MENÜ

Yeni Alman okulu

Abone Ol Google News

Düşmanın sur içinde, evinde bir saha savaşı vermesi olanaksızdır. Artık alan savunulamazdır. Siz oraya yıkmak, teslim almak ya da yağma için girersiniz. İşiniz kolaydır.

Haberin Devamı

Futbol da böyledir... Tamamen gedik açmakla alakalı bir oyun. Tüm terminolojisinin buna dönük olması kuşkusuz tesadüf değildir.

Yakın tarih, bu modern çağ savaşını başka boyutlarda ele almış taktisyenlerin strateji savaşlarıyla geçti.

Ta 70'lerden itibaren bu silah/anti silah teknolojisinin zincirleme bir etkiyle nasıl geliştiğini anlamak ve anlatmak mümkündür.

Çok geriye gitmeyeceğim. 2004'ten başlayarak konuyu ele almak yeterli olacak.

2004'te Otto Rehhagel gedik açmanın neredeyse olanaksız olduğu bir sur sistemini piyasa sundu. Bu, alan ve adam savunmalarını harmanlayan, kolay kırılmayan neredeyse elastik bir yapıydı. Parreira buna kompakt savunma adını verdi. Etkileyici rakipler için son derece can sıkıcı, sürpriz bir yöntemdi bu.

Bu sur, 98'de çıkışa geçmiş, 2000'de zirveyi bulmuş, 2002'de bir kazaya kurban gitmiş ve 2004'de mükemmel bir olgunluk seviyesine ulaşmış, Henry'li, Trezeguet'li, Zidane'lı -Deschamp'ı kaybetse de- Desailly ve Makelele'li Fransa'yı tartışmaya mahal vermeyecek şekilde etkisizleştirdi.

Haberin Devamı

Figo'lu, genç Ronaldo'lu, Deco'lu, Simao'lu ve asıl önemlisi Scolari'li Portekiz'i ise 2 kez yendi. Açılışta ve finalde...

Rehhagel’in etkisi büyük

Kupanın tartışmasız en etkili ve parlak hücum futbolunu oynayan Nedved, Smicer, Poborsky, Baros ve Koller'li Çek Cumhuriyeti'ni de.

İspanya'ya yenilmediler. Sadece grupta Rusya onları geçebildi.

Bu oyun temel olarak 10 oyuncunun da mesafelerini korumlarına, sahaya yayılımı savunma ve hücum olarak ayırmadan topa sahip oldukları anda en kolay şekilde direkt kaleye yönlenmelerine dayanıyordu. Ezberi bozdular. Topa sahip olmadılar. Salt alan takıntısıyla oynamadılar. Adam markajını da yaptılar, ama asla kalıcı eşleşme yapmadan. ‘Alanına gelen adama yapış. Ama mesafeni ve alanını kaybetme’

Rehhagel'in kazandığı sadece ülke tarihinin en büyük zaferi değil, futbol tarihini değiştiren stratejist payesiydi aynı zamanda...

Bu oyunun etkileri büyük oldu. Hâlâ da devam ediyor.

Büyük bir komutan savaşı kuşkusuz en kuvvetli olduğu yerde yapmak ister. Bazısı bir surlarda, bazısı bir meydanda.

Bu yeni savunma Mou gibileri başka türlü, Cruyff'un yolundan gidenleri başka türlü etkiledi.

Pep ve Mou akımları

Hiçbir yapı sonsuza kadar esnemez. Pep bu savunmayı çekip kopartacak ya da esneme olanağı bulmadan arkasına dolanacak pas, hız ve mesafelerine çalıştı. Gerektiğinde 4 pasta savunmanın topluca hareket etmesine müsaade etmeyecek, gedik vermesine yol açacak bir pas becerisi...

Ya da gerektiğinde 50 metrelik isabetli bir pas... Yani savunma bloğunun mecburen boş bıraktığı ters çizgiye atılan bir topla arkaya dolanma...

Her şartta çoklu pas opsiyonları yaratarak...

Topu çizgiden çizgiye hızla geçirerek savunmanın altındaki toprağı incelttiler. Bir çeşit deprem yarattılar. Çok kolay gedikler açtılar.

Mou ve peşindekiler bu oyuna cevap verdi. 'Kalenin önüne otobüsü çekmek'le aşağılansalar da bu, yapılan işi fazla hafife almak olur.

Haberin Devamı

Çünkü temelde yapılan iş, 8'li bloğu çizgiden çizgiye mesafeleri bozmadan hızla geçirebilmekle kalmıyordu. Ki bu da çok zor bir iştir.

Üstüne, akını yapan da benzer bir mesafe koruması ve açılıp kapanabilme becerisiyle hareket ettiğinden bunu bozacak bir direkt oyun sürati gerekiyordu.

Yani o sizi enine açmaya, uzatmaya çalışırken, siz de hücumcunun boyunu uzatmaya çalışıyordunuz.

10 yıl bu iki akımın mücadelesiyle geçti. Buna uyum sağlayanlar geliştirenler oldu.

Yeni dönem başlıyor

Ve son Dünya Kupası'nda boyut değişti.

İspanya'nın Hollanda karşısında yaşadığı kırılma küçük bir zirveydi. Boydan kopup savunma ve orta sahaları boşlukta kayboldu.

Almanya'nın Brezilya'ya yaptığıysa tam bir zirve. Scolari'nin salt iki savunma bekine dayanan hücum planını enden parçaladılar. Lahm ve Müller ilk yarı boyunca hep Marcelo'nun arkasına sarkabildi. O kopunca gedik açıldı. Kroos, Khedira, Lahm, Müller, Mesut'la daldılar içeri.

Hem direkt, hem de pasla oynamayı başardılar.

Yani Rehhagel'in alan/adam savunmalarını harmanlayan savunma oyununa bir çeşit kontr çaktılar.

Hem direkt hem pas oyununu harmanlayan bir hücum...

İşte bu tam zirve oldu...

Löw, bu kupada Heynckes, Pep ve Klopp'un fikir ve uygulamalarıyla zengileştirdiği Alman Okulu'nu zirveye taşımakla kalmadı. Yeni bir devrin de kapılarını açtı.
Yani sadece bir futbol resitaline şahit olmadık.

Oyunun evrilmesine, yeni bir kapının açılmasına da tanıklık ettik.

Futbolda heyecan verici bir dönem başlıyor şimdi.

Haberin Devamı

Yeni silahlar ve antisilahlara hazır olun...

YORUM YAZ