MENÜ

Sağlıklı beslenmek işitme kaybını önlüyor

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

‘The Journal of Nutrition’ yayın kurulu birbirinden değerli beslenme ve diyetetik bilimi ile ilgilenen kişilerden kurulu bir bilimsel dergi. Geçtiğimiz hafta bu dergide yayınlanmış olan bir makale çok ilgimi çekti. Başlığı ‘Sağlıklı Beslenme Kadınlarda İşitme Kaybını Önlüyor’ olan araştırmada sağlıklı beslenme olarak Akdeniz tipi beslenme baz alınmış.

Yaklaşık 81 bin kadın üzerinde yapılan 22 yıllık bir araştırmanın sonucuna göre; hayat boyu sürdürülen sağlıklı beslenme planı ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan işitme kaybını önlüyor. Araştırma kadınlar üzerinde yapıldığı için bu sonuç çıkmış ama erkekler üzerinde de aynı sonuca ulaşmamak için hiçbir sebep yok.

Şekerden uzak durun

Bu önemli araştırmayı konunun uzmanı bir arkadaşıma danıştım. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Esra Eryaman’ın sağlıklı beslenme ve işitme kaybı bağlantısı hakkında şunları söylüyor: "Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, tıpkı kalbi besleyen damarlardaki gibi kulak içi kılcal damarlarda da tıkanmalara yol açar. İşlenmiş ve paketlenmiş doğal olmayan gıdalar, yüksek miktarda şeker, fruktoz ve sağlıksız yağlar en tehlikelileri. Bu gıdalar kulaktaki kılcal damarların çapını daraltır, kan akımında yavaşlama ve azalma olur. Antioksidanlar yerine ulaşamaz, görevini yapamaz. Vücutta paslanmaya sebep olan serbest radikaller birikir, zararlı maddeler üretilir. Tüm bu değişiklikler kulağın kendini tamir ve tedavi etme yetisini azaltır. Kulak fizyolojisi bozulur. Özellikle yüksek frekanslarda işitme kaybı erken denilecek yaşlarda başlayabilir." Önlem olarak Akdeniz tipi diyeti öneren Dr. Esra Eryaman, "Bu beslenme tarzının sağlığa olumlu katkısı kanıtlanmış bir gerçek. Ayrıca Gingo Biloba gibi güçlü antioksidan özelliklere sahip ilaçlar da hasarı azaltmada etkili olabilir" diyor.

Akdeniz diyetinde neler var?

Akdeniz diyeti, dünyada otoriteler tarafından en sağlıklı diyetlerden biri kabul ediliyor. Bu beslenme planını şu yiyeceklerden oluşuyor:

■ Çeşitli ve renkli sebzeler,

■ Yeşillikler,

■ Taze otlar,

■ Baharatlar,

■ Taze ve kuru meyveler,

■ Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bakliyatlar,

■ Baharatlar,

■ Zeytin ve zeytinyağı,

■ Az miktarlarda balık, kümes hayvanları ve kırmızı et (daha çok buğulama ve tencere yemekleri içinde),

■ Yumurta, yoğurt, tereyağı ve peynir,

■ Çok az miktarlarda doğal şeker (bal, pekmez gibi).

Listeden anlaşılacağı gibi gıdalar işlenmiş olarak değil doğada bulunduğu şekliyle tüketiliyor. Ayrıca fındık, fıstık, tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tercih ediliyor. Akdeniz diyetinin en önemli özelliği, kan şekerini ve kolesterolü kontrol altında tutabilmesi. Kan şekerinde şiddetli iniş çıkışlar yaratmayan ve damarlarımızı tıkamayan Akdeniz diyeti hayat boyu sürdürebileceğimiz bir beslenme tarzı. Sağlıklı ve bol sporlu günler dilerim.

YORUM YAZ