MENÜ

Diego nasıl Maradona oldu?

Abone Ol Google News

Bir futbolsever ve Maradona’nın 1990 Dünya Kupası’nda oynadığı tüm maçları İtalya’da izleyen biri olarak hakkında yazılan övgülerin hepsini hak ettiğini düşünenlerdenim. Maradona’nın özel yetenek olduğu, aşırı ve toplumsal alışkanlıkların tersine davranışları üzerine yazılanlar tartışılabilir, bakış açısına göre farklılıklar gösterebilir. Ancak değişmeyen, bilimsel bir gerçek var ki o da tüm büyük sporcular gibi Diego’nun da, Maradona olmak yolunda çalışmanın eseri olduğudur.

Haberin Devamı

Diego’nun doğduğu kulübeden bozma gecekonduda ne oyuncak ayılar ne de atariler vardı. Sadece yürümeye başladığı üçüncü yaş gününde amcası Cirilo’nun hediye ettiği bir futbol topu vardı. Diego o topla oynar ve onunla uyurdu. Maradona olduğu yıllarda verdiği bir röportajında “o top olmasaydı ve varoşlarda doğmasaydım, Maradona olamazdım. Şimdiki kentlerde çocukların bulmakta zorluk çekecekleri bir özgürlüğe sahiptim. Oynayabilecek yerimiz vardı, istediğimizi oynayabilirdik.”

Maradona çok küçük yaşlarda özgürce oynamanın geliştirdiği becerilerine sokak çocuğu olarak büyümenin verdiği zorluklara katlanabilme gücü ve dayanıklılığını da eklemiştir. Varoşlardan diğer çocuklarla, banliyö treninde kondüktörlerle kedi fare oyunu oynayarak ya da bir kamyonun arkasına asılarak vardığı kent merkezinde, sigara paketlerinin içindeki alüminyum kağıtları toplayıp satarak harçlığını çıkartırdı.

Haberin Devamı

Mardona’nın ilk hocası Cornejo, küçük Diego ile yaptığı çalışmaları ölçme-değerlendirme açısından şöyle yorumluyor: “Her sezonun başında birden ona kadar giden iki tablo yapardım. Biri kazanılan beceriler için, biri de çalışma isteği için olurdu. Diego ikisinden de on alırdı. Başka türlü neden hayatımı ona adayacaktım ki… Hiçbir antrenmanı kaçırmazdı çünkü oynamayı çok seviyordu.”

Maradona’nın çalışarak geliştirdiği becerileri ve yaşam koşullarından kaynaklanan engelleri aşma duygusunun futbol hayatına yön vermesinin yanında, gelişip aşama yapmasında bir doktorun “eli” de rol oynamıştır. Hocası Cornejo, pigme denilecek kadar küçük vücutlu ve kocabaşlı bu çocuğun büyümesi için yardıma ihtiyacı olduğunu düşünür. Kuşku duyulan birtakım ilaçlarla boksörlerin kaslarını geliştiren ve aynı zamanda Huracan futbol takımının kulüp doktoru olan “Cacho” lakaplı Dr. Pladino’ya götürmek için ailesinden izin alır.

Cornejo, Dr. Pladino’ya “ Bu çocuğun kilo alması, uzaması için vitaminler ve başka şeyler ver. Toparla onu. Bu çocuk, büyüyünce yıldız olacak.” Daha sonra Dr. Pladino “ o çocukla işim bittiğinde, yakında yarışlara katılacak olan bir tay gibi olmuştu” diyecektir. Maradona’nın uyarıcılara düşkünlüğünün başlangıç noktasında belki de Dr. Pladino’nun uygulamaları vardır, kim bilir?

YORUM YAZ