MENÜ

Fener'in ihtiyacı yırtıcı santrafor!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Hücumu organize edecek, dripling yeteneği olan bir 10 numara bulmak zor. Mevcut kadro elde tutulacaksa, dünyada kimsenin kolay kolay bulamadığı böyle bir oyuncu aramak yerine, Nani’yle bu bölgede devam edilmeli.

Fenerbahçe’nin ‘yırtıcı santrfor’ bulması gerekir. Milan’lı Adriano ya da Manchester City’li Bony gibi. Evet, bunların maliyeti yüksek ancak tek transferle işi çözme şansınız varsa bu maliyetin altına girmek gerek.

“Fenerbahçe’nin mevcut UEFA protokolü göz önüne alındığında, eğer elindeki kadro da tutulacaksa yapması gereken orta sahada hücumu organize edebilecek bir beyin bulmak. Bunu Alex’ten beri yapamıyorlar. İsmi geçen Ben Arfa gibi oyuncuların da bu işi hakkıyla yapabileceklerini düşünmüyorum. Dolayısıyla yapılması gereken, Nani’yi 10 numara pozisyonunda kullanmaya devam etmek.”

Eldeki kadro Nani’yi oynatır

“Dünyada kimsenin kolay kolay bulamadığı bir 10 numara aramak yerine, Nani’yi işletecek yardımcıları bulmak önemli. Topal, Kjaer’in yanına geçer, Souza çapa oynar, Ozan bağlantı oyuncusu olur, Nani 10 numara görevini üstlenir... Dolayısıyla sadece iyi bir ‘yırtıcı santrfor’ bulmak gerekir. Yani gerektiğinde baskı yapacak, gücüyle rakibi bunaltacak bir golcü. Bu oyunun aradığı santrfor ne Van Persie ne de Fernandao. Bu oyun, Milan’lı Luiz Adriano ya da Manchester City forması giyen Wilfried Bony tipi oyuncular ister.”

Tüm takımı değiştirmektense...

“Biliyorum, bunlar yüksek maliyetli işler. Hiç de kolay değil. Ancak tek transferle işi çözme şansınız varsa, bu maliyetin altına girmek gerekir. Yoksa bütün takımı yıkıp yeniden yapmak gerekecek, ki mevcut şartlar altında bunu yapmak da neredeyse imkansız.”

Hep hocalar suçlu

“Aziz Yıldırım başkanlıktan ayrıldıktan bir süre sonra mutlaka camia tarafından özlenecektir. Bıraktığı tesisler, şampiyonluklar, başarılar, 3 Temmuz’daki bütünleşmenin merkezinde oluşu unutulmayacaktır. Ancak artık arkasından ‘gitme’ yürüyüşleri olacağını sanmıyorum. Hele de sıradaki isim Ali Koç olacaksa... Zaten bir önceki seçimde de başkan bunu vaat ederek oy istemiş ve teveccüh görmüştü. Bu durumun nedeni uzun süren iktidarın doğal yıpranması bir taraftan.”

Alex’le kaderi benzer

“Bir taraftan da yolladığı Alex’le paylaştığı kaderi. Alex heykeli dikilecek bir kadar kalplerde yer etmiş bir efsane oldu. Ancak aynı ölçüde bir winner (galip karakter) olamadı. 3 şampiyonluğuna karşın 3 kez son maçta şampiyonluk kaybetti Sarı-Lacivertli formayla. Aziz Yıldırım dönemindeki Fenerbahçe’nin yaşadığı 6 şampiyonluğun yanında aldığı 8 ikincilik de benzer bir karmaşık durum yaratıyor. Çünkü bu tabloya her sene zirveye oynayan bir takım yaratmak olarak bakan da olacaktır. Kazandığından fazlasını son haftalarda kaybeden de... Bu tabloyu negatife çeviren ise bizzat başkanın hamle ve söylemleri.”

