkiye 1. Futbol Ligi'ne yükselen Mavi Lacivertliler (Bugünün Süper Lig'i), ilk Anadolu takımı olarak en üst ligde boy göstermeye de hak kazanıyor. Federasyonun Ankara takımı statüsüne alması sebebiyle tüm maçlarını Ankara, İstanbul, İzmır'de oynamak durumunda kalan Adana Demirspor, aynı yıl lige veda ediyor.

Haberin Devamı

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

9 YIL SONRA AMACINA ULAŞIYOR

1963-64 sezonunda Türkiye 2. Ligi'nin kurulmasıyla sahalara geri dönen, 9 yıl 1. Lig'e çıkma mücadelesi veren Adana Demirspor, 1972-73 sezonunda bu amacına ulaşıyor. Muharrem Gülergin ve Nuri Sengezer yönetiminde Uşakspor'u Fatih Terim'in de bir gol attığı maçta 2-0'la geçen Adana ekibi, yeniden en üst lige adını yazdırıyor.

COŞKUN ÖZARI TEKNİK DİREKTÖRLÜĞÜNDE EN İYİ DERECE

1977-78 sezonunda ligi 25 puanla 13. bitiren Adana Demirspor, Başbakanlık Kupası'nda Trabzonspor'la final oynuyor ancak Karadeniz ekibine kaybediyor. Bu dönemdeki Süper Lig macerası 11 yıl süren Adana temsilcisi, en iyi derecesini 1981-82 sezonunda Coşkun Özarı’nın teknik direktörlüğünde 6.'lıkla gerçekleştiriyor.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

İNİŞLİ ÇIKIŞLI PERFORMANS

Aralıksız 11 yıllık macerası sonrası Süper Lig'e veda eden Adana Demirspor, 3 sezonluk ara sonrası yeniden geri dönüyor. Devam eden yıllarda inişli çıkışlı bir grafik çizen Mavi Lacivertliler, parlak bir görüntü çizmese de ilerleyen dönemde ayağa kalkıyor ve 1993-94 sezonunda Metin Türel'in idaresinde yeniden 1. Lig'e adını yazdırıyor.

SIKINTILI SÜREÇ BAŞLIYORDU

Takımı Samet Aybaba'ya emanet eden ve sezona iyi başlayan Şimşekler, devamını ise getiremiyor. -56 averaj ve 15 puanla Adana Demirspor, son sırada küme düşüyor. Süper Lig'e bu veda, Adana Demirspor taraftarlarına uzun bir hasret çektiriyor. 70'ler ve 80'lerde başarılı ve başarısız dönemler geçiren ancak ayağa kalkmayı başarabilen Adana Demirspor için sıkıntılı süreç başlıyordu.

Haberin Devamı

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

1999'DA İLK KEZ 3. LİG'E DÜŞTÜ

1998-1999 sezonunda tarihinde ilk kez 3. Lig'e düşen, 2000-2001 sezonunda 2. Lig'e yükselen Adana Demirspor, alt liglerde zirveye oynama hedefiyle takım oluştursa da bir türlü istediği başarıyı elde edemiyordu.

FİNALDE GİRESUN'A KAYBETTİ

2006-2007 sezonunda 2. Lig 5. Grup'ta yer alan Mavi Lacivertliler, Şanlıurfaspor'un 4 puan önünde klasman grubunu zirvede tamamladı. Yükselme grubunu 3. tamamlayınca Play-Off'a kalan, Karabükspor'u 4-1, Alanyaspor'u penaltılarda deviren Adana Demirspor, finalde Giresunspor'a 5-1 kaybetti.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

AYNI SENARYO SONRASI AYTAÇ DURAK BIRAKTI

Aynı senaryo 2007-2008'de de gerçekleşti. 2. Grup'ta liderliği bırakmayan, yükselme grubunda 3. sırada kalan Şimşekler, Play-Off'ta bu sefer İstanbul Güngörenspor'a kaybetti. Aytaç Durak önderliğinde yıllardır gelmeyen başarılar ve Mustafa Tuncel başkanlığında üst üste 2 sezon finalde elenmenin stresi ile maç sonunda, sezon boyunca başkan aleyhinde sloganlar attı. Aytaç Durak, kulüpten desteğini çektiğini kırgınlıkla açıklarken camiayı gergin günler bekliyordu.

