MENÜ

Tahkim Kurulu'ndan skandal karar

Son dönemlerde verdiği kararlar çokça tartışılan Tahkim Kurulu, "Siz Türkiye'nin en kötü hakemlerisiniz" sözüne verilen 1 yıllık hak mahrumiyeti cezasını onadı.

Tahkim Kurulu'ndan skandal karar

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu akşam saatlerinde çeşitli kulüplerin yaptığı itirazları değerlendirip, dosyaları karara bağladı. Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ve Fenerbahçe Kaptanı Volkan Demirel'in cezalarının onanması ilk dikkat çekenlerdi. Ancak satır aralarında kalan bir cezanın veriliş nedeni, sonrasında ise tahkimin onayı gözardı edilecek gibi değil. O karar Bandırmaspor'un kulüp müdürü Mehmet İlban'a verilen 1 yıllık hak mahrumiyeti ve 30 bin TL'lik para cezasının onanması.

'Kötüsünüz' sözünü hakaret saydılar

Mehmet İlban'ın, disiplin kuruluna sevk gerekçesi de çok ilginç. Önce olayı hatırlamak lazım. 8 Şubat'ta Bandırmaspor'un kendi evinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor ile oynadığı ve 2-2 berabere kaldığı 2. Lig Kırmızı Grup maçı sonrası Bandırmaspor Kulüp Müdürü Mehmet İlban, her iki takım futbolcuları ve hakem heyeti içeri girerken, kendi futbolcularına doğru, "Her şey sizin yüzünüzden" diye sitemde bulundu. İlban daha sonra ise müsabaka hakemi Ömer Faruk Ocak ve yardımcıları Mehmet Ekmekyermez-Ali Pınar ikilisine yönelik olarak, "Sizler Türkiye'nin en kötü hakemlerisiniz" ifadesini kullandı. Bu ifade rapor edildi. TFF Hukuk Müşavirliği de gözlemci ve hakem raporları sonrası Mehmet İlban'ı disiplin kuruluna sevk etti. Sevk sonrası Mehmet İlban'a 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verildi. Tahkim Kurulu da dosyayı bugün görüşerek onadı.

'Sportmenliğe aykırı' dediler

Tahkim Kurulu'nun açıklamasında; "PFDK'ca, Bandırma Spor Kulübü idarecisi Mehmet İlban'a, müsabaka hakemine yönelik, hakem soyunma odası koridorlarında sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle FDT'nin 39/2. ve 39/3. maddeleri uyarınca 1 yıl hak mahrumiyeti ve 30.000.-TL para cezası verilmesinde sübut, hukuki nitelik ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, yapılan itirazın reddine, cezanın onanmasına, oybirliği ile karar verildi" ifadesi kullanıldı. Tahkim kurulu, "Siz Türkiye'nin en kötü hakemlerisiniz" ifadesini, 'sportmenliğe aykırı hareketler' kapsamında değerlendirerek, Futbol Disiplin Talimatı'nın ilgili 39/2 ve 39/3. maddelerine göre cezalandırdı. Bu ceza sonrası, "Sizler kötüsünüz" ifadesinin 'sportmenliğe aykırı' kapsamında görülmesi de eleştiri konusu oldu.

***

Yıldırım-Orman
kavgası yaşanınca...


Cezanın bu denli yüksek olmasında ise Türkiye Futbol Federasyonu'nun yakın dönemde yaptığı düzenleme en önemli faktör. Hatırlanacağı üzere Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın 'hakem odası basma' polemiği sonrası Futbol Disiplin Talimatnamesi'nde düzenlemeye gidilmişti. TFF'nin resmi internet sitesinden kasım ayının sonlarında yapılan açıklamada, "Futbol Disiplin Talimatı ve Futbol Müsabaka Talimatı'nda yapılan değişikliklerle bu haftadan itibaren müsabaka boyunca yeşil zemin içinde veya dışında, hakem soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere yönelik her türlü sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde müsabaka hakemine karşılaşmayı tatil etme yetkisi de dahil olmak üzere geniş yetkiler verilmiştir" diyerek, talimatnamenin ilgili maddelerinin revize edildiği duyurulmuştu.

***

MİNİ YORUM / UMUT EKEN

Şenol Güneş haklı çıkıyor

Bursaspor'un Teknik Direktörü Şenol Güneş, geçtiğimiz hafta Olimpiyat'ta kaybettikleri Beşiktaş maçı sonrası, "Hakemle ilgili konuşsak ne olacak. Filler tepişiyor, çimler eziliyor" diyerek, büyüklerin kavgasında küçüklerin zarar gördüğünü savunmuştu. Tahkim Kurulu'nun Bandırmaspor yöneticisi Mehmet İlban'la ilgili kararı da Güneş'in tarif etmek istediği aslında. Aziz Yıldırım ve Fikret Orman'ın meydan okumaları sonrası hakemlere verilen yetkilerin, aslında ne kadar tehlikeli olduğuna örnek. Bir hakem, 'Sizler Türkiye'nin en kötü hakemlerisiniz' ifadesini bu şekilde rapor eder, yaptırım bu kadar ağır olursa; bu ve benzeri satır arasında kalmış çok cezaya rastlarız. Mehmet İlban sadece bir örnek. Alt liglerde İlban'ın standartlarında yöneticilik yapmaya çalışan birçok futbol gönüllüsü var. 1 yıl hak mahrumiyetini geçtim. 30 bin TL'lik cezayı nasıl öder! Bu sorunun cevabını da Tahkim Kurulu üyeleri versin. Bir de maçın hakemine tavsiye. Mesleki nedenlerle ilgili olarak birisi bana, "Kötüsün" dese, kendimi nasıl geliştirim ona kafa yorarım.

Haberin Devamı
YORUM YAZ