MENÜ

Video hakemden kaçış yok!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

IFAB’ın en tepesindeki isim David Elleray ve UEFA adına sistemi yöneten Roberto Rosetti bulundukları platformlarda sürekli şu ifadeleri kullanıyorlar: “Bu sistem başladıktan sonra kalkmaz, sadece gelişir. Bugün Video Yardımcı Hakem (VAR) denemelerine onay verildiğine göre, gelecekte VAR futbolun bir parçası olacaktır.”

Yetkileri artıyor

VAR sistemi zaman geçtikçe şekilleniyor. Her deneme sonrası yeni kararlar alınıyor. Bugün itibariyle VAR’ların müdahale alanları genişletilmiş görünüyor. Maçın hakemi istesin ya da istemesin; atılan her gol, verilen her penaltı ve kırmızı kart kararı mutlaka VAR tarafından gözden geçirilecek. Hata varsa düzeltilecek. Bununla birlikte her penaltı ve kırmızı kart (ikinci sarı kart hariç) beklentisi olan pozisyonların da doğruluğu kontrol edilecek. Penaltı, kırmızı kart ve goller; atağın başladığı ilk andan itibaren tekrar izlenerek, herhangi bir ihlal olup olmadığına bakılacak. Golden, kırmızı karttan veya penaltıdan önce, atak başlangıcından itibaren bir ihlal olmuşsa karar iptal dilecek.

Belirlenen temel prensipler

✓Amaç çok net hataları ve maçın gidişatını etkileyecek gözden kaçan ciddi ihlalleri tespit etmek.
✓Hakemin kararı; açık bir şekilde yanlış olduğu tespit edilmedikçe, değiştirilemeyecek.
✓Maçın hakemi VAR’dan bağımsız olarak, mutlaka bir karar verecek. Hakemin karar vermekten imtina ederek, pozisyonları VAR yardımıyla değerlendirmesine izin verilmeyecek.
✓Kararın doğruluğu, hızlı karar vermekten daha önemli olduğu için; pozisyon tekrar gözden geçirirken hakemler üzerinde herhangi bir zaman baskısı söz konusu olmayacak.
✓Şeffffaflflık önemlidir. Hakem pozisyonu saha kenarında tekrar izleyecekse, görünür kalmaya devam etmelidir.
✓Pozisyon sonrası, VAR katkısıyla hakemin kararı değişse bile; verilmiş olan sarı ve kırmızı kartlar iptal edilmeyecek. (Umut vaat eden atağı veya bariz gol şansını önlemekten gösterilmiş kartlar hariç)

VAR’da görev bölümü

✓VAR odasında, 2 video hakem ve 1 teknik eleman görev yapacak.
✓Bu hakemler VAR1 ve VAR2 olarak adlandırılacak. VAR1 asıl yetkili ve hakemle iletişime geçen kişi olacak.
✓VAR1 ve VAR2 üsteki ekrandan maçı izleyecek. Bir olumsuzluk hissedildiğinde, VAR1 alttaki ekranlara yönelecek. Alttaki ekranlara görüntü 3 saniye gecikmeli gelecek. VAR1 hataya odaklanarak pozisyonu tekrar izlemiş olacak.
✓VAR1 o an için karar veremez ve pozisyonu farklı açılardan tekrar izleme ihtiyacı hissederse, teknik eleman en iyi 4 açıyı VAR1’in önündeki ekrana aktaracak.
✓VAR2 gözünü akan oyundan hiç ayırmayacak; VAR1 pozisyon tekrarı izlerken, VAR2 devam eden oyunda oluşabilecek olumsuzlukları takip edecek.
✓Ofsayt tespiti, yayıncı kuruluşun pierosundaki gibi çizgilerle yapılacak. Yalnız sistem sayısal bir değer vermeyecek, ofsayt olup olmadığına gözle karar verilecek.
✓Bütün konuşmalar ve video odasının görüntüsü kaydedilecek. İzin verilen konular dışında hakemlerin yardım talebinde bulunmalarına izin verilmeyecek.
✓Video yardımının kullanıldığı tenis, voleybol gibi sporlarda oyuncular ve coachlar hakemlerden pozisyonun tekrar izlenmesini talep edebiliyorlar. Futbolda ise bu yol kesinlikle kapalı. Çünkü VAR’lar tartışma olabilecek tüm kararları zaten check ediyorlar. Ayrıca bu yolun açılmasının, oyunu yavaşlatmak için bir taktik fırsat haline dönüşmesinden korkuluyor.

Sistemin teknik detayları

✓Yayıncı kuruluş kameraları kullanılamayacak.
✓14 ila 20 adet hareketsiz, sahayı sabit gören kameralar kullanılacak.
✓Yüksek kalite ekranlar, akıllı telefonlarda olduğu gibi dokunmaya duyarlı olacak. Görüntü elle yakınlaştırılıp, uzaklaştırılabilecek.
✓Ofsayt tespiti için topun vurulduğu anı bir ekrandan, savunma oyuncularının konumunu bir başka ekrandan görebileceksiniz. Ekranlar arasında zaman senkronu olacak.
✓Sistemin içinde gol çizgisi teknolojisi de olacak.

YORUM YAZ