MENÜ

Bayramda nelere dikkat edelim?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Oruç sadece bizim dinimize mahsus değil, diğer büyük dinlerde de tutuluyor. Hatta büyük dinler ortaya çıkmamışken ilkel kabileler, tanrıları mutlu etmek veya onların gazabından korunmak için oruca başvuruyorlardı. İnancımızı tazelemek, Allah’a yakınlaşmak, nefsimizi köreltmek ve bizimle her zaman aynı nimetleri bulamayanların hallerinden anlamak için tutulan oruç hem ruhumuz hem de vücudumuz açısından tam bir şifa kaynağı. Uzun bir süre bir şey yemeden geçirilen süre metabolizmamızın yenilenmesi için uygun zemini oluşturuyor. Japon bilim insanı Joshinori Ohsumi’nin açlık kürlerinin vücudumuzu nasıl yenilediği konusunda yaptığı araştırmalar, kendisine 2016 yılında Nobel Ödülü kazandırmıştı. Ohsumi’nin araştırmaları, belirli sürelerde aç bırakılan hücrelerin kendilerini daha iyi tamir ettiğini ve toksinlerden arınma (detoks) mekanizmalarını çok daha etkin harekete geçirdiğini gösterdi. Buna göre, aç kalan hücreler otofaji sürecini başlatıyor. Otofaji özetle hücre içinde biriken, işe yaramayan materyallerin yok edilmesi, hücrelerin yenilenmesi, gençleşmesi anlamına geliyor. Ramazan ayı boyunca 30 günlük 16-17 saatlik açlık-yemek döngüsü işte otofaji sürecini başlatarak hücrelerimizin yenilenmesini sağladı.

Aşırıya kaçmamak gerekiyor

Oruç, beden-zihin-ruh üçlüsü için ne kadar şifalıysa şeker bayramı o kadar zararlı olabilir. Bir ay boyunca hücrelerimizde oluşturduğumuz yenilenme bayramda sıfırlanabilir! Toksinlerden arınmış, yenilenmiş, gençleşmiş hücrelerimiz tekrar toksin biriktirebilir, paslanma sürecine girebilir. Körelen nefsimiz iflah olmaz karbonhidrat, şeker ve sağlıksız yiyecek döngüsüne geri dönebilir. Onun için şeker bayramında aşırıya kaçmamaya özellikle de tatlılara, çikolata ve lokuma dikkat etmenizi öneririm. Size her ikram edilen şekeri yemek zorunda olmadığınızı unutmayın. İkram edenleri küstürmeden 'Azı karar çoğu zarar' diyerek sağlığınıza dikkate etmeye devam edin.

Ev Yapımı Bayram Şekeri

Bu tarif, bayramı sağlıklı geçirmeniz ve ziyaretçilerinize sağlıklı bir bayram şekeri sunabilmeniz için. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler:

* 1 bardak badem
* 1 bardak kuruyemiş
* 1 bardak çekirdeği çıkartılmış hurma

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin. İşleme tüm malzemeler birbirleriyle top şeklinde birleşene kadar devam edin. Malzemeden ufak toplar alıp yuvarlayarak şekillendirin. Dilerseniz bayram şekerlerinizi kakao, hindistan cevizi, susam gibi malzemelere bulayabilirsiniz.

YORUM YAZ