Haberin Devamı

MEHMET GÖKOĞLU BIRAKTI, BEKİR ÇINAR GELDİ

Kayyumun tartışıldığı dönemde yeni başkan Mehmet Gökoğlu oldu. 2008-09 sezonuna teknik direktör Metin Yıldız ile başlayan Demirspor, revizyona gitti. Yepyeni bir kadroyla sezona giren Mavi Şimşekler, kademe ve klasman gruplarında başarısız olarak 2. Lig'de kaldı. Başarı gelmeyince görevi bırakma kararı alan Mehmet Gökoğlu, başkanlığı Bekir Çınar'a devretti.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

GENÇ OYUNCULARLA PLAY-OFF'A

Üst üste kaybedilen 2 final sonrası geçen başarısız sezon sonrası takım ekonomik anlamda zor günler yaşamaya başlamıştı. Sıkıntılı bir dönem içerisinde olmasına rağmen genç ağırlıklı kadrosuyla Hüseyin Özcan yönetiminde Play-Off'ta ilk tura yükselen Adana Demirspor, Tavşanlı Linyitspor'a penaltılarda kaybetti.

Haberin Devamı

TÜM BORÇLARI ÜZERİNE ALDI

Başkan Bekir Çınar'ın ekonomik buhrandan takımı kurtarmak için yapmadığı şey kalmayacaktı. Ödeme sorunları nedeniyle takımın liglerden ihraç edilmesi söz konusuyken borç batağına batan ve geliri olmayan Bekir Çınar, aşık olduğu takımını ayakta tutmak için büyük bir fedakarlık yapıyor, tüm borçları üzerine alıyordu.

KAPI KAPI DOLAŞIP DESTEK İSTEDİ, İHRACI ENGELLEDİ

Yılların yükünü tek başına omuzlarına alan Bekir Çınar, kapı kapı dolaşıp destek isterken bağış kampanyaları da düzenliyor ancak nafile... Taraftarlardan başka yardım almayan Demirspor, yalnızlığa terk ediliyordu. Kişisel çalışmalarıyla kulübün borcunu üzerine alarak liglerden ihracı engelleyen Bekir Çınar, 2 Temmuz 2010'da 1 yıllık başkanlık kariyerini noktalıyor.

29 YIL SONRA BİR AVRUPA TAKIMINI ADANA'YA GETİRDİ

1 yıllık görev süresi boyunca birçok proje başlatan ve Adana Demirspor'u hak ettiği yere getirmek için uğraşan Bekir Çınar, İtalya'nın köklü kulüplerinden Livorno'yu hazırlık maçı için Adana'ya getirmişti. İlkleri başarmak istiyordu Bekir Çınar... 29 yıl sonra bir Avrupa kulübünü Adana'ya getirerek çalışmalara başlamıştı.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

PARANIN YETMEDİĞİ YERDE YÜREĞİNİ ORTAYA KOYDU

Başkanlık süresi boyunca tüm varlığını kulübe yatıran, kulübün batmaması için tefecilere borçlanan Çınar, paranın yetmediği yerde de yüreğini ortaya koydu. Kendi cebinden 4 milyon TL harcayan ve bu yüzden tefecilere borçlanan Bekir Çınar'ın Adana Demirspor'a ömründen başka verecek hiçbir şeyi kalmamıştı. Onu da vermekten vazgeçmedi.

MAVİ LACİVERT İPLE YAŞAMINA SON VERDİ

Adana Demirspor sevdası uğruna her türlü fedakarlığı yapan Bekir Çınar, henüz 40 yaşında 16 Ağustos 2010'da intihar etti, oturduğu apartmanın yangın merdiveninde Mavi Lacivert iple kendisini asarak yaşamına son verdi. Adana Demirspor, ülkemizde birçok köklü ekip gibi amatör liglere düşüp kapanmadıysa, kapanmaktan beter halde değilse Bekir Çınar sayesindedir... Bekir Çınar, sen sadece bir efsane başkan değil, aynı zamanda bir simgesin...

