MENÜ

Galatasaray efsanesi!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

iki yıl önce Gerets’le elde edilen şampiyonlukta Galatasaraylı futbolcuların başarısını, mitolojideki ‘Simurg’ efsanesiyle özdeşleştirmiştim. Efsane, işleri ters giden, düzenleri bozulan yeryüzündeki tüm kuşların, kendilerini kurtarması için Kaf Dağı’nın zirvesinde yaşayan ‘Simurg’ isimli hükümdarlarını aramalarını anlatıyor. Milyonlarca kuşun birlikte çıktığı yolculuk sonunda dağın zirvesine sadece otuz kuş ulaşabiliyor. Aradıkları hükümdarlarını bulamayan otuz kuş büyük bir hayalkırıklığı yaşadığı anda, aslında Simurg’un kendileri olduğunu anlıyorlar. Zira, ‘Simurg’ kuş dilinde ‘otuz kuş’ anlamına gelmekteymiş.
Galatasaray bugün de benzeri bir süreç yaşıyor. Çünkü, kadronun neredeyse tamamı değişmiş, toplam 6 maçını seyircisiz oynamış, kilit oyuncuları aylarca sakatlık nedeniyle forma giyememiş, basın tarafından her fırsatta yerden yere vurulmuş, bir çok maçta seyirci tarafından yalnız bırakılmış, yönetimi değişmiş, son 6 haftaya girilirken hocasız kalmış bir takımın hala şampiyonluğun 1 numaralı adayı olmasının başka bir izahı yok. Florya sakinleri bir kez daha kendi güçlerinin farkına vardılar. Aradıkları ‘Simurg’un kendilerinden başka bir şey olmadığını anladılar. Ve inisiyatifi ele aldılar. Tüm namüsait şartlara rağmen potansiyelleriyle hedefe ulaşabileceklerini gördüler. Sahaya beyinlerini, yüreklerini, ruhlarını, tüm benliklerini yansıttılar. Çoktandır atıl duran enerjilerini harekete geçirdiler. Taraftarı da uyandırdılar. İki yıl önce şampiyonluğu getiren sinerjiyi yeniden yarattılar. Bu öyle bir sinerji ki, rakipleri de demoralize ederek beklenmedik puan kayıplarına uğramalarına yol açıyor.
Dünyada, dezavantajını avantaja çevirmek konusunda Galatasaray kadar mahir bir takım yoktur. Bu, Sarı-Kırmızılılar’ın geçmişinden, geleneklerinden gelen bir özelliktir. Boşuna değildir, Avrupa’nın en köklü takımlarını dize getirerek UEFA Kupası’na, Süper Kupa’ya uzanmaları. Zira direnmek, mücadele etmek, kenetlenmek, başarmak Galatasaray’ın genlerinde yatıyor. Dünya devi olmak da böyle bir şey olsa gerek. Bunun parayla, pulla da pek alakası yok. Ruh yetiyor, inanç yetiyor, formanın ağırlığı yetiyor, kendi küllerinden doğması yetiyor. Bu sezon da yeni bir Galatasaray efsanesi yazılacak gibi görünüyor. Tekrar tekrar okunması gerekecek.

YORUM YAZ