MENÜ

Aykut Kocaman ne diyor?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Şenol Güneş için yazdıklarımın tamamına yakınını Aykut Kocaman için de düşünüyorum. Bir futbol takımının ücretli çalışanı kulübün sahibi gibi konuşamaz. Buna hakkı yoktur. Hiç kuşku yok ki bu konuşmalar ortamı geriyor. Öncelikle kulüp yöneticileri daha sonra futbol federasyonu teknik direktörlerin, tekrar altını çiziyorum, kulüplerin ücret karşılığında çalışan profesyonel görevlilerinin konuşmalarına çeki düzen vermeleri için gereğini yapmalıdırlar.

Aykut Kocaman, süslü laflar etmek uğruna birinci sınıf saçmalıklar ortaya koyuyor. Antalyaspor maçından sonra takımının oyunun patronu olduğunu söylüyor. Bu, elli yılı aşkın bir futbol izleyicisi olarak duyduğum en saçma, en anlamsız söylemdir. Kocaman milleti aptal kendini akıllı mı zannediyor? Oyunun patronu olmak ne demek? Oyunun egemeni olur, yönlendiricisi olur, rakibi baskı altına alan bir uygulaması olur, taktik ve strateji olarak istediklerini rakibe kabul ettirecek yetkinlikte bir tavrı olur ama oyunun partonu olmaz. Oyun herkesin özgürce katıldığı bir denemedir. Oyunun patronu olmaz, olursa zaten bu da oyun olmaz.

Bir teknik direktör öncelikle meslektaşıyla "mesleki dayanışma" içinde olmalıdır. Meslektaşına güvenmeli, onun açıklarını yakalama peşinde olmaktansa onun yanında olmalıdır. Eğer meslektaşı kamuyu ya da futbolun diğer paydaşlarını aldatmaya yöneliyorsa ihtiyatlı olmalıdır. Çünkü er ya da geç gerçeklerin açığa çıkmak gibi bir huyu vardır.

Aykut Kocaman, futbolun geldiği bu berbat ortamdan memnun olmadığını söylüyor. Eğer futbol berbat bir haldeyse bunu bu hale getirenler futbolcular ve teknik adamlardır. Ben de futbolun bu, berbat halini yazmaktan memnun değilim. Bir teknik direktör yarıda kalmış bir maç hakkında nasıl karar anlamında demeç verir? Bu kararı teknik direktörler verecekse federasyonun Hukuk Kurulu niye var? Teknik direktörler sahada oynanan oyunun egemenidirler, Ceza Kurulu ya da Hukuk Krulu'nun vereceği karara müdahil olmak gibi bir görevleri yoktur.

Aykut Kocaman gerekirse teknik direktör olarak futbol ortamından çekilebileceğini ima ediyor. Bence hiçbir mahsuru yok. Aykut Kocaman Türk futbol tarihinin önemli sporcularından biridir. Bakın futbolcu demiyorum, "sporcu" diyorum. Ayrıca çocukluğundan beri tanıdığım, futbol dünyasının düzgün insanlarından da biridir. Ama teknik direktör olarak futbolumuzda iz bırakamamıştır. Futbol dünyasından çekilmesi futbolumuzu geriletmez ama futbolun temizlenmesi anlamında yeni bir yol açabilir...

YORUM YAZ