MENÜ

Uyuyan dev uyandı!

Abone Ol Google News

44. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu, pazar günü Alanya'da yapılan ödül töreni ile sona erdi. Yarış öncesi Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu'nun İstanbul'da yaptığı basın toplantısında, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın yanı sıra devlet kanadı Bakan Murat Basesgioğlu da organizasyonu desteklediklerini bizzat duyurmuş, Uluslararası Bisiklet Federasyonu UCI'nin kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmıştı.

Haberin Devamı

Yapılan ilk tanıtım, organizasyonun büyüklüğü hakkında bilgi verirken, geride kalan 43 turu ise gölgeleyecek nitelikteydi. Derecesi 2.1'e yükseltilerek UCI takvimine alınan turun Türkiye'yi ilgilendiren bir diğer tarafı; sportif organizasyon olmasının yanı sıra ülke tanıtımına da büyük katkı sağlamasıydı.

Turun çekim hakkının verildiği Alman EM Spor Media AG ve prodüksiyon şirketi Plaza Media da devreye girince, naklen yayın işi halledilmiş oldu. TRT'nin naklen yayını sahiplenmesi ve bir hafta süren organizasyonu, "Kız Kulesi'nden Kızıl Kule'ye, pedal pedal Türkiye" sloganı ile vermesi ise yarışın yapıldığı İstanbul - Alanya güzergahındaki 1070 kilometrelik alan içindeki tüm güzellikleri, 3 kıtada 106 ülke insanının izlemesini sağladı.

Haberin Devamı

Avrupa'dan 22 profesyonel takım ile İtalya, Hollanda ve Türkiye milli takımlarının yarıştığı turun İstanbul'da yapılan Grand Prix ayağı ise tam bir şov niteliğindeydi. Sultanahmet'teki tarihi yarımadada yarışan sporcular, İstanbul'a gelen binlerce turist tarafından da ilgi ile izlendi.

Sonra ver elini İzmir... Ardından İzmir-Kuşadası, Kuşadası - Bodrum, Bodrum - Marmaris, Marmaris-Fethiye, Kalkan - Finike, Finike-Antalya, Antalya-Alanya etapları... 13 Nisan'da başlayan yarış, 20 Nisan'da Alanya'da gözaçıp kapayıncaya kadar sona erdi. Federasyon Başkanı Müftüoğlu ile turun ortalarında yaptığımız konuşmadan herkesin mutlu olduğunu anlamıştık. Müftüoğlu, "Sporcular mutlu, UCI yetkilileri mutlu, hakemler ve komiserler mutlu" diyerek turun atmosferini kısaca özetlemişti.

Esas mutluluk ise turun sonunda yaşandı. Antalya'dan başlayan 169 kilometrelik son etaptaki start, kopmalar, kaçmalar ve finiş... Rüya gibiydi. Türk sporcuların mücadeleden bir an bile kopmadığı yarışın son anlarında yaşananlar; Fransa, İtalya, İspanya Bisiklet turlarını aratmayacak nitelikteydi. Takımlar finişe ulaşmak için çabalarken, daralan yol ve kazanma azmi, ilk 10 sonrasında kazaya neden oluyor ve bisikletler havada uçuşuyordu. Yine de 114 sporcu alkışlar arasında finişi gördü.

Antalya-Alanya etabını, İrlanda’nın CSF Group Navigare Kulübü’nden Ariel Richeze Maximiliano birinci bitirirken, genel klasmanda İspanya’nın Karpin Galicia takımından Dapena David Garcia 1. oldu.

Ve ardından beklenen tören... Adına düzenlenen yarışa gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakan Murat Başesgioğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu...

Büyük hedeflere büyük düşünerek varılır. 44. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda bu gerçeği bir kez daha yaşadık. Herkes üstüne düşen görevi yaptı. İlk kez gazete sayfalarında bisiklet sporu gerçek yerini buldu. 1970'li, 80'li yılların devi bisiklet, 2008'de uykusundan yeniden uyandı. Uyandıranların yüreğine sağlık...

Haberin Devamı
YORUM YAZ