MENÜ

Küme düşme üzerine

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Türk basketbol tarihinin en güzel, en kaliteli, en çekişmeli ligi geride kaldı. İspanya’dan sonra Avrupa’nın en kaliteli liginin bizim ligimiz olduğunu ilk olarak ben iddia ettim, gerekçeli nedenlerini ortaya koyarak. Sonra daha düne kadar 16 takımı denkleştiremediğimiz ligimizin, 18 takıma çıkması gerektiği başta benim gazetem olmak üzere vurgulandı. Bazı kulüpler ve Basketbol antrenörleri derneği sazan gibi atladı hemen bu fikre.
Fikrin mantıklı nedenleri var. Ama destek verenler arasında, “Aman sponsor kaçmasın” düşüncesi de ön plana çıktı. 3, 3.5 milyon Euro para harcayıp, küme düşen TTNet’in ligde kalması gerektiği vurgulanıyordu. O paraya Euroleague’de çeyrek final oynayan, hatta şampiyon olan takımlar var Avrupa basketbolunda. Fakat parayı basketbolu bilenler yönetiyor oralarda (!). Bizde ise, günü kurtarma çabaları var. Tıpkı Basketbol Antrenörleri Derneği’nin verdiği destek gibi. Lig 18 takım olursa, 2 antrenör daha iş bulacak, para kazanacak ya. Sevsinler !. Geleceği düşünen yok.
Sen 3 milyon Euro harcayıp, küme düşüyorsan cezasını da çekeceksin. O parayı harcamak değil, adam gibi, akıllı bir şekilde yönetmek aslolan. Daha düne kadar basketbolda hiçbir geleneği olmayan bir kulübe, “Arap sabunu bol bulunca, bir tarafına sürermiş” misali 3 tane üst düzey antrenör, 2 tane menacer alır, o organizasyonun başına hiçbir tecrübesi bulunmayan isimleri koyup, önüne gelen oyuncuyu da transfer edersen, küme düşersin, bu sana müstehak olur. Efes Pilsen’de bile böyle kenar yönetimi yok.
Bakın yakın geçmişe, 16 takım bile olamamış Türkiye Basketbol Ligi. İTÜ, Tekel, Tofaş, Kolej, Altay, Oyak Renault, 14, hatta 12 takımlı sezonlarda bile ayakta duramamış. Daha lig başlarken veda etmişler sezona. Bir takım eksik oynamışız hep sezonu, küme düşen baştan belli olmuş sürekli. Ne bir heyecan, ne bir çekişme yaşanmış. Büyük Kolej, Tekel, Samsun, Kombassan, Tuborg, Antbirlik vb. kapatmış basketbol şubelerini. Çıkan haberlere göre şimdi sırada Darüşşafaka var. Ülker’in gitmeyeceği, Banvit başkanının kızmayacağı, CASA, Pınar, Mutlu Akü’nün çekilmeyecekleri ne malum. Sayın Başkan Tuncay Özilhan’ın bir kelimesine bakar Efes Pilsen’in geleceği. Böyle bir lig geleneği olan Türkiye’nin 18 takım neyine. Önce mükemmel geçen sezonun bir keyfini çıkaralım. Önümüzü görelim. Ayağımızı yere sağlam basalım. Bir kaç yıl bu kalitede oynansın bakalım bu lig, ondan sonra şapkamızı önümüze koyup düşünürüz takım sayısı 18 mi olsun, 20 mi?. Yoksa TTnet kaçar mı, kaçmaz mı kimin umurunda. Kimler geldi, kimler geçti bu yollardan. Varsın biri de onlar olsun. Ya da kalsınlar, madem Türk Basketbolu’na hizmet amaçları, ikinci ligde devam etsinler.
Ama Basketbol Federasyonu da bu konuda hemfikir. Yarın açıklanacak Play-Out programı ve seneye 18 takımla oynanacak lig. Umarım bu karar, ligin geleceğini karartmaz. Gerçi geleceği düşünen kim, parası olan ama hata yapanla, 2-3 antrenör ve oyuncuyu daha kurtaralım yeter.

YORUM YAZ