MENÜ

Hırant Kasapoğlu ile otomotiv dünyası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

X ailesinin 2. üyesi

Opel'in X ailesi küçük SUV Mokka X ile start aldı. Şimdi ise bu aileye küçük Crossover modeli olan Crossland X dahil oldu. Crossland X Temmuz ayında Türkiye pazarına verilecek.

Alman otomobil markası Opel, Fransız PSA işbirliğiyle geliştirdiği Crossover segmentindeki modeli Crossland X'i İtalya'nın Venedik şehrinde düzenlediği bir basın test sürüşüyle tanıttı. Crossland X Türkiye pazarına ise Temmuz ayında sunulacak. Opel'i B Crossover segmentinde temsil edecek olan yeni model, Opel’in Mokka X ile hayata geçirdiği X ailesinin ikinci üyesi. Bu aile daha sonra Grandland X modeliyle daha da büyüyecek. Crossland X ise, çok yönlü ve şehirli bir crossover konseptinde geliştirilmiş. 4,21 metrelik uzunluğu ile Opel Astra’dan 16 cm daha kısa, diğer taraftan 10 cm daha yüksek. Bu fark yolculara daha yüksek bir oturma pozisyonu, daha ferah bir görüş ve daha yüksek baş mesafesi sağlıyor. Opsiyonel olarak sunulan panaromik cam tavan da ferahlık hissine katkı sağlıyor. Crossland X iç mekanında ferah bir yaşam alanı sunarken kompakt boyutları ile şehir yaşamına da uyum sağlıyor. Ön ve arka bölümlerdeki geniş ve ferah iç mekan, 60/40 katlanan ve 15 santimetre ileri-geri kaydırılabilen arka koltuklar ihtiyaca göre daha fazla bagaj hacmi ya da arka tarafta daha fazla diz mesafesi sağlıyor. 520 litreye kadar ulaşan bagaj hacmi, arka koltukların katlanması ile maksimum 1255 litreye kadar yükseltilebiliyor. Opel, Crossland X'te iki benzinli bir de dizel olmak üzere toplam üç motor sunuyor. 1,2 lt hacimli benzinli motorlardan 81 HP gücünde olanı 5 ileri oranlı manuel şanzımana, 110 HP gücünde olanı ise 6 ileri oranlı otomatik şanzımana sahip. 99 HP gücündeki 1,6 lt dizel motorla ise 5 ileri oranlı manuel şanzıman kombine edilmiş. Bu versiyonun ortalama tüketimi ise 3,9 lt/100 km olarak açıklanıyor.

Full adaptif lED farları var

Ülkemizde Enjoy ve Excellence donanım seviyelerinden sunulacak olan Crossland X, bir Opel’den beklenecek şekilde günlük sürüşü daha güvenli ve daha konforlu kılmak için teknolojik yeniliklerle donatılmış. Full adaptif LED Farlar karanlıkta kusursuz aydınlatma sağlıyor. Viraj aydınlatması, uzun far desteği ve otomatik seviyelendirme seyredilen yolu optimal şekilde aydınlatıyor. Opsiyonel olarak sunulacak Head Up Display ise hız, navigasyon ve destek sistemlerinin bildirilerini ön cama yansıtarak dikkat dağılmalarının önüne geçiyor. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik: “Şehir trafiğine uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış, B SUV ve crossover modellerine talep ciddi şekilde artıyor. Havalı, SUV’lerden ilham alan tasarımı, çarpıcı bağlantı özellikleri ve kullanışlı yapısı ile yeni Crossland X, sınıfında Mokka X’in yanında liderlik için ikinci güçlü adayımız olacak” dedi.