İyi bir şey duymadık

Bugüne kadar Fenerbahçe’de göreve getirdiği hiçbir teknik adam hakkında sonradan iyi bir şey söylediğini duymak bir yana, hemen her seferinde ‘şampiyon yapanın o teknik direktör olmadığı’ imaları ya da direkt söylemlerini duyduk. Denizli, Daum, Yanal, Zico... Aykut Kocaman’ın o görevdeyken asla teknik adam olamayacağı, Ersun Yanal’ın ise o hayattayken bir daha teknik direktör olamayacağı bizzat Yıldırım tarafından açıklandı. Açık söylemek gerekirse Aziz Yıldırım’ın bizzat göreve getirdiği teknik adamlar hakkında yaptığı eleştirileri ve vardığı yargılar kadar ağırını, spor medyasında kimse yapmadı. O zaman şu soruyu sormak gerekir: Bu kadar üst üste kulübün kapısından dahi geçmesi sakıncalı teknik adam atamak başarısızlık değil midir?”

Tek istisna Kjaer

“Şimdi bu tabloda, bir de UEFA’yla yapılan 4 yıllık protokol çerçevesinde yeni sezona giriliyor. Ve seri başı olan ekibin Şampiyonlar Ligi’ne katılma ihtimali geçen seneden daha yüksek. Ancak gariptir ki kadro belirsiz. Beşiktaş Gomez’le devam etmek istiyor. Hatta Galatasaray Podolski, Sneijder ve Muslera’yla devam etmek istiyor. Ancak Fenerbahçe geçen senenin ve hatta tarihin en büyük transferleri Van Persie ve Nani konusunda ne istediğini bilmiyor. Aslında Kjaer dışında mutlak kalması yolunda hemfikir olunan yabancı bir oyuncu yok.”

Pereira devam ederse...

“Kupa finali sonrası Övünç Özdem’in kendisine sorduğu, ‘Şampiyon olamayan her teknik direktörle yolları ayırdınız. Pereira gidiyor mu?’ sorusuna, Aziz Yıldırım ‘Ne alakası var. Bu nasıl soru vs.’ tarzı bir cevap verse de, gerçek, muhabir arkadaşımızın sorduğu gibiydi. Çünkü artık 20 yıla yaklaşan iktidarı boyunca Aykut Kocaman’ın 3 Temmuz sonrası üstlendiği ‘hem başkan-hem teknik direktör’ sezonu bunun tek istisnası. Hatta şampiyon olup gönderilen teknik adam da var. Ve eğer Pereira göreve devam ederse Aziz Yıldırım döneminde şampiyon olmadan göreve devam eden tek teknik adam, Aziz Yıldırım tarafından seçilmeyen ilk teknik adam olacak. Çünkü bu ismi belirleyen Terraneo’ydu. Ve o sezonu tamamlayamadı.”

Belirsizlik hakim

“Eğer şampiyonluk kaybedildikten sonra takım psikolojik olarak ayakta kalmış ve kupa finaline öyle çıkmış olsa belki tüm bunlar konuşulmayacaktı. Ancak durum öyle değil. Çoktan kontak kapanmıştı. Ve bana kalırsa şartlar çerçevesinde bu mağlubiyet tarihi bir hezimet olarak yazıldı. Çünkü bugün önümüzdeki sezon ne olacağına dair elde hiçbir ipucu yok. Ligdeki Galatasaray maçında önce Caner’in, kupadakinden önce ise Gökhan’ın dışarıda kalması, sorumlu kim olursa olsun işin kontrolden çıktığını gösteriyor. Yeniden kontrol altına nasıl alınacak? Bununla ilgili bir açıklama, camiayı rahatlatmak için bir çaba görünmüyor. Fenerbahçe’nin önce bunu yapması lazım.”

Van Persie’yle yollar ayrılmalı

“Genel durum çerçevesinde Fenerbahçe ilk 11’inde Robin van Persie’ye yer bulmak çok zor. Yedek kalırsa da yarattığı sıkıntılar ortada. Hem de maliyeti bir yedek oyuncusu için çok yüksek. Dolayısıyla, bu büyük dünya yıldızıyla uygun şartlarda vedalaşmak bir zaruret.”

YORUM YAZ