MENÜ

Böyle giderse hakem bulamayız

Abone Ol Google News

Futbolun yalnız adamları hakemler ve seveni de çok az. Muhtemelen bir insanın hayatı boyunca duyacağı hakaretleri tek bir maçta işitiyorlar. Hakem yorumcuları bile, meslektaşlarını en acımasız şekilde eleştiriyor. Halil Umut Meler’in yaşadığı saldırı sonrasında aklıma, Ağustos ayında Monaco’daki UEFA Hakem Komitesi Başkanı Roberto Rosetti’nin medya sunumu geldi. Rosetti bizlere, ‘Be a referee!’ (Hakem ol) kampanyasını anlatırken, gelecekte hakem bulmak konusunda büyük sıkıntı yaşanacağını anlattı.

Haberin Devamı

40 bin 424 açık var

Paylaştığı bilgilerde Rosetti; her yıl Avrupa’daki hakemlerin yüzde 15’inin çeşitli sebeplerden hakemliği bıraktığını, tüm ülkeler bazında toplam aktif hakem sayısının 236 bin 350 olduğunu söyledi. Rosetti, UEFA organizasyonları dahil tüm maçları yönetmek için 276 bin 954 hakeme ihtiyaç olduğunu ve bu açıdan 40 bin 424 açık olduğunu vurguladı. Bir sonraki günkü Şampiyonlar Ligi kurası sonrası ise TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye, bu sunumdan bahsetmiştim ve bana, “Bizde de durum aynı. Hakem bulamıyoruz” cevabını vermişti.

Haberin Devamı

İlk biz etkileniriz

Bir de aradan geçen 4 aydan sonra Türkiye’nin şu anki en iyi hakemi Meler’e yapılan saldırı; özellikle ülkemizde hakem olma hayali kuranlara ve bu mesleğe çok büyük zarar verdi. Çukura kimse düşmeden çukurun kapatılmadığı ülkemizde bu olaydan da gerekli dersler çıkarılmaz ve her anlamda hakemlerle ilgili kalite/güvenlik vb. sorunlar çözülemezse, muhtemelen -üst seviyede maaşı yüksek olsa bile- Avrupa’daki hakem sıkıntısından ilk etkilenecek ülke Türkiye olacak gibi gözüküyor.

YORUM YAZ