MENÜ

Yazın spor yaparken sıvı alımına dikkat

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Vücudumuz hiçbir şey yemesek de 1 ayı aşkın süre yaşayabilir. Ancak susuzluğa dayanma süresi birkaç gün ile sınırlıdır. Sıcak havalarda terleyerek daha çok su kaybettiğimizden su ihtiyacımız da daha fazladır.

Terleme vücudumuzun aşırı ısınmasına karşı mükemmel bir koruma mekanizmasıdır. Normal vücut sıcaklığımız 36,5 derece kadardır. Dış ortamdan kaynaklanın sıcaklık vücut ısısını da yükseltir. Terleme sayesinde iç sıcaklık artışı önlenir.

Sıcak havalar, egzersiz ve stres terlemeyi tetikler. Mesela sıcak yaz günlerinde yapılan spor aktiviteleri sırasında saatte 1,5 litreye varan sıvı kayıpları yaşanabilir. Terleme ile vücudumuzdan sadece su kaybetmeyiz. Terimiz tuzludur. Terlediğimizde tuz da kaybetmiş oluruz. Bu nedenle yalnızca kaybettiğimiz suyu değil tuzu da yerine koymalıyız.

Tuzlu ayran için

Kaybedilen sıvıyı tuzlu büyük bir bardak ayran veya yanında tuzlu yiyeceklerle tükettiğimiz su ile yerine koyabiliriz. Vücudumuzda gerçekleşen tüm metabolik reaksiyonlar sulu ortamlarda gerçekleşir. Su aynı zamanda toksinlerden arınmak için de çok önemlidir. Susuz kalan vücut detoks, yani toksinlerden arınma işlemini etkili yapamaz.

Su kilo kontrolünün de vazgeçilmezidir. Açlıkla karıştırılan susuzluk bazen fazla yememize yol açar. Özellikle sıcak havalarda acıkır gibi olduğunuzda önce 1-2 bardak su içerek susuzluğunuzu gidermeniz iyi olur. Daha sonra açlığınızı dinleyerek gerçekten açsanız bir şeyler yemek, kilonuzu kontrol etmek için kullanabileceğiniz anahtarlardan biridir. Yeterince su içmemek metabolizmayı da yavaşlatır, sakın unutmayın.

Sağlıklı yaz içecekleri

Bu içecekleri evinizde içinde bıçakları olan ve hızlıca dönen elektrikli bir mutfak aleti ile hazırlayabilirsiniz.

KARPUZLU İÇECEK: 1 bardak küp küp kesilerek dondurulmuş karpuz, yarım bardak yoğurt, yarım limon suyu ve bir tutam naneyi mutfak robotunda yumuşak dondurma kıvamına gelene kadar çevirin.

KAVUNLU İÇECEK: 1 bardak kadar küp küp kesilerek dondurulmuş kavun, yarım bardak yoğurt, yarım limon suyu, bir küçük salatalık, bir avuç çilek veya ahududunu mutfak robotunda yumuşak dondurma kıvamına gelene kadar çevirin.

ŞEFTALİLİ İÇECEK: 1 adet dilimlenmiş, dondurulmuş olgun şeftali, yarım bardak yoğurt, 1cm rendelenmiş taze zencefil ve bir tutam tarçını mutfak robotunda yumuşak dondurma kıvamına gelene kadar çevirin.

YORUM YAZ