MENÜ

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç açıkladı! Gaziantep FK ve Hatayspor'la oynanan maçlar sayılacak mı?

Sonucu çok merak edilen Kulüpler Birliği toplantısı sona erdi. Başkan Ali Koç, 'Ligden çekilen Gaziantep FK le Hatayspor'la oynanan maçlar sayılmasın' önerisinin masaya yatırıldığını ve oyların dağılımını duyurdu.

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç açıkladı! Gaziantep FK ve Hatayspor'la oynanan maçlar sayılacak mı?

Kulüpler Birliği toplantısı sona erdi... Son haftaların gündem maddesi olan 'Ligden çekilen Gaziantep FK le Hatayspor'la oynanan maçlar sayılmasın' önerisi masaya yatırıldı. Toplantının ardından Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

'Kabul edilebilir argümanları var'

Koç, "Toplantıya 12 kulübümüz katıldı. Mazereti olan arkadaşlara da bugün istişare ettiğimiz konuları yazıyla sorduk, cevap bekliyoruz. 7 kulüp bir görüşü savundu, 4 kulüp başka görüşü savundu. Hatayspor görüş bildirmek istemedi. 31 Mart'a kadar görüşümüzü TFF'ye bildireceğiz. İki alternatifin de artısı ve eksisi var. Birinci alternatif, tescil olan maçlar kalsın ve sonrakiler hükmen mağlup olsun. Bu sadece Süper Lig'e değil, bütün alt liglere de uygulanacak. Maçlar hiçbir şekilde sayılmasın diyenlerin de kabul edilebilir argümanları var" dedi.

Koç sözlerine şöyle devam etti: 

"Geldiğimiz nokta itibarıyla, bu konu hakkında 17 kulüp yazılı görüş verecek. Bunları TFF'ye sunacağız. Aramızdaki ilkesel karara göre, 3'te 2'lik birlik sağlanması gerekiyor ama bunda buna bakmaksızın; bu takım bunu istiyor, bu takım bunu istiyor diye TFF'ye sunacağız. Kulüpler için yaşayan bir TFF kimliği kısa süre içinde gösterildi. Diğer iki TFF ile karşılaştırdığımızda, siyah ile beyaz kadar fark var. Biz görüşlerimizi ileteceğiz, onlar ne karar alacak göreceğiz. Ne karar alırlarsa, bunu anlayışla karşılayacağız kulüpler olarak. 31 Mart'a kadar görüşümüzü TFF'ye bildireceğiz. Depremden sonra çekilen 2 kulüple beraber puan durumu nasıl olacak diye görüştük. Hiç öyle gerginlik yaşanmadı."

Haberin Devamı

'Çok konu var'

"Önümüzde çok çok kısa zamanda hepimizin çıkarlarını, faaliyetlerini, yatırımlarını etkileyecek yabancı oyuncu kuralı, sayısı gibi unsurlar var. Çok çok kısa vadede olmasa da nispeten kısa vadede ligimizin yayın ihalesi, Türkiye Kupası’nın yayın ihalesi gibi konular var. Birkaç gün sonra almamız gereken borçsuzluk kağıdı için vergisel mevzular var. Passolig ihalesi var. Dolayısıyla konuştuğumuz konulardan bir tanesi buydu."

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç açıkladı Gaziantep FK ve Hataysporla oynanan maçlar sayılacak mı

'Siyahla beyaz kadar fark var'

"TFF, benim 5 sezonluk dönemimde ciddi anlamda kulüplerin taleplerini, ricalarını dinleyen, kulak veren, hassasiyet gösteren, yapabileceklerini yapabildiği kadar yerine getirmeye çalışan, diyalog içinde olan, kulüpler için var olan bir federasyon kimliğini çok kısa süre içinde göstermiştir. Her yaptığında istediğini yapabiliyor mu, her yaptığında muvaffak olabiliyor mu, hayır ama baktığınız aman niyet Türk futbolunu ilerletmek, yapısal sorunları çözmek ve kulüplerin ihtiyaçlarını karşılamak. Diğer iki federasyon ile karşılaştırdığımız zaman siyahla-beyaz kadar fark var. Biz burada görüşü götüreceğiz, onlar ne karar verecek göreceğiz. Onların verdiği bir karar var. Bundan dönerler mi, dönmezler mi zaman gösterecek. Ama ne karar verilirse biz kulüpler olarak anlayış ve saygıyla karşılayacağız"

Haberin Devamı

'Emin değilim'

"Play-off, medyanın gündeminde ama burada konuşulmadı. Sezonun 3'te 2'si bitmişken, play-off kararı almak doğru değil. Böyle radikal bir değişikliğe gitmek ne kadar mantıklı, emin değilim." 

Hangi kulüp hangi kararı savundu?

TRT Spor'un haberine göre; 'TFF'nin kararı uygundur' diyen 4 kulüp: Galatasaray, Fenerbahçe, Giresunspor, Kayserispor. “Gaziantep ve Hatayspor'un maçları geçersiz sayılsın” diyenler; Beşiktaş, Trabzonspor, Adana Demirspor, Kasımpaşa, Antalyaspor, Ankaragücü, İstanbulspor.

