MENÜ

2020 AGİ ne kadar olacak? AGİ zam oranı belli oldu mu?

Son dakika haberi: Asgari ücret ve AGİ zammı için son dakika gelişmeleri devam ediyor. Milyonlarca vatandaş google üzerinden asgari ücret ve asgari geçim indirimi hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Tüm çalışanlara her ay verilen Asgari Geçim İndirimi tutarı çalışanın medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişkenlik gösteriyor. Peki, Her yıl asgari ücret zammı ile birlikte artan AGİ ocak ayında ne kadar olacak? AGİ kaç lira olacak? Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır? Asgari ücret ve AGİ hakkındaki son dakika gelişmeleri haberimizde.

2020 AGİ ne kadar olacak? AGİ zam oranı belli oldu mu?

Son dakika haberi: Asgari ücret ve AGİ zammı için en son haberler gelmeye devam ediyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü kez toplandı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon asgari ücret zam miktarı için görüşmeleri gerçekleştiriyor. AGİ'nin ne kadar olacağı ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Haberin Devamı

2020 AGİ ne kadar olacak? AGİ zam oranı belli oldu mu?

Asgari geçim indirimi henüz belli olmadı. 2020 asgari ücret AGİ evli çocuğu olanlar için ne kadar olacağı ise Asgari ücret tespit komisyonunun 2020 yılı asgari ücreti açıklamasıyla birlikte netlik kazanmış olacak.

2019 yılı AGİ tutarları

Bekarlar için AGİ 191.85 TL

Evli ve eşi çalışmayan: 230.22 TL

Evli ve eşi çalışmayan 1 çocuklu: 259.00 TL

Evli ve eşi çalışmayan 2 çocuklu: 287.78 TL

Evli ve eşi çalışmayan 3 çocuklu: 326.15 TL

Evli ve eşi çalışan: 191.85 TL

Evli ve eşi çalışan 1 çocuklu: 220.63TL

Evli ve eşi çalışan 2 çocuklu: 249.41 TL

Evli ve eşi çalışan 3 çocuklu: 287.98 TL

Evli ve eşi çalışan 4 çocuklu: 306.96 TL

Evli ve eşi çalışan 5 çocuklu: 326.15 TL

Asgari Geçim İndirimi nedir?

Asgari Geçim İndirimi, sanayi kesiminde çalışan 18 yaşından büyük işçilerin geçim standartlarını iyileştirmek amacıyla maaşından kesilen Gelir Vergisi tutarından düşülecek bir indirimdir. Yani işçi asgari geçim indirimi kadar daha az vergi verir.

Haberin Devamı

Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır?

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır.

Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50'si, çalışmayan eşi için %10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5'u, 3. çocuk için %10'u ve sonraki çocukların her biri için ise %5'i esas alınır. Bu oranlrın toplamı %85'i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12'ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır. Hesaplanan Asgari Geçim İndirimi %85'den büyük olamaz.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

YORUM YAZ