MENÜ

Dengeli takım çabuk oyuncu…

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

2018 Dünya Kupası’nın sonuna gelmiş durumdayız. Artık önümüzde üçüncülük, dördüncülük ve final maçı var. Adı büyük ancak mesafesi kısa bir turnuvadan her sonucun çıkacağını başından beri anlatmaya çalışıyoruz.

Hırvatistan’ın final oynayacağını tahmin etmek ne denli zor ise, bu sonucun gerçekleşmesinin güzel oyunun en güzel yanlarından biri olduğunu da özümsemek gerekmektedir.

Dengeli bir takım yaratmak ancak ataklarda da rakiplerin dengesini bozmak üzerine kurulan anlayış 2018 Dünya Kupası’nda başarının anahtar faktörlerinden biri oldu.

Sözgelimi, özünde bir dünya devi olan Almanya savunmada yaşadığı dengesizlik yüzünden gruplardan çıkamadı. Orta alanda Griezmann, ileri uçta ise Mbappe ile rakiplerinin dengesini bozmayı başaran Fransa finale geldi.

Dünyanın en iyi futbolcularına sahip olabilirsiniz. Ancak rakibi dengesiz yakalamak üzerine planınız yoksa futbolda başarılı olmak zordur. Messi’nin, Ronaldo’nun, Neymar’ın formalarını giydiği ülkelerin elenmelerinin bir nedeni de “her durumda sonuca gideriz” anlayışı olsa gerek. Ne var ki savunmaları dengeli forvetleri ise delici takımlar aradan fırlayıverdiler.

Bu yazdıklarım muhtemelen sizlere çok basit gelecektir. Ancak rakibi dengesiz yakalama anlayışını sistematik uygulamaya çalışan çok az takım vardır. Pas oyunu adı altında savunmasında sürekli top dolaştıran takımların bu sitemi uygulaması hemen hemen imkansızdır.

En azından şöyle düşünebiliriz: Rakip dengesiz iken gol atma ihtimaliniz dengeliyken atma ihtimalinizden kayda değer derecede fazladır. Bu yüzden yapılan paslar rakibin dengesini bozmak amacı taşımalıdır ve dengenin bozulduğunu gördüğünüz anda da topu çok hızlı bir şekilde ileriye oynamanız gerekiyor.

İleriye çıkarken temel prensip ise topu son bölgeye çok çabuk taşımaktır. Dolayısıyla 2018 Dünya Kupası, futboldaki en önemli biyo motorik özellik olan çabukluğun yeniden değerini bulduğu bir şampiyona oldu.

YORUM YAZ