Haberin Devamı

Kulüpler Birliği toplantısına katılmayan 6 kulüp ise Başakşehir, Sivas, Alanya, Ümraniye, F.Karagümrük, Konya.

'Yabancı sınırında somut model yok'

"Ali Koç, yabancı kuralının nasıl devam edeceğinin sorulması üzerine ise, “17 Nisan’da birçok konuda bir istişare toplantımız olacak. Yabancı kuralıyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Bizim arzumuz son transfer penceresinde bu konunun netliğe kavuşturulması, 5 yıl boyunca uygulanması. Biz de ona göre hem devre arası hem de yazın planlamamızı yapalım. Ama hem deprem vesilesiyle hem de bu strateji projesinin çok hızlı ilerlememesi sebebiyle olamadı. Mesela bizim gibi eminim diğer kulüplerde şu an önümüzdeki sezon hazırlıklarını, müzakerelerini, pazarlıklarını eldeki futbolcular olsun veya almak istedikleri futbolcular olsun yapıyorlardır. Pek çok kulüpte sözleşmesi bitmiş olan oyuncular var. Şu an sezon devam ederken anlaşma yapabileceğiniz. Dolayısıyla görünen o ki önümüzdeki sezona uygulanabilecek somut bir model yok. Ama bizim acelemiz de yok."

Haberin Devamı

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç açıkladı Gaziantep FK ve Hataysporla oynanan maçlar sayılacak mı

'5 yıllık planlama...'

"Bizim için önemli olan doğrunun yapılması. Biz bununla ilgili bir çalıştay yaptık, görüşlerimizi federasyona ilettik ve bu görüşler çerçevesinde federasyonda bir çalışma yaptı. Bize yaptığı çalışmayı sunacak. 24-25 sezonu olarak tahmin ediyorum nasıl bir 5 yıllık planlama olacağını kararlaştırıp, sizlere iletip uygulanacak” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’deki futbolun durumunu değerlendiren Ali Koç, sözlerini şöyle noktaladı:

“Günlük konularımızla beraber, hepinizin bildiği gibi çok derin yapısal problemlerimiz ve çözülemeyecek finansal sıkıntılarımız mevcut. Şu gün geldiğimiz nokta itibarıyla belki 1 bilemediniz 2 kulüp gemiyi yüzdürüyor. Başta büyük kulüpler olmak üzere hepimizin çok büyük sıkıntısı var. Yani ben Fenerbahçe üzerinden, büyük kulüpler üzerinden söyleyeyim. 40-45 milyon Dolar alırken 4 sene evvel, şimdi 10-12 milyon Dolar’ı konuşuyoruz. Bunu Anadolu takımları için hesaplarsak onlar da 10-12 alırken, şu an 4-5-6’yı konuşuyorlar. Bu rakamlarla bu işler dönmez. Bir de bunun üzerine ana gelir kalemimizin Türk Lirası olduğunu düşünürseniz Türk Lirası’nın durumuna da baktığınız zaman ödemeleriniz yabancı para birimi gelirler Türk Lirası. Yani mümkünatı yok."

'Tünelin sonunda mum ışığı bile yok'

"Şimdi biz zamana oynuyoruz ama Türk futbolu ister istemez bu sorunun çözülemeyeceğiyle yüzleşmek durumunda. Hep tekrar ediyoruz ama koronavirüs geldi, vergi 15’ten 40’a çıktı, stopaj kesildi. Yani tam bir mükemmel fırtına gibi bütün olumsuzluklar aynı anda geldi. Buna yokmuş gibi davranıp veya bir şekilde var ama biz bu işin içinden çıkarız demek çok gerçekçi bir yaklaşım değil. Bu sadece Süper Lig için değil. Ben 2018’de ilk kampanyamı yaparken Türk futbolunda deniz bitti demiştim. Şu an çok çok daha kötü durumdayız. Tünelin sonunda pek parlak bir ışık değil, hiç ışık göremiyorum. Mum ışığı bile görmekte zorlanıyorum. Herhalde biraz daha bıçak kemiğe dayandıktan sonra oturacağız bütün paydaşlar bu işin içinden nasıl çıkacağımızı, başka milletlerin geçmişte kendi futbol sektörünü nasıl kurtardığını görüp, tekerleği yeniden icat etmeden bu işin içinden hep beraber çıkmamız gerekiyor. Şu an kritik bir döneme giriyoruz. Dolayısıyla hakemlerimizin performansı da son derece önemli. Yoğun bir dönem olacak. Şampiyonlar Ligi finalinden önce ligimizi bitirmemiz gerekiyor. Seçim haftasında hafta sonunda da maç oynanmayacak. Hafta içindeki maç sayısı artacak. Sakatlıklar artıyor. Enteresan bir döneme giriyoruz.”


 

YORUM YAZ