MENÜ

Devler Ligi'ne göre

Abone Ol Google News

5 yıllık sistem ve kadro planı, Avrupa’da başarı hayalini gerçeğe taşıyabilecek unsurlar. Transferin düğümü, yabancı kısıtlaması ve direkt oynayacak Türk futbolcu bulma çelişkisinde.

Haberin Devamı

Şampiyonlar Ligi, 2000’lerden sonra sınıfsal ayrımın hakimiyetine girdi. Son 9 sezonda alt sınıfta kalan ülkelerden çeyrek finale 3 takım ulaşabildi: Galatasaray, Panathinaikos ve Fenerbahçe. 5 ana lig (İspanya, İtalya, İngiltere, Almanya ve Fransa), her zaman yarışın içinde olabilen kulüpler dışında dönemsel olarak başka kulüpleri de devreye sokabiliyor. Hollanda ve Portekiz de. Yani bırakın üst üste iki çeyrek finali görmeyi, bu noktaya ulaşmak bile büyük başarı.
Belki bu bilanço, Fenerbahçe’nin ne kadar tarihi sezon geçirdiğini anlatabilir. Hep çeyrek finalde olma iddiasının ise ne kadar zor olduğunu. Fenerbahçe 5 sezonluk dönemde sıçrama yaptı. Biraz hızlı oldu ama sindirerek geldi.

Anlık düşünmek hata olur
Chelsea’yi eleyebileceklerine herkesi inandırdılar. Eleyebilirlerdi. Ama Chelsea’nin zaferle çıkması tek şut, tek gol gibi küçük ayrıntılara bağlı değildi. Deivid sağda oynasa, Kezman ilk onbirde olsa farketmezdi. Chelsea bu durumun altından kalkabilecek çareyi üretebilirdi. Anlık olaylarla kaybettiğini düşünmek Fenerbahçe’ye zarar verir, hamlelerinde hataya iter.
Transfer dönemi bu fikirlerin üzerine oturtulmalı. Yukarıdaki Avrupa futbolu gerçeklerinde ertesi yıl çeyrek veya yarı final yine hayal ötesi, ama 5 yıllık sistem ve kadro planı, hayali gerçeğe taşıyabilir.

Haberin Devamı

Savurganlık lüksü yok
Mantıken Zico’nun kalacağını düşünürsek (hatta bir sezondan fazla), iş yabancı sınırlamasının getirdiği sıkıntılar ve direkt oynayacak Türk oyuncu bulma çelişkisinde düğümlenecek.
Geçen sezon başı medya ve taraftarın “satılmalı” dediği herkes takıma katkı sağladı. Bu sene adayları Ali Bilgin, Colin Kazım, İlhan ve diğerleri! Fenerbahçe’nin dar transfer piyasasında böyle savurganlık lüksü yok. Zico’nun 2 sezonki tarzına bakıldığında uzun vadede kullanilebilecek iyi isimler.

Orta saha ve forvet hattı
Appiah bildiğimiz Appiah olarak dönerse, Deniz-Maldonado-Aurelio ve son dönemde defansif anlamda gelişen Selçuk’un yaptığı savunma katkısını verip, üstüne onlardan çok daha ofansif çift yönlü oynayacağı için orta saha problemi çözülebilir. Aksi takdirde Zico’nun, Maldonado’nun hücum katkısını artırması veya bu bölgede yer alan o tek isme göre değişik taktikler geliştirip, denemeler yapması gerekecek.
Semih ve Kezman Türkiye Ligi’nde en verimli golcüler. Her ikisinde bundan daha ötesi elde edilebilir miydi? Sadece birisi hep kullanılsa o rakamları tutturabilir miydi? Zico bu durumu iyi yönetti. Kaprislerle boğuşarak. Gelecek yıl transferde diğer öncelikli bölge olacaktır.
İkna olmayan gurbetçi oyuncular için de artık Fenerbahçe kavramı değişecektir.

YORUM YAZ