MENÜ

İmkansız görev

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Dany transferi Beşiktaş’ta bu kararı verenler için imkansız bir görevdi. Özen ve Bilic ikilisinin ‘ayakkabılarını alıp gelecek’ açıklaması zihin açıcı bir basitlik içeriyor kuşkusuz. Temel olarak mantıklı. Ancak bu durum kiralık anlaşması için geçerli olamaz. Dany’yi transfer edebilirsiniz, ancak kontratıyla olmak kaydıyla. Beşiktaş’ın Dany’ye inanması normal. Zaten onu gönderen Galatasaray’ın yerine Burdisso’yu bulabilmiş olması da bunun bir göstergesi. Ara sezonda yüksek kalibrede hemen uyum sağlayabilecek stoper bulmak zordur. Ligi, kulübü, temel rakibi tanıyan, konuya tümüyle hakim olmuş bir oyuncuyu şehir içinden almak anlaşılabilir. Ancak kiralık zor. Çünkü oyuncunun bir kimlik ve adanmışlık sorunu yaşaması kaçınılmazdır.
Önder Özen ve Bilic, sadece oyuncuyu düşünemez, kulübü de düşünmek yetmez, hamlelerin kendi açılarından ne gibi sonuçlar doğuracağını da düşünmek zorundalar. Çünkü en iyi kendileri biliyor ki yerleri sağlam değil...

Taraftar onları ne kadar sevse de Beşiktaş’ın temel dinamiklerini oluşturan potansiyel teknik adamların onlarla büyük sorunları var. Bunların çoğu televizyonda, gazetelerde yorum yapmalarına rağmen bir meslek seçimi yapmış değiller. Kulüp ve yorum dünyası arasında geçişler yapıyorlar. Para daha çok nerdeyse onlar da orada. Ve, ne Önder Özen ne Bilic oraya hak görülmüyor.

Maaşı bile problem

Bununla kalmıyor... Önder Özen’in yaptığı işi yıllık 500 bin TL’nin altında yapıyor olması bile sorun. Çünkü potansiyel maaşı düşürüyor. Bu orayı hedefleyenler için kabul edilemez bir durum. Özen maç primi de almıyor. Bunu özellikle kendisi istedi. Bu da kabul edilemez. Zira işin önemi ve değeri düşüyor. Bunca eski futbolcu varken onun bu işi yapması zaten kabul edilemeden, kapıları tamamen menajer listelerine kapatmış olmadıysa onlar için işi iyice yapılamaz hale getiriyor. Özen’in bu şartlarda başarılı olması çok yağlı bir kapının ilelebet kapanması demek. Bu şartlarda Dany hamlesi imkansız bir görevdir.

Çünkü Dany kariyer zirvesini yapsa da yetmeyeceği, kendisini beğendiremeyeceği kesindi en başından bu yana.
Çünkü Dany bizim Beşiktaş’ı gördüğümüz gibi göremez. Drogba’yla Şampiyonlar Ligi’ne Arena’ya çıkarken, stadı ve yıldızı olmayan Beşiktaş’a bizim verdiğimiz değeri veremez.
Özen-Bilic ikilisinin bu transferde oyuncu, takım ve kulüp açısından, futbol gerçekleri çerçevesinde yaptığı değerlendirmeyle çıkan sonuç doğru olabilir. Ancak kendi kariyer penceresinden bakıldığında bu imkansız bir görevdi. Ve bu Dany sezon bitmeden kendini imha etti...

İşin kötüsü etmese ve en iyisini yapsa da yetmeyecek, bu hamleden Özen ve Bilic’in hanesine artı puan yazmayacaktı.

Yabancı sınırı çıkmazı

Ntvspor’da yaptığımız 90 artı programı için ekipten bir talepte bulundum geçen hafta. Nebil Evren ve Onur Erdem maç maç kadroları çıkarıp baktılar sağolsunlar.
Amacımız görmekti: Herkes yabancı sınırlamasının kalkmasını istiyor. Peki kapasite kullanımı nedir? Yani kim kaç yabancı futbolcudan tam verim alıp limitleri zorluyor. Maç başına yabancı oyuncu kullanım rakamları neler?

Çıkan sonuç durumu tüm çıplaklığı ile anlatıyor. Ortalama 5 ve üstü oyuncu kullanan takımların sayısı 9. Ortalama 5.5’un üstüne çıkan ise 5. Takımların üçte biri 4’ün altında yabancı kullanıyor. İlginç olan haftalar ilerledikçe yabancı kullanımının dramatik şekilde düşmesi. İlk haftalarda 6 yabancısını da kullanan çoğu takım 1-2 yabancıyla sezonu kapatıyor.
Beşiktaş savunduğu fikirler tutarlı bir şekilde maç başında 4.6 yabancı oyuncuyla oynuyor. Trabzonspor da 5’in altında. Galatasaray da 6’ya oldukça yakın.
Ama 2 civarında yabancı kullanan takımlar var. Yani yabancı sıralamsı kalksın deyip 1-2 önemli yabancıyla oynayan var.
Bu köşeyi takip edenler biliyor. Yabancı sınırlamasına karşıyım. Sorunun ya da çözümün bu olmadığını düşünüyorum. Ayrıca yabancı sınırlamasını kaldıran ülkeler de bunu istedikleri için yapmadılar. Bu Avrupa Birliği’nin iş gücünün serbest dolaşımı ilkesi çerçevesinde zorunlu olarak meydana geldi.

Sorunlar çözülmeyecek

Bizim için çözüm yabancı sınırlamasında değil, yerel üretim kotasında. Yani ülkede yetişmiş oyuncuları kullanmayı teşvikte.
Yabancı sınırlaması her ne kadar saçma olsa da bunu bu şiddette istemek için kapasite kullanımında yüzde 100’ü bulmak gerekir.
O zaman soralım. Eğer kotanı Hajrovic, Burdisso, Ontivero ile kullanıyorsan daha fazla yabancıya ihtiyacın olduğunu iddia edebilir misin?
Trabzonspor’da vazgeçilmez yabancılar kimler? Atiba dışında olmazsa olmaz Beşiktaşlı yabancılar hangileri? vs.
Yabancı sınırlaması kalksın. Hiç kuşkusuz.
Ama bu sorunları çözmeyecek.
Sorun oyuncu yetiştirme ve geliştirmede.
Bunun çözmek lazım.
İnsan kaynaklarına sahip olanlar sınırlama olmasını değil, kalkmasını ister kuşkusuz. Tabii o kaynakları iyi kullanmak kaydıyla.

YORUM YAZ