MENÜ

Üç büyükler neden geriye düştüler?

Abone Ol Google News

Sorunun yanıtının birçok parametresi olabilir. Çünkü futbol biraz da doğaya benzer. Saha dışı ve içindeki koşulların değişimine ayak uydurmakta zorlanan ekipler, uyum sürecini daha çabuk aşanların yanında geriye düşebilirler. Ancak, benim ele almak istediğim kısım, futbolun saha içindeki teknik anlamdaki değişkenliğidir.

Haberin Devamı

Eğer yanılmıyorsam lig tarihinde üç büyüklerin üçü de, bir devrede liderden hiç bu denli uzakta konumlanmamışlardır. Henüz ligde şampiyonluk gibi büyük bir başarı edinmemiş Başakşehir’den uzakta duran üç büyükler, ligde altı şampiyonluk kazanan Trabzonspor’dan bile üçü aynı anda bu kadar mesafeli durmadılar. Bordo-mavililerin kazandığı şampiyonluklar sırasında en azından biri onunla sonuna kadar yarışabildi.

Peki, üçü birden neden bu kadar geriye düştüler? Konuyu basite indirgediğimizde üç büyüklerin hiç birinde, Başakşehir’de olduğu gibi Edin Visca değerinde ve yararlığında bir oyuncu yok. Visca yıllardır aynı düzeyde, hemen hemen aynı ortalamayla oynayan, sakatlanmayan bir futbolcu. Visca forvet midir, kanat oyuncusu mudur yoksa orta alan futbolcusu mudur? Tek başına hiç biri değil ama hepsinin toplamıdır.

Haberin Devamı

Visca’yı, sokakta gördüğünüzde pek bir şeye benzetemeyeceğiniz Alman futbolcu Thomas Müller’e benzetirim. Hatta 2010 yılının Mart ayında Arjantin ile Almanya bir hazırlık maçı yaparlar. Maçı Arjantin 1-0 kazandıktan sonra Arjantin Ulusal takımının teknik direktörü Maradona, Müller’i maçtan sonra basın toplantısı odasında görünce top toplayıcı çocuklardan biri zannetmiş, sonra Müller olduğunu öğrenince kendisinden özür dilemiştir. Visca’nın da benzer bir durumu var; Görüntüsü pek bir şey anlatmıyor ama sahada yaptıkları en azından Türkiye sınırları içerisinde benzersiz.

Üç büyüklerin liderden geriye düşmelerinin asıl büyük nedeni ise takım olarak alanı Başakşehir’den daha iyi kullanmamaları. Liderin çok daha az gol yemesinin nedeni de işte bu alan duygusuyla ilintili. Şampiyonluğa oynamak isteyen takımların iyi hücumdan daha çok, organize savunma yapmak zorunda olmaları gerektiğine önceki yazılarımda değinmiştim.

Bunun için alanı iyi kullanmak gereklidir. Futbolda hücum etmek için alan bulma çabasından daha çok, top rakibe geçtiğinde onların oyununu bozmak ve rakibe verilmemesi gereken bir şeyden ibarettir alan. Üç büyükler bu duygu ve sorumlulukla oynamadıkları için, topu rakipten alma süreleri alan duygusuna bağlı olarak uzadığından, ortalama lig takımları kadar kalelerinde gol görebiliyorlar…

YORUM YAZ