Otomobil sevgisi ve SUV pazarı büyüyor

Cetelem tarafından hazırlanan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 15 ülkedeki otomotiv pazarının mercek altına alındığı raporun sonuçları TEB Cetelem tarafından açıklandı. Rapor sonuçları çevreci politikaların otomobiller üzerindeki baskısına ve otomobil dışı ulaşım seçeneklerinin artmasına rağmen dünyanın pek çok ülkesinde sürücülerin otomobillerine olan sevgisinin azalmadığını ortaya koydu. Dikkat çeken bir başka sonuç ise binek otomobil pazarının dünyanın pek çok ülkesinde lüks araçlar ve SUV’lar sayesinde büyümesi oldu. Araştırma 15 ülkeden 8 bin 500’den fazla otomobil sahibinin görüşüne başvurularak hazırlandı. Raporun sonuçlarına göre SUV segmenti büyük bir hızla büyüyor. ABD’de pick-up’lar dahil tüm binek araç satışlarının yüzde 50’sini oluşturan bu segment Avrupa’da da güç kazandı. Avrupa’daki SUV’ların pazar payı 2010 yılında %8 seviyesindeyken, 2015’te %20’ye yükseldi. Toplam binek otomobil satışları içinde en fazla SUV payına sahip olan ülkeler %25 oranıyla İspanya ve Polonya olarak dikkat çekti. Bu ülkeleri %24’lük paylarıyla İngiltere ve İtalya izledi. Bu oran Avrupa’daki diğer ülkelerde de ortalama oran olan %20’nin altına inmedi.

SUV'da Türkiye'nin potansiyeli yüksek

Rapora göre SUV pazarının potansiyeli en yüksek ülkesi ise Türkiye. 2010 yılında sadece %8’lik bir SUV payı olan Türkiye binek otomobil pazarının bu sınıftaki payı 2015 yılından itibaren %14’ü aştı. Yaklaşık iki katına çıkmış olmasına rağmen, Türkiye SUV pazarı hala doymayı bekleyen ve Avrupa’da büyüme potansiyeli en yüksek pazar olarak öne çıkıyor.

Elmas kaplamalı lüks

Lüksün zirvesindeki Rolls Royce, parası fazla olanlar için ilginç bir otomobil boyası geliştirdi. Elmas kaplamalı boyayla donatılan Rolls Royce Elegance, lüks araç anlayışının geldiği son noktayı gösteriyor. Araçta 3 farklı rengin uyumlu bir kombinasyonu yer alıyor; Mugello Red, Cobalto Blue ve Mandarin.

Otomobil pazarı yüzde 11 küçüldü

Geçtiğimiz Mayıs ayında Binek Otomobil pazarı %11, Hafif Ticari Araç pazarı %2 azaldı. 2017 yılı Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 85.422 adete geriledi. 93.904 adet olan 2016 yılı Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar % 9,03 oranında daraldı. Mayıs ayında binek otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,88 azalarak 65.799 adet oldu. Aynı dönemde hafif ticari araç pazarı da, 2016 yılının Mayıs ayına göre %2,24 azalarak 19.623 adet olarak gerçekleşti.

Borusan Otomotiv'de bayrak değişimi

Borusan Otomotiv Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Eşref Biryıldız’ın yerine Borusan Otomotiv Grubu İcra Kurulu Başkanlığı görevine, 1 Temmuz 2017 itibariyle Hakan Tiftik getirildi. Hakan Tiftik Borusan Otomotiv Grubu İcra Kurulu Başkanı olarak Borusan Otomotiv İthalat ve Dağıtım, Borusan Otomotiv Pazarlama ve Ticaret, Borusan Oto Servis ve Ticaret, Borusan Otomotiv Premium şirketlerinin sorumluluklarını üstlenecek.

Makyaj sırası GlA’da

Mercedes, A Serisi’nin varyasyonlarını yenilemeye devam ediyor. CLA’dan sonra şimdi de sıra GLA’da. Dış ve iç tasarımı makyajlanan GLA’da motor seçenekleri ve donanım paketleri de güncellenmiş. GLA ürün gamının tepe noktasını Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC oluşturuyor. Ayrıca “Yellow Night Edition” ile son derece sportif bir özel model daha seçeneklere ekleniyor.

Tüm modelleriyle Euro 4'e hazır

Bajaj motosikletleri, Türkiye pazarındaki tüm modelleri ile Euro4 teknolojisini sunuyor. Euro 4 teknolojisinin getirdiği avantajlar ise yüksek güvenlik, performans, yakıt tasarrufu ve düşük karbon salınımı sayesinde çevreye duyarlılık ile hızlı ve kesin arıza tespiti olarak vurgulanıyor.

YORUM YAZ