MENÜ

Arazi için zırhlı lastik

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bir 4x4 arazi aracınız varsa ve bununla sıkça araziye giriyorsanız, güvenilir bir ekipmana ihtiyacınız var demektir. Lastik üreticisi Goodyear, yenilediği arazi serisi lastiklerini, Lüksemburg ve Düsseldorf’ta yaptığı bir dizi etkinlikle kamuoyuna tanıttı. Yeni 4x4 grubu lastik serisi şu modellerden oluşuyor; Wrangler AT Adventure, Wrangler DuraTrac ve Eagle F1 Asymmetric SUV. Bu lastikler arasında Wrangler AT Adventure modeli, kurşungeçmez olarak bilinen ve askeri amaçlarla zırh teknolojisinde de kullanılan kevlar malzemesiyle güçlendirilmiş olan yapısıyla öne çıkıyor.
Lüksemburg’daki Goodyear Ar-Ge merkezinde, arazi lastiklerinin nasıl geliştirildiği açıklandıktan sonra, Düsseldorf’taki Land Rover Experince Center’da ise bu 4x4 lastiklerini arazi sürüşlerinde test etme şansını bulduk. Arazi test sürüşlerinde Land Rover’ın Discovery, Discovery Sport ve Range Rover Sport modellerini kullandık.

Kevlarla gelen koruma

Arazi lastik grubunun yeni yıldızı Wrangler AT Adventure, kevlarla güçlendirilmiş yapısıyla öne çıkıyor. Bu özellik lastiğin, patlamalara karşı maksimum direnç kazanmasını ve off-road kullanımlarında sürücüye güven vermesini sağlamış. Lastikte yer alan DuraWall teknolojisi sayesinde yanaklarda silika kullanılmış, böylece lastik yapısındaki polimer matrixleri daha iyi entegre edilmiş, sonuç olarak ise arazi sürüşlerinde yanakların kesiklere karşı daha dirençli olması sağlanmış. Optimize edilen taban deseni sayesinde de geniş bir temas alanı ve homojen bir basınç dağılımı sağlanmış, bu da arazideki sert zeminlerde daha iyi tutunma anlamına geliyor. Taban desenindeki bolca kılcal damar ise lastiğe güvenli tutunma ve fren özellikleri kazandırmış.

Sert zeminlerin lastiği

4x4 lastikleri içerisindeki sert çocuk olan Wrangler DuraTrac ise en zorlu arazi koşulları için özel olarak geliştirilmiş. Bu lastiği Land Rover Discovery üzerinde test ettik. Lastiğin taban desenindeki açık omuzlu bloklar, çamur gibi yumuşak zeminlerde ilave tutunma gücü yaratıyor. Desen üzerindeki değişken genişlikteki bloklar ise lastik tabanının kendi kendisini temizlemesine olanak sağlıyor, böylece çamurlu arazide lastik tabanı tek bir dönüşte dolup görev yapamaz hale gelmiyor, taban sürekli temiz kalarak etkili bir çekiş gücü sunabiliyor.

Sportif SUV'lar için

Eagle F1 Assymetric SUV isimli lastik ise Jaguar Land Rover tarafından orjinal ekipman olarak seçilmiş. Bu lastiği, yeni modellerden Jaguar F-Pace ve Range Rover Velar üzerinde görmek mümkün olacak. Biz ise test sürüşlerimizde Range Rover Sport modelini kullandık. Lastiğin tabanında kullanılan asimetrik desen tasarımı hızlı dönülen virajlarda daha fazla yanal kuvvet aktarılmasına olanak tanıyor. İç yapıda yer verilen spiral katmanlar ise lastiğin karkas yapısını destekleyerek yüksek hızda sportif sürüş ve patlamaya karşı geliştirilmiş dayanıklılık sağlıyor.

Yarım asırlık tarih

1967 yılında Otomarsan ismiyle İstanbul’da kurulan Mercedes-Benz Türk, 50. kuruluş yıldönümünü, hikayenin başladığı Davutpaşa Fabrikası’nda Daimler AG Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla etkileyici bir törenle kutladı. Davutpaşa’daki eski fabrika binasında kurduğu özel bir dekorasyon ile katılımcıları 1967 yılına götüren Mercedes-Benz Türk, yarım asır önce ilk otobüsünü banttan indirdiği üretim holünde ise şirketin dünden bugüne yolculuğunu anlatan küçük bir müze kurdu.

60. yıla özel

Fiat’ın ilk kez 4 Temmuz 1957 yılında, Torino’da ürettiği, yıllar içinde 4 milyon adedi aşan satış rakamıyla efsaneleşen modeli Fiat 500’ün 60. yıla özel olarak, yıl sonuna dek sınırlı sayıda üretilecek olan versiyonu Fiat 500 Anniversario Türkiye’de de satışa sunuldu. Fiat 500 Anniversario, Türkiye’de Dualogic şanzımanla kombine edilen, 69 HP gücündeki 1.2 litrelik motor seçeneği ile geliyor, başlangıç fiyatı ise 84 bin 900 TL.

Araç içi aksiyon kamerası

Nissan, dünyanın ilk entegre çok amaçlı 360 derece kamerası JukeCam’i tanıttı. Saniyeler içerisinde Nissan Juke’un iç mekanına veya sürücünün kaskına takılabilen JukeCam, 4K kalitesinde kayıt özelliğine sahip, ayrıca sürüş anında kayıt yapma imkânı da tanıyarak sürüş güvenliğine de katkı sağlıyor.

YORUM YAZ