MENÜ

Sporun efsanelerinin ortak kaderi!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Dünya bir kaç gündür yaşayan son Efsane Usain Bolt’un 100 metre finalindeki dramatik sonunu konuşuyor. Son yarışında ABD’li Jastin Gatlin ile Cristian Coleman’a geçilen Bolt, ilk ve son kez bir final kaybederken, kendisini geride bırakan Gatlin’in önünde saygıyla eğilmesi, unutulmaz spor fotoğrafları arasında yerini şimdiden aldı bile. Bolt’un spor hayatının son yarışını kaybetmesi, gerek kendisi, gerekse hayranları açısından ne kadar dramatik olsa da, aslında hayatın yalın gerçeklerinden biriydi. Yaşam her zaman sürprizlerle doludur ve bu sürprizlerin insanı ne zaman bulacağını hiç bir zaman kestiremeyiz. Ve biz buna kader deriz! Bolt’un kaderi belki de, Londra’daki Dünya Şampiyonası’nda sporu bırakmaya karar verdiği anda çizilmişti. Bu kararı verdikten sonra aradan geçen zaman içinde yaşadıkları Bolt’un hazin sonunda belirleyici olmuştu. Yaşadığı düzensiz hayata en yakın arkadaşını bir trafik kazasında kaybetmesinin yarattığı travma eklenince, Bolt son yarışına yeterince hazırlanamadan çıkmış ve ilk kez kaybetme ihtimali bu kadar belirgin hal almıştı. Ardından da kaçınılmaz son geldi zaten!

Muhammed Ali’den harakiri!

Ama bu ilk değildi. Daha önce başka efsaneler de Bolt ile aynı kaderi paylaşmıştı. Muhammed Ali, Aleksandr Karelin ve Naim Süleymanoğlu da tıpkı Bolt gibi son müsakalarından hüsranla ayrıldılar. Muhammed Ali ile Naim Süleymanoğlu sporu zirvede bıraktıktan sonra tekrar dönüş yaparak kaderlerine koşarken, Dünya’nın gelmiş geçmiş en büyük güreşçisi olarak kabul edilen Rus Aleksandr Karelin ise tıpkı Bolt gibi spor yaşamının son maçında ilk ve son kez kaybetti. Tüm otoriteler tarafından dünyanın en büyük boksörü olarak gösterilen Muhammed Ali, 1960 Roma Olimpiyat Oyunları’nda 18 yaşındayken elde ettiği altın madalya ile adını duyurduktan sonra inişli çıkışlı kariyere sahip oldu. Vietnam Savaşı’na karşı çıkması nedeniyle ABD’de ‘İstenmeyen adam’ ilan edilen Ali, boks yaşamına ara verdikten sonra 1970’de tekrar spora
döndü ve ağır sıklette 3 kez Dünya Şampiyonu olarak adını unutulmazlar arasına yazdırdı. 1978’de zirvedeyken boksu bırakan Muhammed Ali parkinson hastalığına
yakalanmasına rağmen bunu gizleyerek para için çıktığı iki ünvan maçını da (Larry Holmes ve Trevor Berbick) kaybederek sessiz sedasız köşesine çekildi. Çıktığı 61 maçın sadece 5’inde mağlup olmuştu ve bu 5 maçın 2’sini son 2 maçında kaybetmişti!

Naim’den olmayacak duaya amin!

Bir başka muhteşem kaybeden Naim Süleymanoğlu da, spor otoriteleri tarafından ‘Tüm zamanların en iyi haltercisi’ olarak kabul ediliyor. 3 Olimpiyat, 8 Dünya, 2 de Avrupa Şampiyonluğu bulunuyor. 46 Dünya rekorunun sahibi. Ağırlığının üç mislini kaldıran adam olarak dünya spor literatürüne geçti. ‘Cep Herkülü’ olarak da tanınan Süleymanoğlu 2000 Sydney Olimpiyat Oyunları öncesinde sakatlığı nedeniyle halteri bıraktı. Oyunlar geldiğinde ise bir kez daha şansını denemek istedi. Oysa sakatlığı devam ediyordu. Podyuma çıktı ve dramatik bir şekilde sıfır çekerek spor hayatını noktaladı. Kaderi onu da çağırmıştı!

Karelin’in ilk yenilgisi son maçında

‘Rus Ayısı’ olarak nitelendirilen Aleksandr Karelin, 1987’den son maçına çıktığı 27 Eylül 2000 tarihine kadar kariyerine 3 Olimpiyat, 9 Dünya ve 12 Avrupa Şampiyonluğu sığdırdı. Çıktığı hiç bir maçı kaybetmedi. Acı kuvveti ve kendine has oyunlarıyla rakiplerini eze eze yenen bu mütevazı dev, Sydney’de dördüncü Olimpiyat şampiyonluğu final müsabakasında çaylak ABD’li Rulon Gardner’a 1-0 kaybedince tüm dünya şok oldu. Çok tartışılan ve sonradan kaldırılan o dönemin saçma sapan güreş kurallarından birine kurban gitmişti. Rakibinin eli havaya kalktığında acısı yüzünden okunuyordu ama olan olmuştu.

Zamanı geri getirmek mümkün değildi. Dört muhteşem adam, dört efsane sporcu... Ne yazık ki, son maçlarında kariyerlerine yakışmayan yenilgiler aldılar. Ama bu mağlubiyetler onların büyüklüğünden hiç bir şey alıp götürmedi. Sadece damaklarında buruk bir tat, yüreklerinde ince bir sızı bıraktı. Gönüllerimizde kurdukları tahtlarında ise ilelebet oturmaya devam edecekler.

YORUM YAZ