MENÜ

Tarihin en büyük transfer çalımı

Abone Ol Google News

Transfer dönemlerinde, transfer edilecek futbolculara ilişkin atılan çalımlarda Fenerbahçe ve Galatasaray’ın birbirlerine üstünlük sağladığı bilinmektedir. Bana sorarsanız tarihin en büyük çalımını 1973 yılında Fenerbahçe Cemil Turan’ı kaçırıp renklerine bağladığı gün atmıştı. Sarıyer’den İstanbulspor’a giden ve sarı siyahlı forma altında yıldızlaşan Cemil Turan’ın kaçırılışı aksiyon filmlerine konu olacak nitelikteydi.

Haberin Devamı

O günleri çok iyi anımsıyorum. Cemil Turan henüz Sarıyer’de oynarken Metin Oktay tarafından “10 numara senin” diyerek kaçırılmış, Çeşme’deki yazlığında uzun süre saklamıştı. Ancak Metin Oktay başka bir futbolcunun transferi için İstanbul’a gidince Cemil Turan otobüsle İstanbul’a dönmüş, Sarıyerli yöneticiler onu gizlice İstanbulspor’a vermişlerdi.

Orgeneral Muhsin Batur da devrededir

Cemil Turan İstanbulspor’da o dönemin yıldızlarından biri oldu. Fenerbahçe ile Galatasaray Cemil Turan’ın peşini bırakmamışlardı. Dönemin kabadayılarından Sultan Demircan İstanbulspor Başkanı Nirun Şahingiray’ı tabancayla tehdit edip Fenerbahçe’ye transferini istemişti. Bu yüzden Demircan hapse girdi.

Haberin Devamı

O günlerde Hava Kuvvetleri Komutanı olan Muhsin Batur’da Cemil Turan’ın Fenerbahçe’ye transfer olması için İstanbulspor yöneticilerine baskı yapmıştı. Cemil Turan ile hemşeri(Rize) olan Sultan Demircan hapiste de boş durmuyordu. Adamları tarafından kaçırılan Turan uzun süre Demircan’ın villasında saklandı.

“Fenerbahçe’ye gitmezsem futbolu bırakırım”

Altı ay futbol oynamayıp bireysel antrenmanla yetinen Cemil Turan “Fenerbahçe’ye gitmezsem futbolu bırakırım” demişti. Sonuçta Fenerbahçe’nin Asbaşkanı Emin Cankurtaran Turan’a sarı lacivertli formayı giydirdi. İstanbulspor’a ödenen transfer bedeli 1.475.000 liraydı ki bu para milyonu aşan ilk transfer olarak futbolumuzun tarihine geçti.

Cemil Turan ilk yılında 14 gol ile gol kralı Fenerbahçe’de şampiyon oldu. İkinci yılında ise takım kaptanlığına getirildi.

Metin Oktay gibi Türk futbolunun efsanelerinden, beyefendiliği, örnek kişiliğiyle yanlı yansız herkesin sevgi ve saygı gösterdiği bir futbol insanının, o dönem için futbolcu kaçırmanın yolunu açmış olması futbolun ilginç rastlantılarından biri olsa gerek…  

YORUM YAZ