MENÜ

1 Mayıs için sokağa çıkma yasağı var mı? 1-2-3 Mayıs sokağa çıkma yasağı kararı verildi mi?

1 Mayıs için sokağa çıkma yasağı var mı? 1-2-3 Mayıs sokağa çıkma yasağı kararı verildi mi? sorularının cevapları merak ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında telekonferans sistemiyle toplanacak. Coronavirüs salgınına ilişkin önlemlerin masaya yatırılacağı toplantıda 1 Mayıs ile ilgili karar çıkması bekleniyor. Bugün corona virüsü salgınına dair alınan bazı tedbirlere esnetilme ve normalleştirme değerlendirmeleri yapılacakken öte yandan binlerce vatandaş 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda uygulandığı gibi Cuma gününe denk gelmekte olan İşçi Bayramı için de aynı uygulamanın gerçekleştirilmesi ve 3 günlük süreyle kısıtlama getirilmesi bekleniyor.

1 Mayıs için sokağa çıkma yasağı var mı? 1-2-3 Mayıs sokağa çıkma yasağı kararı verildi mi?

Son dakika haberi... 1 Mayıs sokağa çıkma yasağı olacak mı? sorusu gündemdeki yerini korurken gözler Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısına çevrildi. 21 Mart'tan bu yana sokağa çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar için yasağın esnetilmesi, 1 Mayıs'ta 3 günlük sokağa çıkma yasağı konulması ve eğitime verilen aranın uzatılması gibi kritik konular bugün yapılacak kabine toplantısında gündeme gelecek. İçişleri Bakanlığı, coronavirüs tedbirleri kapsamında 23 Nisan saat 00.00'dan 26 Nisan saat gece yarısına kadar sokağa çıkma kısıtlaması kararı almıştı. Şimdi ise gözler 1, 2 ve 3 Mayıs için verilecek kararda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada gerekli görüldüğü takdirde hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulamasının devam edebileceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

1 Mayıs için sokağa çıkma yasağı var mı?

Toplantıda, resmi tatil olan 1 Mayıs'tan itibaren 3 gün daha sokağa çıkma yasağının uygulanması masaya yatırılacak. Toplantıdan yasak kararı çıkması durumunda 1-2-3 Mayıs tarihlerinde 30 büyükşehir ile Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin uygulama ve bu yasağın önümüzdeki günlerde yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılmayacağı konuları da toplantıda ele alınacak. 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın cuma gününe denk gelmesi nedeniyle 1 Mayıs'ın da hafta sonuna eklenerek üç günlük bir sokağa çıkma kısıtlaması ilan edilmesi bekleniyor.

Coronavirüs ile mücadele kapsamında hafta sonu olan 2-3 Mayıs günlerinde sokağa çıkma yasağının uygulanması bekleniyor. Ayrıca bu sene 1 Mayıs'ın Cuma gününe denk gelmesi nedeni ile yasağa dahil edilmesi bekleniyor. 1, 2, 3 Mayıs sokağa çıkma yasağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Resmi açıklamanın gelmesi halinde haberimiz içerisine eklenecektir.

Haberin Devamı

1 MAYIS TATİL Mİ?

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı resmi tatil oluyor. 1 Mayıs'ta da her resmi tatilde olduğu gibi kamu kurumlarında çalışan memurlar resmi tatil yapıyor.

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMI NEDİR?

Dünyada 1890’lı yıllara uzanan İşçi Bayramı, tarihi kaynaklara göre, Osmanlı Devleti’nde ilk kez 1911'de kutlandı. Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçileri Türk tarihinde ilk kutlayanlar arasına girdi. İstanbul’da ise ilk kez 1912 yılında kutlandığı bilgisi kaynaklarda yer aldı. 1’inci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşları’nın ardından 1 Mayıs uzun bir aradan sonra ilk kez 1921'de kutlandı. Türkiye Sosyalist Fırkasının (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yaptı. TSF merkezindeki bayramlaşmadan sonra partinin Genel Başkanı Hüseyin Hilmi Bey ve üç delege, sadrazamı ziyaret etti.

Ankara'da da Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı. 1 Mayıs 1923’te de ilk kez “resmi” olarak işçi bayramı kutlamaları yapıldı. Ancak, 1924 yılında “kitlesel” 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Ardından 1925 yılında çıkarılan “Takrir-i Sükun” yasasıyla kutlamalar 1935 yılına kadar yasaklandı.

Haberin Devamı

1980 Darbesi sonrası resmi tatiller arasından çıkarılan 1 Mayıs, 2009 yılında tekrar resmi tatil olarak ilan edildi.

YORUM YAZ