MENÜ

Teknokrat Bakan!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Türkiye bir seçim sathı mailinden daha çıktı ve yeni bir sisteme geçiş yaptı. Tüm yetkilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da toplandığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde görev alacak yeni Bakanlar Kurulu da hafta başında açıklandı. Tabi, adet olduğu üzere kabine açıklanmadan önce tüm bakanlıklar için ‘Bakan Toto’ oynandı Başkent’e yakın gazeteciler ve siyasi otoriteler tarafından. Çeşitli kulis bilgileri kamuoyu ile paylaşıldı. Hatta bir takım iddialı listeler bile hazırlandı. Ancak beklendiği gibi bu konularda oldukça ketum olan ve sürpriz yapmayı seven Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha herkesi ters köşeye yatırdı! Kulislerde hiç dile getirilmeyen sürpriz isimler bakan oldu.

Kasapoğlu sürprizi

Bunlardan biri de biz spor medyasının iştigal alanına giren Gençlik ve Spor Bakanlığı’ydı. Eski Bakan Osman Aşkın Bak’ın yeni kabinede olmayacağı kesindi, ancak yerine gelecek isimler konusunda çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Yoğunluk dört aday üzerineydi. Bunlar; Göksel Gümüşdağ, Hamza Yerlikaya, Hidayet Türkoğlu ve Faruk Özçelik’di. Son 24 saatte Faruk Özçelik adı ön plana çıkmıştı. Bense, gazetemde de kaleme aldığım yazımda belirttiğim gibi Hamza Yerlikaya’nın Bakan olması taraftarıydım. Olsaydı, Türkiye’nin Olimpiyat Şampiyonu bir sporcusu ilk kez bakanlık koltuğuna oturmuş olacaktı.

Sebastian Coe, Sergey Bubka, Aleksandr Karelin gibi olimpiyat şampiyonlarının üstlendikleri önemli görevleri göz önüne alırsak, aynı kalibrede olan bizim bir sporcumuz da Türk sporunun başına geçebilirdi. İlk bakışta bu popülist bir yaklaşım gibi görülebilir, ancak Yerlikaya’nın spor yöneticiliği ve siyasetteki tecrübesi göz önüne alındığında o koltuğu rahatlıkla doldurabileceğini söyleyebiliriz. Gelgelelim, Sayın Cumhurbaşkanı’nın teveccühü bu yönde olmadı. Popüler ve tecrübeli bir ismin yerine çalışkan ve başarılı bir bürokrat olan Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu tercih etti. Yani tercihini teknokrat bir bakandan yana kullandı. Zaten kabinenin diğer bakanlıklarında da teknokratlar ağırlıkta. Sayın Kasapoğlu’na başarılar diliyoruz.

Dürüst ve çalışkan

Yeni Bakan Kasapoğlu’nun çağ atlattığı Spor Toto Teşkilatı’nda yaptıkları ortada. Bugün başta futbol olmak üzere Türk sporunun en önemli maddi kaynağı hiç kuşkusuz Spor Toto Teşkilatı. Trilyonluk bir kurumun başında olmasına rağmen temiz bir sicili olan Sayın Kasapoğlu’nun aynı başarısını Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda da sürdürmesini ümit ediyoruz. Türk sporunun çok derin yapısal sorunları var.

Burada sıralamaya kalksak sayfalarımız yetmez. Eminim Bakan Kasapoğlu da konuya hakimdir. Bu anlamda kendisinin işi hiç de kolay değil. Benim yeni göreviyle ilgili ilk temennim, uzun süre koltukta kalması ve bu konuda bir istikrarın sağlanmasıdır. Zira, son 10 yılda Spor Bakanlığı koltuğuna oturan 6. isimdir Mehmet Muharrem Kasapoğlu!.. Akif Çağatay Kılıç haricinde bundan öncekilerin hiç biri iki yıldan fazla görevde kalamadı. Bu da Türk sporunun sorunlarının çözümünü zorlaştıran en önemli etkenlerden biridir. Kalıcı çözümler için yönetimsel istikrar şart! Tabi alt kademelerdeki görevlendirmelerde de liyakata önem vermek koşuluyla...

YORUM YAZ