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

BU SEFER PLAY-OFF'TA HATA YAPMADI

2010-11 sezonunda Başkan Mustafa Tuncel ve teknik direktör Ali Güneş ile yine klasman grubundan yükseldikleri Play-Off'ta ilk turda Yeni Malatyaspor’u penaltılarla eleyip ikinci turda Bandırmaspor’a elenerek TFF 2. Lig'de kalan Adana Demirspor, 2011-12 sezonunda ise 1. Lig hasretini noktaladı. Kırmızı Grup'ta 3. sırayı kapan, Play-Off'ta Fethiyespor'u 2-1 mağlup eden Mavi Şimşekler, adını 1. Lig'e yazdıran taraf oldu.

KULÜP OTOBÜSÜNE HACİZ

2012-2013'te 1. Lig'deki ilk sezonunda 7. sırada yer almasına rağmen 1461 Trabzon yerine Play-Off'a dahil olan Demirspor, Manisaspor'a kaybederek 1. Lig'de kalıyor. O sezon, U-18 Takımı'nı Kırıkkalespor ile oynayacağı müsabaka için Kırıkkale'ye götüren otobüse, kulübün borcu nedeniyle Kırşehir İcra Müdürlüğü tarafından el konulmuştu. Kulübün borcu ödendikten sonra 9 ay sonra otobüs geri alındı.

PLAY-OFF KABUSU SÜRÜYOR! YILMAZ VURAL'LA FİNALDE KAYBETTİLER

2013-2014'te 13. olan Adana Demirspor, 2014-2015'te ise bir kez daha Play-Off'a kalıyor. İlk maçı 3-0 kaybeden, rövanşı 2-0 kazanmasına rağmen elenen Adana ekibi için kabus sürüyor. 2015-2016 sezonunda Tayfur Havutçu'nun ayrılığı sonrası göreve gelen Yılmaz Vural'la sezonu 54 puanla 4. tamamlayan Adana Demirspor, Elazığspor'u elemesinin ardından finalde Alanyaspor'a penaltılarda kaybediyor, Süper Lig hayalleri bir kez daha suya düşüyordu.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

MURAT SANCAK BAŞKAN OLDU, HAVA DEĞİŞTİ

2016-17 ve 2017-18'de beklentilerin altında kalan, son haftalarda ligde kalabilen Adana Demirspor, 2018-19'da başkanlığa Murat Sancak'ın seçilmesiyle yeni bir yola girdi. Hakan Kutlu ve Yılmaz Vural'la istenilen sonuçlar gelmeyince yeni teknik direktör Ümit Özat oldu. Özat'lı Demirspor, son hafta Play-Off biletini aldı ancak Hatayspor engelini aşamadı.

KARAGÜMRÜK ENGELİNİ AŞAMADILAR

Süper Lig yolunda 1 sezonu da kaybeden Demirspor'da Ümit Özat'a da veda edildi, görev Cüneyt Dumlupınar'a teslim edildi. Erkan Zengin, Volkan Şen ve Mehmet Akyüz gibi tecrübeli isimleri kadrosuna katan Demirspor, 11 maç sonra yeniden Ümit Özat'ı takımın başına getirdi. Ümit Özat, 15 maç sonra koltuğu yeniden Dumlupınar'a bırakırken son 7 maçta alınan 6 galibiyet, 1 beraberlikle sezon 61 puanla 3. sırada tamamlandı. Yarı finalde Bursaspor'u eleyen, finalde Karagümrük'e penaltılarda kaybeden Şimşekler'in Süper Lig hasreti devam etti.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

SAMET AYBABA DESTAN YAZDI

1. Lig'de 2. finalini de kaybeden, Play-Off yarı finalleri dahil 7 kez elenen Adana Demirspor bir türlü sonunu getiremiyordu. Ta ki 2020-21 sezonuna kadar... Güçlü bir kadroyla lige giren Mavi Şimşekler, Yeni Adana Stadı'nın açılış maçında Altay'a kaybedince Dumlupınar'ın yerine Samet Aybaba geldi. Göreve başladığında lider Giresunspor'un 12 puan gerisinde olan Adana Demirspor'u ayağa kaldıran Samet Aybaba, adeta destan yazdı.

