MENÜ

Futbol tarihinden seçmeler

Abone Ol Google News

*Futbolda pas uygulamasını İskoçlar bulmuştur. İngiltere ile İskoçya arasında West of Scotlant kriket sahasında oynanan maçta İskoçlar paslaşmayı uygulamışlar. 1872’de oynanan bu maç aynı zamanda futboldaki ilk uluslararası karşılaşmadır. Bu maçtan sonra İskoçların paslaşma taktiğini zayıflık İngilizlerin uzun topa dayalı oyunu ise güç belirtisi olarak değerlendirilmiştir. Maç 0-0 berabere bitmiş. Pas oyununun öncüsü ise İskoç kulübü Queen’s Park Rangers olmuştur.

Haberin Devamı

Queen’s Park’ın uyguladığı paslaşma İngiltere’de şaşkınlığa neden oldu. Bu oyun şeklinin İngiltere’de güneye doğru yayılması iki oyuncunun öncülüğünde gerçekleşti. Tarihin ikinci uluslararası maçında İskoçlar İngiltere karşısında zafer kazandı ve İskoç oyuncular Henry Renney-Tailyour ve Jhon Bleckburn paslaşmanın öncüsü oldular. İki oyuncu da orduda teğmendi.

*Futbolda tekmeliği Nottingham Forest takımının kaptanı Sam Widdowson 1870 yılında icat etmiştir.

*Futbol tarihindeki ilk ışıklandırılmış maç, Maviler ve Kırmızılar arasında 1878 yılında oynanan bir gösteri karşılaşmasıdır.

Haberin Devamı

*1875 yılında Sheffield United Londra’ya bir gösteri maçı için gelir. Oyuncular topa kafa ile vurmaya başladıklarında seyirciler bu tuhaf uygulamayı “tos vurma” olarak değerlendirip, takdir edeceklerine alaya alıp gülüşmüşlerdir. Yerden oynamak varken topun havaya kaldırılmasına bir anlam verememişler.

*Futbolda ilk ofsayt fikri İngiltere’de ortaya atılmıştır. 1866’da yapılan Eton Kongresi’nde 6. kural değiştirilip ofsayt tanımlanmış ve bugünkü modern ofsayt kuralından bir fazla oyuncu savunmada bulundurulabiliyormuş. Bu kural değişikliğinden sonra ilk ofsayta düşen oyuncu Charles W. Alcock olmuş. Aynı zamanda yöneticilik de yapan Alcock İngiltere’nin erken dönemde en önemli yöneticilerinden biri olmuş.

*Kaleci, 1870’lere kadar tanınan ve evrensel anlamda kabul edilen bir mevki değildi. 1909’a kadar takımdan farklı bir forma giymedi: topa sadece kendi ceza alanı içerisinde elle müdahale edebileceği kuralı 1912’de çıktı. Bu kural değişikliğinin nedeni Sunderland kalecisi Leigh Richmond Roose’un topu orta çizgiye kadar zıplatarak getirme alışkanlığıydı.

*Futbol yolunu kriketten ayırdıktan sonra takımların sorumlusu teknik adamlar değil de kaptanlar oluyor. Geleceğin oyunlarının her şeyden çok taktik ile kazanılacağını, kaptanları dahi olan takımların rakiplerini rahatlıkla yeneceğine inanılıyordu. Maçlarda uygulanacak taktikleri hocalar ya da teknik direktörler değil kaptanlar belirliyordu.

*Futbolda verkaç uygulamasını ilk kez 1872 yılında İskoçlar yaşama geçirmişlerdir. Pas oyunu ve verkaçın uygulanması İskoçları futbolun ana vatanının kendi ülkeleri olduğu duygusuna taşımıştır.

YORUM YAZ