MENÜ

Yetenek-para takası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

James Dimon... Dünyanın en büyük finans şirketlerinden J.P. Morgan’ın CEO’su... Bir gün, ‘zengin koca avcısı’ olduğunu itiraf eden genç bir kızdan şu maili alır:

“Sayın Morgan; Dürüst olacağım. 25 yaşındayım. Çok güzelim, iyi bir stilim var. Yıllık geliri en az 500 bin dolar olan bir adamla evlenmek istiyorum. Aç gözlü olduğumu düşünebilirsiniz, fakat New York’ta yıllık geliri 1 milyon dolar olan insanlar orta sınıf sayılıyor. Çok şey istemiyorum. Sizin sitenizde yıllık geliri 500 bin dolar olan biri var mı? Hepiniz evli misiniz? Sizin gibi zengin insanlarla evlenmek için ne yapmam gerek? Zengin bekarlar nerede takılır? Çoğu zenginin eşleri neden ortalama güzellikte? Kimin karınız, kimin sevgiliniz olabileceğine nasıl karar veriyorsunuz? Saygılarımla...”

Dimon şu cevabı verir: “Lütfen profesyonel bir yatırımcı olarak durumunuzu analiz etmeme izin verin. Bir iş adamı gözünden bakarsak, sizinle evlenmek kötü bir fikir. Nedeni ise çok basit. Yapmaya çalıştığınız şey ‘güzellik’ ile ‘para’ ikilisini takas etmek. Fakat burada ölümcül bir problem var; sizin güzelliğiniz kaybolacak, ama benim param iyi bir sebep olmadıkça tükenmeyecek. Hatta benim gelirim yıldan yıla artabilir, ancak siz yıldan yıla güzelleşemezsiniz. Wall Street’te kullandığımız bir terimden yola çıkarsak, sizin için ‘takas pozisyonu’ diyebiliriz, ‘satın al ve bekle’ değil. Sizi satın almak iyi bir fikir değil, bu sebeple kiralamayı tercih ederim. Çünkü alışveriş değeri düşen bir şeyi uzun süre elde tutmak hiç de akıllıca değildir. Şüphesiz; aynı şey sizin istediğiniz evlilik için de geçerli. Yazdıklarım size zalimce geliyorsa bir de şöyle düşünün; tüm paramı kaybetseydim, beni terk etmez miydiniz?”

★ Kıssadan hisse... Futbolcu kardeşlerim... Kulüpler ile sizin aranızdaki ilişki de böyle aslında... Sizler ‘yetenek’ ile ‘para’ ikilisini takas ediyorsunuz. Yeteneğiniz baki, ama bir gün gücünüz, dolayısıyla futbol hayatınız bitecek. Fakat bütün kulüpler yıllar geçtikçe daha da büyüyecek. Hepi topu 15 yıllık meslek hayatınız var. Bugün genç ve popüler iken yanınızda olan medyatikler, yaşınız ilerledikçe bir bir ayrılabilir yanınızdan. Para değil, insan biriktirin bu nedenle... Bedeninize, ruhunuza yatırım yapın. Ailenize değer verin, hiç tanımasanız bile sizi sevenlere, onları sevdiğinizi gösterin.

★ Dimon’un son sözleri şimdi gelsin isterseniz: “Yılda 500 bin dolar kazanan o zengin siz olabilirsiniz. Zira o kadar parayı kazanmak, zengin bir aptal bulabilme ihtimalinizden daha yüksek!”

YORUM YAZ