MENÜ

Futbolun katilleri

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Passolig başımıza bela olduğundan beri tribünlerdeki taraftar sayısının ne kadar azaldığı ortada. Muktedirler tarafından bu duruma bir çare bulunmayacağı da... Hatırlar mısınız senenin başında Avrupa’dan birçok önemli ismin de katıldığı Futbol Zirvesi düzenlendi, neredeyse her konuşmacı “statları doldurmalıyız” dedi, sonra da bin yıllık uykuya geçildi. Çünkü kulüplerden hesap sorması gerekenler, bu duruma çare olması gerekenler üç maymunu oynamayı tercih ediyor. “Görmezsem, duymazsam, konuşmazsam sorun da yok demektir” diye düşünüyorlar herhalde. Federasyon Başkanı ve futbolu yönetenlerin baş cümlesi “marka değeri” ama keyfi ve hesap sorul(a)maz uygulamalarla futbolumuzun değeri yerlerde sürünüyor.

6222 sayılı yasaya göre elektronik bilet sadece TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig’de zorunlu ve başka organizasyonlarda böyle bir zorunluluk yok. Ancak hem Beşiktaş hem Fenerbahçe bugün ve yarın oynayacakları Avrupa maçlarında Passolig’i olmayan taraftarların statta maç izlemesini çok görmüşler ve onları yine kapı dışarı etmişler. Utanmasalar Beşiktaş ve Kadıköy’e girerken bile Passolig soracaklar!

Kanun dışı uygulama

Saçmalığa bakar mısınız? Kiev ve Feyenoord taraftarlarının biletle girebildiği statlara Beşiktaş ve Fenerbahçe taraftarı giremiyor. Oysa futbolseverlerin stadyumlara erişimi serbest zaman yönetimi çerçevesinde ve kişinin kendini geliştirme hakkı kapsamında değerlendirilebilecek bir temel hak niteliğinde. Buna yönelik ölçüsüz ve gereksiz kısıtlamalar söz konusu temel hakkı ciddi şekilde ihlal etmekte.

2014’te Beşiktaş-Arsenal maçında Passolig sahiplerine öncelik tanınması ve bilet fiyatının 10 TL düşük tutulması Rekabet Kurulu’na şikayet edilmişti. Rekabet Kurulu kararında “Kulüpler Passolig’i teşvik için böyle bir uygulama yapabilir” denmişti. Ancak! “Türkiye’deki en üst birinci ve ikinci futbol ligi karşılaşmaları dışındaki tüm futbol organizasyonlarına e-bilet ve Passolig kartı olmaksızın da giriş yapılması mümkündür” de denmişti.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi, UEFA organizasyonu, keyfe keder bir etkinlik değil. Maalesef ki bizim kulüplerimiz UEFA organizasyonunda Passolig’i zorunlu tutarak, taraftarın uluslararası bir müsabakaya erişimini kısıtlıyor. Taraftarın stada erişimi UEFA’yı ilgilendiren konuların başında geliyor. Kulüplerin kafasına göre kısıtlama yaptığı bu durumdan UEFA’nın şimdilik haberdar olmadığını düşünüyorum, olsa bunu hem kulüplere hem de TFF’ye sorar ve gerekli uyarıları yapar. Çünkü bu hukuk dışı uygulamanın sürdürülebilir hiçbir tarafı da yok.

Yapılacak tek şey var:

Taraftarlar, UEFA’yı durumdan haberdar etmek için mail gönderiyor. Taraftar Hakları Dayanışma Derneği(Taraf-Der) ve Taraftar Hakları Derneği(THD) hem kulüplere hem de TFF’ye ihtarname gönderdi. Bunun bilgisi de tercümeyle birlikte UEFA’ya iletilecek. Ayrıca THD ve Taraf-Der’in üyesi olduğu Football Supporters Europe (Avrupa Futbol Taraftarları) da konu hakkında bilgilendirildi. UEFA nezdinde gerekli girişimlerde bulunuluyor.

Ancak!

Esas tüm taraftarların, renklerinden bağımsız olarak, birlikte bu dayatmalara dur demesi gerekiyor. Güçlü olanın hukuku da istediği gibi uygulayabileceğine inandığı bu dönemde, taraftarın da kendi gücünün farkına varıp yan yana gelmesi ve haksızlığa, hukuksuzluğa karşı durması gerekiyor. Bundan başka çare yok. Çünkü kaybediyoruz. Gün geçtikçe daha çok kaybediyoruz...

YORUM YAZ