MENÜ

Hafta sonunda hem yarıştılar, hem eğlendiler

“İstanbul'da üç teknelik regatta” dedik… Bakmayın siz sayının üç tekne ile sınırlı olmasına…

Hafta sonunda hem yarıştılar, hem eğlendiler

Biri “Ruffles”, diğeri “Nafiz-2”, sonuncusu da “Adios”, üç Farr 25 OD’de yer alan ekipler ve yakınları hallerinden çok memnundu. İstanbul’un belki garip ama henüz tam olarak keşfedilmemiş son derece şirin bir mekanını ziyaret ettiler, eğlendiler ve doyasıya yarıştılar.

Türkiye’de, Samsun’da inşa edilen üç kardeş Farr 25 OD’nin kullanıldığı “Weekend Meeting / Haftasonu Buluşması” aslında özel bir etkinlikti. Ancak son zamanlarda yaşanan sıkıntıları göz önüne alan etkinliğin mimarı Şükrü Sanus, sonradan keyiflerinin bozulmaması için TYF’ye (Türkiye Yelken Federasyonu) gitti, parasını yatırdı ve bu şekilde yarışlarını “resmileştirdi”.

FARKLI BİR START

Ekipler, 22 Ağustos Cuma akşamı “iş çıkışı” Kalamış Yelken Kulübü’nde buluştu. “Start prosedürü” farklı çalıştı ve saat 17.45’te düdük tekneler daha iskeleye bağlı iken çaldı. Bir daha çalmayacaktı ve saat tam 18.00’da tekneler yarışa başlayacaktı.

Şamandıralar, “hazırlık işareti” verildikten sonra atıldı, keyifli bir poyraz ile üç teknenin yaklaşık 14 DM’lik Tuzla rotalı mücadelesi tam zamanında başladı. Yarışmak yerine "izlemeyi" tercih eden Şükrü Sanus, karanlığa kalmadan teknelerin “menzile” ulaşacağını hesaplamıştı, tahmini doğru çıktı.

Ortalama 6 knot’lık tekne hızı ile finiş hattına ulaşan ilk tekne Kıvanç Sevinç yönetimindeki Fritolay ekibinin yürüttüğü “Ruffles” oldu. Onu yeni teknelerine “ısınmaya” çalışan Kerem Sivrioğlu dümenciliğindeki “Nafiz-2” izledi. Son tekne Rahim Timuçin liderliğindeki Yapı Kredi Bankası çalışanlarının kurduğu Yapı Kredi Spor Kulübü (YKSK) ekibinin “Adios”u idi.

KONU EĞLENCE AMA İŞ CİDDİ

Etkinlikte amaç “eğlence” olmakla birlikte “ciddiyet” göz ardı edilmemişti. Şükrü Sanus, MotorBoat&Yachting dergisinin Yayın Yönetmeni Selcen Tanınmış’ın verdiği motorbotla yatları denizde bir an boş bırakmadı ve son teknenin ekibi karaya çıkana kadar gözünü üzerlerinden ayırmadı.

“Hedef” de en az etkinlik kadar ilginç bir “mekan”dı… Rıfat Edin’in o ünlü dingilerini elden geçirip yeniden hayat kazandırdığı bahçesiydi ki artık “Tuzla Yat Kulübü” olarak anılıyordu. Deniz Harp Okulu’na “komşu” bu “bahçe”ye Bozburun Yat Kulübü el uzatmış ve Tuzla’da mini bir Bozburun yaratmıştı.

Bu ilginç “bahçe”nin ayrıntılarını sonraya bırakıp Farr 25 OD Weekend Meeting’e dönelim…

eknelerini hazırlanan tonoz şamandıralarına bağlayan ekipleri karada şaraplı, peynirli ve Ruffles cipsli bir “karşılama” bekliyordu. Hani deyim yerinde ise bir “kırmızı halı” eksikti…

Yorgunluk atılan bir sohbet ve ertesi günün planlaması yapıldıktan sonra sağlanan otobüsle ekipler sabah Tuzla’da buluşmak üzere Kalamış’a geri döndü.

ÖNCE YARIŞ, SONRA HIZ DENEMESİ

Tuzla’da Cumartesi sabahı gün erken ve Tuzla Yat Kulübü’ndeki ağaçların altında kahvaltı ikramı işe başladı.

