MENÜ

Non bis in idem!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Evrensel hukukta şöyle bir ilke vardır: Aynı suçtan iki kez yargılama ve cezalandırma olmaz! Bu ilke, hukuk literatüründe latince ‘Non bis in idem’ şeklinde ifade ediliyor ve genellikle işlediği suçtan dolayı bir ülkede yargılanıp ceza almış kişilerin, aynı suçtan bir başka ülkede yargılanmaması prensibine dayanıyor. Atletizm Federasyonu’nun dopingten ceza almış sporcularla ilgili almış olduğu karar, tam da bu hukuk prensibinin çiğnenmesi anlamına geliyor. Üstelik, bu kararı verirken yargılama yoluna bile gitmeden direkt cezayı kesiyor! Yargılama yok, savunma yok, temyiz yok! Böyle şeyler diktatörlükle yönetilen üçüncü dünya ülkelerinde olur ancak!

Dopingli çıkan sporcu zaten uluslararası kurallar gereği, yapmış olduğu fiilin karşılığında belli bir müddet spordan men cezası alıyor. Aynı suçu ikinci kez işlediği zaman da ömür boyu spordan men ediliyor. Atletizm Federasyonu ise aynı suçu ikinci kez işlemesini beklemeden zaten ceza almış sporcuyu, Milli Takım kapılarını kapatmak suretiyle hayatının sonuna kadar mahkum etme yoluna gidiyor! Hiç kuşkusuz, böyle bir tasarruf insan haklarına aykırıdır ve ceza alan sporcuların başvurması durumunda mahkemelerden geri döner. Kaldı ki bazı genç ve tecrübesiz sporcular gerçekten kurban olibiliyorlar. Ya antrenörünün, ya menajerinin, ya da tecrübeli abilerinin!.. Fatih Çintımar, yargıçlığı bırakıp sadece başkanlığa konsantre olursa daha faydalı işlere imza atar kanısındayım!

Konuyu daha fazla uzatmadan bir örnekle kapatayım: Hidayet Türkoğlu dopingten 6 ay ceza aldı. Bu gün Basketbol Federasyonu Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı! Sporu bırakmasa NBA’de ülkemizi gururla temsil etmeye ve Milli Takım’da da oynamaya devam ediyor olacaktı!

YORUM YAZ