MENÜ

‘E-sporun geleceğine inanıyoruz'

Abone Ol Google News

E-sporun dünyada çok hızlı geliştiğini söyleyen Esas Ventures’ın Kurucu Ortağı Fethi Sabancı Kamışlı, “Artık dijital bir eğlenceden öte global bir pazara dönüştü. Esas Ventures olarak fokus alanlarımızdan biri de E-spor” dedi. Kamışlı, “Bu pazarın globalde 1 milyar doları geçmesi bekleniyor, geçen seneye göre yüzde 27 artış var” diye konuştu. E-spor’un en popüler olduğu ve en iyi oyuncularının yetiştiği ülkenin Güney Kore olduğunu belirten Kamışlı, “Avrupa’da da E-spora olan ilgi artarken, Schalke 04, Paris Saint Germain gibi ünlü futbol kulüpleri takımlar kurup, bu sektöre yatırım yapmaya başladılar. Intel, Coca-Cola, Vodafone, Red Bull vb. şirketler takımlara ve organizasyonlara sponsor oluyor. Böylece E-sporun yayılma hızı artıyor”diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sektör gelişiyor’

E-sporun, Türkiye’de de kurumsallaşmaya devam ettiğini ifade eden Kamışlı, şu bilgileri verdi: “Aslında ülkemizde futboldan sonra en çok E-spor karşılaşmaları izleniyor. Sponsorların giderek desteklerini artırdıklarını, yapılan turnuvalara gençlerin büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray gibi köklü spor kulüplerimizin E-spor takımlarını oluşturması da bu ilginin artmasına etken. Aynı zamanda sektörün gelişimini sağlıyor. 2018 yılında Türkiye E-spor Federasyonu’nun kurulmasıyla birlikte ülkemizdeki E-spor çalışmaları ivme kazandı. Ülkemizde 4-5 sene önce bilgisayar oyunu olarak bakılan kavram artık aileler tarafından da ciddiye alınıyor. Ebeveynlerin bu konuda çocuklarına özel ders aldırdığını görüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Sektörü ve girişimcileri yakından takip ediyoruz’

Esas Ventures olarak Flank Esports adında bir girişime yatırım yaptıklarını belirten Fethi Sabancı Kamışlı, “Flank, e-spor takımlarını, karşılaşmaları, maç ve sonuçları vb. takip etmeyi sağlayan bir uygulama. Kullanıcı oranları hızla yükseliyor. Bu girişimcimizi hem Türkiye’de hem de globalde olabildiğince desteklemeye çalışıyoruz” dedi. Kamışlı, “E-sporun, dünyada ve ülkemizde hızla gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz. Bu bağlamda sektörü ve girişimcileri yakından takip ediyoruz. Yatırım kriterlerimize uygun girişimler olduğunda elimizden geldiğince katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Yeni nesil spor’

E-sporun, en basit anlatımıyla bazı bilgisayar oyunlarının profesyonel liglere katılan profesyonel oyuncular ile oynanması olduğunu söyleyen Fethi Sabancı Kamışlı, şöyle devam etti: “Bir oyunun E-spor olabilmesi için profesyonel lig olması gerekiyor. E-spor ile normal oyunlar arasındaki farkı şöyle anlatabiliriz. Halı sahada oynanan bir futbol var bir de Süper Lig’de oynanan futbol var. E-spor, oyunların profesyonel sahnesi olarak düşünülebilir. E-spor, dijital ortamda oynanan, geleneksel sporlarla karşılaştırıldığında tesis/ekipman vb. bakımından büyük finansal kaynak gerektirmeyen bir alan. Ve buna, dünyanın her bölgesinde oynama imkânı bulunan, bireysel ve/veya takım halinde rekabete açık, özellikle genç kitlelerce tercih edilen yeni nesil spor diyebiliriz.”

YORUM YAZ