MENÜ

Topu mahkemeye atacaklar

Kozmik Oda'da 1 haftadır çalışan Etik Kurulu, karar vermekte çok zorlanıyor

Topu mahkemeye atacaklar

'Bu belgelerle alınacak karar sonra telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir' fikri ön plana çıkıyor, 'yargı net kararını versin, sonra gereği yapılır' düşüncesi ağırlıkta.

Lig 9 Eylül'de bu trakımlarla başlayacak gibi görünüyor.

Futbolda tüm gözler şike soruşturmasında.. Herkes 9 Eylül'de başlayacak yeni sezonun hangi takımlarla start alacağını konuşuyor. F.Bahçe ve ismi şikeye karışan diğer takımlar küme düşecek mi? Herkes bunun yanıtını arıyor. Beşiktaş ve Trabzonspor yine soruşturma dosyasının ne kadar içerisinde, belirsizliği var?

İşte tüm bunların ilk yanıtını Etik Kurulu verecek... Kurul geçen hafta pazartesi günü resmi çalışmalarına başladı. Bir haftalık Kozmik Oda değerlendirmesi yapıldı. 26 klasörden oluşan belgeler titizlikle ve didik didik inceleniyor.

Ancak her sayfada, her fotoğrafta yüzlerce telefon tapesinde kafalar karışıyor. Medyada da çıkan konuşmaların benzerlerini içeren ve şike imalı sözlerin içinden Etik Kurulu da çıkamıyor.

ÇOK AMA ÇOK KARIŞIK
Aakşam'ın Etik Kurulu'na yakın kaynaklardan öğrendiği net bilgilere göre 5 üyenin ortak kanısı şu: 'Biz buradaki belge-delil-bilgilerden ceza veremeyiz. Çünkü dosya çok ama çok karışık. Biz konuyu hukuki sürece bırakalım'
Kurulun kanısı ise olayı mahkeme sürecine bırakmak ve cezaların ondan sonra verilmesi..

Sayfalarca belge inceleyen ve sportif ama haddini aşan konuşmalardan somut delil elde edemeyen Etik Kurulu'nun kaygısı, kamuoyunun vicdanının rahatsız olacağı gerçeği..

AYNEN DEVAM KARARI
Genel olarak 'Biz raporda konuyu mahkemeye bırakırız, TFF kararı açıklamaz ve öteler. Arkasından eleştiriler gelir. Hatta karar vermeyerek 'şikeye karıştılar' iddiaları bile ortaya atılır' algısı üyelerin elini kolunu bağlıyor..
BU durumda ise Etik Kurulu eğer bu kararı verirse Süper Lig'de düşme olmayacak. 18 takımlı lig 9 Eylül'de başlayacak. İddianamenin 3 ay sonra hazırlanacağı davanın 1.5-2 yıl sürme ihtimali de var. Eğer mahkeme kulüplerin suçunu sabit görürse düşme uygulaması mahkemenin kararından sonra verilecek. Bu da 2-3 yıl sürecek.

6 AYLIK SÜRE LAZIM...
Önemli bir öneri ise konuyu Spor Mahkemeleri'nin çözeceği gerçeği.. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü ve Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığı davanın 5-6 ay içerisinde oluşturalacak Spor Mahkemesi'nde görüşülmesi..
Çünkü Spor Mahkemesi'nde daha çok sporun uzmanı hakimler ve görevliler olacak ve konuşmalardaki şifreleri çözmek çok daha kolay hale gelecek. Çünkü tutuklular arasındaki konuşmalarda özellikle futbolda 'normal' sayılacak sözlerin de geçtiği dikkat çekiyor.
Özetle; Etik Kurulu harıl harıl delil arıyor. Ancak eldekilerle bir hafta sonunda kanaat bu. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde de bu algı değişmezse Süper Lig yeni sezona aynen başlayacak. Dava da 6 ay içerisinde Spor Mahkemesi'ne geçecek.

Hakan Yaşar / Akşam

Haberin Devamı
YORUM YAZ