MENÜ

Hayata dönüş!

Tayland’da 23 Haziran’dan beri mağarada mahsur kalan ve yaşları 11 ila 16 arası değişen 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerini kurtarma operasyonuna dün başlandı. Türkiye saatiyle 06.00’da başlatılan ve yaklaşık 9 saat süren kurtarma operasyonunda önce 2’si olmak üzere 6 çocuk sağ olarak mağaradan çıkarıldı ve hastaneye götürüldü.

Hayata dönüş!

Operasyon sırasında, mağarayı geçmek için yaklaşık 4 kilometrelik mesafeyi suyun altında geçen ve teker teker kurtarılan çocuklara iki dalgıç eşlik etti. Tayland’da 23 Haziran’da mağarada mahsur kalan 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerini kurtarma operasyonu dün sabah yerel saatle 10.00’da (TSİ 06.00) başladı. Çocuklardan ilk 2’si, saatler 17.30’u (TSİ 13.30) gösterirken mağaradan çıkarıldı. Şu ana kadar 6 çocuğun kurtarıldığı ve hastaneye kaldırıldığı açıklandı. Diğerlerini mağaradan çıkarmak için operasyonun 2-4 gün arası süreceği ifade edildi.

Bazıları yüzme bile bilmiyordu

13 yabancı ve 5 Taylandlı dalgıcın katıldığını operasyonda her bir çocuğa, mağaradan adım adım çıkarılırken 2 dalgıç eşlik etti. Dalgıçlardan birisi çocuğun arkasından, diğeri önünden yüzerek çelik bir halatla çocuğa kılavuzluk yaptı. Dalış maskesi takılan çocuklar oksijen tüpü taşımadan, dalgıçın sırtındaki tüp yardımıyla nefes alarak mağaradan kurtarıldı. Dalış eğitimi olmayan ve bir kısmı yüzme bilmeyen çocuklardan 6’sı, profesyonel dalgıçların bile birkaç saatte geçebildiği sel sularıyla kaplı geçitten büyük riske rağmen geçmeyi başardı.

Mağarayı su basınca, mahsur kaldılar

Yaşları 11-16 arasında değişen 12 futbolcu çocuk ile antrenörleri, 23 Haziran’da Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezi sırasında şiddetli yağış nedeniyle mağaranın girişini su basması sonucu içeride mahsur kalmıştı. Grup, 9 gün sonra bulunmuştu.

Haberin Devamı
YORUM YAZ