MENÜ

Hazinenin yerini Eren biliyor!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Galatasaray, Ağustos’takinden daha formda bir Beşiktaş ile karşılaşacak. Maçın Vodafone Arena’da oynanacak olması Galatasaraylı futbolcular adına daha önceden deneyimlenmiş bir durum değil. Atmosferi bilmiyorlar. Derbiyi kazanmak için Galatasaray adına birden çok doğrunun sahada kesişmesi gerekecek. Bunların başında Eren Derdiyok geliyor.

Eren geçen sezon Beşiktaş’a karşı Kasımpaşa formasıyla iki maçta da oynadı, 3 gol attı hiç yenilmedi. Fizikli, koşu kalitesi de en az vuruş kalitesi kadar iyi olan bir santrfor. Hali hazırda ligin en formda santrforu. Galatasaray, Eren ekseninde hücum ederken büyük bir ganimet bulabilir. Beşiktaş savunmasının konsantrasyonu da bu yönde olacak. Stoperler muhtemelen Eren’in ensesinde oynayacak. Tosic ile Marcelo’yu sırtına alıp Sneijder ve Selçuk’a şut kanalı açabilirse Galatasaray’a bu sezon ilk kez ceza sahası dışından gol atma imkanı sunabilir. Ki derbilerde Sneijder’in Fenerbahçe ve Beşiktaş’a karşı bu golleri atmışlığı var.

Tolga ve Bruma baskıyı kırabilir

İki takım da top hakimiyetine dayalı pas oyunu oynuyor. Ama topu iç sahanın psikolojik desteğiyle Beşiktaş almak isteyecek. Ki bunun için yeterli pas kaynağına sahipler. Galatasaray için derbinin anahtarı bu baskıyı kırmak olacak. Riekerink’in elinde baskıyı kıracak çok önemli iki oyuncu var; Tolga ve Bruma. Tolga Ciğerci çok kıymetli istatistiklere imza atarak 2 ayda oyunun merkezi haline geldi. Koşu ve pas kalitesi Şampiyonlar Ligi standartlarında. Atakları başlatan, olgunlaştıran ve daha da önemlisi dönen topları faulsüz alan O. Selçuk ile Sneijder’in kronikleşen formsuzluklarına son veren de O.

Yüzde 46 topla oynadılar

Derbide işi biraz daha zor olacak Tolga’nın. Zira Galatasaray’ın ilk 4 haftada rakiplerine karşı topla oynama oranı ortalama yüzde 67 oldu. Yani baskın takımın orta sahası olarak toplu oyunda o mesafeleri kat etti. Beşiktaş’la Ağustos’ta karşılaştıklarında yüzde 46 topla oynayabildiler.

Galatasaray’ın topu Beşiktaş’tan alabilmesi için Tolga’nın kazanacağı toplara ve yüksek yüzdeli paslarına ihtiyacı olacak. Şayet topa hükmedemezlerse Galatasaray’ın B planı Bruma olur. Portekizli oyuncu yeni bir transfermiş gibi oynuyor. Beşiktaş savunmasının zayıf karnı sol bekinin arkası. Baskıya karşı doğru pozisyon oyunu oynayıp Bruma’yı arkaya koşturabilirlerse, Eren’e asist kaynağını yaratabilirler.

Sneijder hâlâ bir sihirbaz

Hollanda futbolunun son 10 yılına damga vuran tüm yıldızlar bir bir sönerken, Sneijder hâlâ dimdik ayakta. Van Persie, Arjen Robben, Huntelaar sahneden çekilse de Hollanda Milli Takımı Teknik Direktörü Dany Blind, 2018 planlarını hâlâ Wesley üzerinden yapıyor. Bu, onun için önemli bir moral kaynağı. Sadece futbol değil yaşam motivasyonu da yükseldi. Rize galibiyeti sonrası oğluyla TT Arena’daki görüntüleri Sneijder’in ne kadar mutlu olduğunun göstergesi. Galatasaray’ın Tolga ve De Jong gibi iki defansif orta sahası, Selçuk gibi çok net bir pasörü var. Sneijder çok başka sınıfta bir oyuncu ve bu kadronun sihirbazı..

Ve bu sihirbaz artık 10 km.lerin üzerinde mesafe kat ediyor. Bu, çok kıymetli bir istatistik Sneijder için. Beşiktaş’a karşı iştahtan fazlası gerekecek. Zira Beşiktaş tempoyu kendine göre ayarlayan bir takım. Galatasaray’ın derbiyi kazanması için Sneijder’in oyun liderliğine ihtiyacı olacak.

Duran topa çalışmak gerek

Galatasaray bu sezon attığı 7 lig golünün tamamını açık oyunda kaydetti. Bu kötü bir istatistik değil elbette. Ama Riekerink’in öğrencileri duran toplarda etkisiz oldukları için Karabük ve Kayseri maçlarında çok zorlandılar.

Günümüz futbolunda oyunu çözmek için en öncelikli anahtarlardan biri artık duran top. Bugün Diego Simeone haftanın minimum iki idmanını duran topa ayırıyorsa, Abdullah Avcı 3 yıldır duran toplarla Başakşehir mucizesini gerçekleştiriyorsa, Riekerink’in bundan geri durması kabul edilemez. Galatasaray şu ana kadar duran topları kötü kullandı. Fazlaca pratiğe ihtiyaçları var belli ki. Selçuk ve Sneijder gibi yüksek kalitede orta yapıcıları, Eren gibi bitiricileri varken, Beşiktaş karşısında duran topları daha çok denemeliler.


YORUM YAZ