MENÜ

Fener bu oyunu sevdi

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Advocaat’ın Kasımpaşa maçından bu yana oynatmaya çalıştığı şeyi Feyenoord’a karşı yaptırabilmesi gecenin ana fikriydi. Ozan ve Souza ile oyunun merkezini rakip sahanın ortasına taşı, savunmanın üzerine uzun top at, baskıyla al ve kaleye git oyunu. Orta sahada baskıyla kazanılan topların ardından hızlı hücum ettikleri sürece sorun yok. Yeter ki oyun sete dönmesin. Emenike savunmacıların arasına ve arkasına patlayıcı kuvvet koşularını doğru yaptı dün gece. Ozan’ın pasını asiste çevirdi. Kasımpaşa maçından bu yana herşeyi doğru ve dozunda yapıyor.

Advocaat zoru başarıyor

Bu baskı oyununda Ozan, Souza ve Lens’in faulsüz kazanacakları toplara çok ihtiyaç var. Burada Advocaat’ı bekleyen riskler mevcut. Hoca, bir yıldır hep savunma yapmaları istenmiş orta üçlüden öne çıkmalarını, ceza sahasına dikine koşularla girmelerini ve daha da önemlisi baskıyla ileride top almalarını istiyor. Savunmacıya hücum öğretmektense hücumcuya savunma öğretmek daha kolaydır. Ama Ozan da Souza da her şeyi yerinde ve zamanında yapabiliyor. Orta sahayı bir an bile rakibe bırakmadılar. Yani Advocaat zor olanı başarıyor şu anda.

Efor çok, değişim şart

Yeni düzende orta saha üçlüsü ve kanatlar çok yüksek eforlara çıkıyor. Bu oyunun 70’ten sonra sürdürülebilir olması için hocanın değişiklikleri zamanında yapması gerekiyor. Son 20 dakikada Lens de sakatlanınca Fenerbahçe doğal olarak oyundan düştü. Dick Advocaat’ın buralarda ince işçiliğine ihtiyaç var.

Lens gecenin adamlarından biriydi doğrusu. Her geçen maç daha da iyi duruma geliyor. Böyle giderse uzak kaldığı Hollanda Milli Takımı’na çok yakın zamanda dönebilir. Sakatlanıp çıkmadan önce kaleciden aldığı pasla 70 metre dripling yaptığında sol ayak içiyle vursa Messi golü atacakken, Quaresma trivelasıyla kaçırsa da her bir istatistiği kıymetliydi.

Bülent de Souza!

Josef de Souza, Ozan ile birlikte yeni oyunun mimarlarından. İlginçtir, Advocaat ilk geldiğinde geçen sezonun maçlarını analiz edip Souza’yı (sakatlığından bağımsız olarak) göndermek istemişti. Kjaer ve Topal’ın aynı anda kırmızı kart cezasından dolayı Souza’yı oynatmak zorunda kaldı ve buna da pişman olmadı. Zira Josef, Ozan ile birlikte oyunun merkezini rakip kaleye yaklaştırıyor, baskının beyni oluyor, top kazanıyor ve hep rakip ceza sahasına koşu yapıyor. Josef bana, Bursa’nın kapısından dönüp Mayıs 2000’de UEFAKupası’nı kaldıran Bülent Korkmaz’ı hatırlatıyor.

YORUM YAZ