Günün planlanan ilk etkinliği yaklaşık 1.2 millik bir parkurda yapılacak şamandıra yarışı olacaktı. Tekneler parkurun ortasından rüzgara karşı start edecek, orsa ve pupa şamandıralarını döndükten sonra yarışı yine parkurun ortasındaki hatta tamamlayacaklardı.

Parkurun bu kadar kısa tutulmasında amaç, fazla sayıda start vermek, aranın açılmasına engel olmak ve kısa sürede ekiplere olabildiğince çok manevra yapma fırsatı yaratabilmekti. Bu şekilde iki saat içinde planlanan 8 yarıştan 4’ü yapıldı.

Öğle molasını Tuzla Yat Kulübü’nün mutfağından çıkan nefis yemekleri tatmak için biraz “uzun” tutan ekipler daha sonra Ruffles’in kullanılacağı “Hız denemesi” için yeniden hazırlık yaptı.

Bunun için teknedeki rüzgarölçer her ekip değişiminde sıfırlanacak, sadece anayelken ve Code 0’nun kullanılacağı 3 dakikalık pupa seyirde ulaşılan en yüksek hız kaydedilecekti.

16-18 knot’lık rüzgarda ilk denemeye Kıvanç Sevinç yönetimindeki Fritolay ekibi çıktı ve üç dakika içinde ulaştıkları en yüksek hız 12.46 knot oldu. Kıyıdaki çan çaldı, ikinci ekip hazırlandı ve değişim denizde gerçekleşti. Nafiz-2 ekibi 3 dakikalık sürede göstergesinde en yüksek 13.47’yi gördü. Günün “Speed Cup” kazananı, 13.69 knot hıza ulaşan Adios ekibi oldu.

Öğleden sonra 4 yerine 2 şamandıra yarışıyla “Farr 25 Cumartesi Kupası” da tamamlandı. Gerçekleşen 6 yarışın sonucunda birinciliği Team Ruffles kazandı. Team Nafiz-2 ikincilik, Adios YKSK ekibi üçüncülük elde etti.

ÜÇÜNCÜ GÜNÜN SÜRPRİZ KONUĞU

Tuzla Yat Kulübü’nün ev sahibi olduğu etkinliğin üçüncü ve son gününde sürpriz bir konuk vardı. Latin All Stars’ın kurucusu Ayhan Sicimoğlu, yelkencilere destek vermek için oradaydı. Hatta günün ikinci yarışına da katıldı.

İlk yarışlar yine sosis rotada 3 kısa mücadele ile sona erdi. Team Ruffles birinciliği kaptırmamaya kararlıydı. Sıralamada Team Nafiz-2 yine ikinciliğe, Adios YKSK ekibi de üçüncülüğe yerleşti.

Öğlen arasından sonra “Costal Race” hazırlıkları başladı. Tuzla Yat Kulübü önünden verilecek startla yola çıkacak üç tekne, açıktaki Hayırsız Ada’yı iskelede dönüp geri gelecekti. Ancak dönüş kolunda rüzgarın hızı düşünce rota finişe yaklaşık 1 DM kalacak şekilde kısaltıldı.

Betigül Şengül ve Ayhan Sicimoğlu’nun da yarıştığı Ruffles karma ekibi bir kez daha birinciliğe adını yazdırdı. Adios YKSK ekibi bu kez ikinciliğe yükseldi, Team Nafiz-2 üçüncü oldu.

Bu arada ödül olan kupalardan da söz etmeden geçmek olmaz. Özgün kupaları mekanın sahibi Rıfat Edin kendi elleri ile atölyesinde imal etmişti.

Aslında “yarış” da bahane idi…

Ekipler aileleri, arkadaşları ve sevdikleri ile İstanbul’un içinde olmakla birlikte “çok farklı bir coğrafyada” gerçekleşen bu etkinlikle keyifli, neşeli, aralarda ağaçların gölgesinde bol sohbetli ayrıca oldukça hareketli ve “çekişmeli” bir hafta sonu yaşadı.

Kısaca, Farr 25 OD Weekend Meeting, yelken dünyasına farklı bir soluk kazandırdı.

Kaynak: TurkSail

Haberin Devamı
YORUM YAZ