MENÜ

Birinci unsur para!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Türk basketbolu, bu yıl Euroleague ve Eurocup’ta ilk kez 4’er takımla mücadele edecek. 3 ekibimizin de Eurochallange’de yer alacağını düşündüğümüzde, Avrupa macerasına 11 takımla başlayacağız. 4 takımımız (B-Lisansı verilen Karşıyaka’yı da sayarsak) ‘wild card’la, yani özel davetle bu kupalarda yer alacak. Peki neden Türk basketboluna bu davetler geliyor. Birinci unsur tabii ki para. Avrupa ekonomisinin gerilediği şu günlerde Rusya ve Türkiye dışında ciddi paralar harcayan lig yok. İspanya’da Real ve Barcelona’yı dışarı aldığımızda diğer takımların bütçeleri, bizimkilerin çok altında. Hal böyle olunca, herkesin gözü bu coğrafya üzerinde oluyor.

Daha da gelişeceğiz

Genel bakıştan, özele dönüp takımlarımızın neden ‘wild card’ aldığına bakalım. Darüşşafaka Doğuş, tamamen finansal kriterler nedeniyle lige davet edildi. Salonu yok, taraftarı yok, ama parası var... Pınar Karşıyaka ise zaten Efes ve Fenerbahçe’yi eleyip TBL şampiyonu olduğunda Euroleague’de de olmayı da sonuna kadar hak etmişti. Ayrıca salonu, basketbolu bilen ve takımına sahip çıkan taraftarı, ‘Pınar’ gibi bir sponsoruyla lige davet edilmemesi büyük sürpriz olurdu.

Yukarıda olmaları lazımdı

Galatasaray ve Beşiktaş’a gelen Eurocup davetlerinden ise bahsetmeye gerek yok. Avrupa’nın en büyük ve köklü iki kulübünün, bence daha da yukarılarda olması gerekiyordu. Sonuç olarak paranın yanı sıra, yabancı kuralındaki küçük değişiklik bütün bir ligin çehresini değiştirdi. Bir senede takımlarımız 3 kupada birden son dörde kaldı. Birkaç yıl içinde, (menacer-coach müsrifliklerine, kötü yönetimlere rağmen), Türkiye Ligi ve kulüpleri daha da gelişim gösterecektir.

YORUM YAZ