MENÜ

Sonuca değil nedene önlem

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Trabzon, uzun aradan sonra lider olmanın zorluğunu yaşamış bir takım. Şimdi asıl zor sınava çıkıyor: Liderliği korumak.
Henüz 7. haftada olunması nedeniyle en kötü skorun bile telafisi var. Ancak “Ezeli rekabet” olarak sıfatlandırılan bu mücadele, Trabzonspor için, prestij açısından en az “liderliği korumak” kadar önem taşıyor. Bu nedenle futbolu bilimsel yönüyle değerlendirip, maçın kategorisine göre sahaya uyarlama açısından meslektaşlarına göre daha bir avantajlı olduğunu düşündüğümüz Ersun Yanal’ın, bu zorlu sınavın sonucundan çok, sonucu doğuracak nedenler üzerine kafa yorduğunu sanıyoruz.
Medyaya yansıdığı kadarıyla Galatasaray bu akşamki maça, hücum yönü çok güçlü ancak savunması o derece zayıf bir kadroyla çıkıyor. Orta alanda ve hücumda birlikte yeralmaları büyük olasılıkla beklenen Kewel, Lincoln, Arda, Ayhan, Nonda ve Milan Baros’tan hiçbirinin savunma yönü yok. Bütün yük Sabri, Meira, Servet ve Hakan’ın sırtına biniyor. Sabri ve Hakan’ın da sürekli bindirme yaptığını düşünürsek nasıl bir tabloyla karşılaşılacağını tahmin etmek zor olmasa gerek: İleride sürekli gol arayan geride de savunma yapmakta zorlanacak bir Galatasaray. Bu kadro özellikle maçın ilk yarım saatinde mücadele eder. Golü buldu buldu, bulamadı, tempoları düşmeye başlar. Ev sahibi olma özelliği nedeniyle de üzerlerindeki baskı artar, bu baskı üst üste hatalar getirir.
Trabzonspor özellikle maçın ilk bölümünde hamle üstünlüğünü rakibine vermediğinde büyük avantaj elde eder. Takım savunması açısından rakibinden daha üstün olduğu bilinen bordo mavililerin en büyük zaafı solda. Cale-Colman ikilisi, Kewel veya Arda- Sabri ikilisine karşı oynarsa büyük sıkıntı yaşar. Cale çoğu pozisyonda yanlız ve yetersiz kalır ve çözülme bu bölgeden başlar.
Görünüşte Galatasarayın bir çok hücum oyuncusuyla sahada yer alması ürkütücü gibi gelebilir. Ancak bu durum Trabzonspor açısından avantaja dönüştürülebilir. Forvet orta alandan beslenirse gücünü gösterebilir. Dünyanın en iyi oyuncularına sahip olsanız bile pas aslamadığınız sürece hiç bir şey yapamazsınız. Trabzonspor orta alanda rakibin pas kanallarını tıkarsa yani sonuca önlem almayı bırakıp nedeni ortadan kaldırmayı düşünürse, çok rahat bir 90 dakika çıkarır. Sorun defansta değil orta alanda yapılacak savunmanın başarısına bağlı. Bu da bu maçta alan daraltmaktan geçiyor. Geniş alan teknik kapasitesi Trabzonspor’dan daha üstün olan Galatasaray’a avantaj sağlar.

YORUM YAZ