MENÜ

İyi savunma kötü hücum

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ajax, Fenerbahçe’nin başarılı savunma şablonunu fazla zorlayamadı. Sarı-Lacivertliler, rakibine alan bırakmadı. Ancak eksik kalan, topu hızlı ve etkin dolaştıramamak oldu. Fenerbahçe baskı hissetmedi ama baskı da kuramadı.

Vitor Pereira’nın defansif şablonunu El Ghazi dışında pek zorlayabilen yoktu. Fas asıllı oyuncu 33’te sakatlanıp çıktıktan sonra ilk yarıda sadece bir kez Fischer’le soldan inebildiler. Volkan Demirel, genç oyuncunun şutunu ayaklarıyla çıkardı. Zaten hem Souza hem de Topal’la sahada olan, Hasan Ali’yi çok gerekmedikçe çıkarmayan temsilcimiz için geniş alan bırakmak söz konusu değildi. İlk 15 dakikadaki baskıda da iyi kademe tuttuğunu söylemek lazım. Ajax’ı çıkarmadan dönenleri hep topladılar. Ancak hem bu bölümde hem de sonrasında denge oyununa geçildiğinde eksik kalan şey, topu hızlı ve etkin bir biçimde dolaştırmak oldu.

İstediklerini yapamayınca...

Diego ve Nani çok geride topla buluştu ve genellikle topu ezdiler. Ortaya bir pas yaratıcılığı koyamadılar ve adam geçemediler. Ancak haklarını da vermek lazım. Onlara çok fazla pas opsiyonu da yaratamadı Sarı-Lacivertliler. Hakeme karşı bu kadar tepkili oluşları, sinirli hallerini bu durumdan bağımsız olarak değerlendiremeyiz. Olmadıkça, kendilerini yediler. Kendilerini yedikçe yavaşlayıp top ezmeye devam ettiler. Sonuç olarak Fenerbahçe baskı hissetmeyen ama baskı da kuramayan bir futbol sergiledi.

Bursalılar’ın girişi takımı değiştirdi

Orta saha kısırlığını gidermek için Ozan ya da Volkan Şen’i, Nani’nin yerine almak bir seçenekti. Fernandao da başka bir seçenek. Brezilyalı’nın girişi, gücüyle kazandığı top ve faullerle etkisini gösterdi. Zaten çok geçmeden de Ozan, Diego’nun yerini aldı. Fenerbahçe’nin Nani ve Diego’ya ihtiyacı var. Ancak bu kullanımla değil. Bu oyuncuların farkı ceza sahası çevresinde hissedilir. Bu değişikliklerin ardından kontrolünü verdiği oyunu yeniden aldı Fenerbahçe.

Volkan değişikliği sonrası ise hücum akışkanlığı üst düzeye çıktı. Fernandao- Ozan ve Volkan’ın Gökhan’ı da dahil ettiği geçen sene Bursa’dan kalan organizasyonlar takımı değiştirdi. 5 dakikada, hem hücumda genişlemede, hem de oyun akışkanlığında kendi zirvesine çıkarak 3 net pozisyon bulmayı başardılar. Ancak bitiricilik sorunu bu kaliteye yakışmayacak boyuttaydı maalesef.

RvP’den bu oyunla yararlanılamaz

Bu oyunu, Van Persie’nin yüksek çabasına rağmen asla boşta topla buluşturulamayışı üzerinden de okuyabilirsiniz. Hollandalı’nın fiziksel olarak zirvede olmadığı konusunda hemfikiriz. Ancak şunu da unutmamak lazım. Van Persie, kariyerinin hiç bir bölümünde fiziksel bir oyuncu olmadı. Onu farklı kılan hızlı ya da güçlü olması değil, her zaman beklenmeyeni büyük bir çabuklukla yapma becerisidir. Bundan yararlanmak bu oyunla çok kolay değil.

Gökhan’ın aklı...

Fenerbahçe’nin hücum aklında en büyük pay, hem beceri hem de oyun zekasıyla Gökhan Gönül’deydi. Bu zaten çoğu zaman böyle. Caner olduğu zaman onunla bu pastayı paylaşıyor. Dün takımın en ‘evrensel’ oyuncusuydu. Soğukkanlı, çevre kontrolü yüksek, ölümcül orta ve paslar atan olağanüstü bir adam...

YORUM YAZ