26 YIL SONRA GELEN SÜPER LİG BİLETİ

Dile kolay tam 26 yıl... Her sezon iddialı kadrolar kurup Süper Lig’in kapısından geri dönen Adana Demirspor bu kez şeytanın bacağını kırdı. Samet Aybaba önderliğinde müthiş bir seri yakalayan Şimşekler, şehrin ve taraftarın büyük özlemini giderdi. Son haftaya averajla rakiplerinin önünde zirvede giren Adana Demirspor, Menemen deplasmanında şampiyonluğunu ilan etti. 70 puanla ligi tamamlamayı başaran Lacivert-Mavililer, doğrudan Süper Lig’e yükseldi. Ligde herhangi bir iddiası kalmayan rakibi karşısında ilk yarıda bulduğu gollerle maçı erken koparan Güney ekibi, 90 dakika sonunda şampiyonluğu doyasıya kutladı.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

YASAK BİLE ENGEL OLMADI

Uzun yıllardır Süper lig hayali kuran Adana Demirspor taraftarı pandemi nedeniyle seyircisiz oynanan mücadele sonunda coşkuyu takımla birlikte yaşayabilmek adına özel araçlarıyla İzmir’e geldi. Stat çıkışı büyük coşku yaşanırken Adana’da da sokağa çıkma yasağı taraftarların mutluluğuna engel olamadı. Şehrin bazı yerlerinde Demirsporlu futbolseverler yeniden Süper Lig’de yer alacak olmanın heyecanını paylaştı.

BAŞKAN MURAT SANCAK HASRETİ BİTİRDİ

Adana Demirspor, daha önce 1972-1973, 1986-1987, 1990-1991 ve 1993-1994 sezonlarında Süper Lig’e yükselmeyi başarmıştı. Süper Lig’den 1994-1995’ten beri uzakta kalan Adana Demirspor 5. kez Süper Lig’e yeniden yükselme sevinci yaşadı. Mavi Lacivertliler'in başkanı Murat Sancak, 3. sezonunda Adana Demirspor’u Süper Lig’e taşıyarak hedefine ulaştı. Göreve geldiği günden bu yana ciddi bütçeler harcayarak iki kez hüsran yaşayan Sancak, bu kez hasrete son verdi.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

MONTELLA İLE MÜTHİŞ SERİ

2020-21 sezonunda şampiyon olarak Süper Lig'e yükselen Adana Demirspor, 26 yıl sonra mücadele ettiği ligin ilk sezonunu Samet Aybaba sonrası göreve gelen İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella liderliğinde 55 puanla 9. sırada bitirdi. Bu sezon da Montella'nın yönetiminde iç sahada oynadığı 16 maçta başarılı bir seri yakalayarak hiç kaybetmedi. Ligin 35. haftasında sahasında ağırladığı Beşiktaş'a 4-1 mağlup olan Mavi-Lacivertli ekibin bu maçla birlikte iç sahadaki namağlup serisi de son bulmuş oldu.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

KONFERANS LİGİ'NDE MÜCADELE EDECEK

Sezon boyu istikrarlı performans gösteren Adana Demirspor, 69 puanla Süper Lig'i 4. sırada tamamladı. Kulübün Süper Lig tarihindeki en iyi başarısını sağlayan ekip, Fenerbahçe'nin Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanmasıyla UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne katılmaya hak kazandı.

EL KONULAN OTOBÜS ARTIK AVRUPA'DA GÖRÜLECEK

Şubat 2012'de ekonomik sıkıntılar nedeniyle el konulan, Temmuz 2022'de kamp için İtalya semalarında görülen Adana Demirspor takım otobüsü, artık başarılı sonuçlar almasını umduğumuz Avrupa macerası için yollarda görülecek.

Adana Demirsporun hikayesi: Karanlıktan aydınlığa, hacizden Avrupaya...

YORUM YAZ