MENÜ

Yıldırım'ın pestili çıktı!

Abone Ol Google News

“Video Yardımcı Hakemli” ligimiz hakem tartışmalarıyla üç haftayı tamamladı. Benim değerlendirmeme göre, 27 maç içerisinde VAR açısından en sorunlu diyebileceğim maç, Galatasaray-Alanyaspor maçıydı. Bu maçta 6. goldeki ofsaytın, VAR’da görevli Bülent Yıldırım tarafından tespit edilememiş olması da gözden kaçan en büyük hata oldu. Namoğlu sistemi kusursuz uygulamak ve tecrübe kazanmak için 100 güne ihtiyaçları olduğunu ifade etmişti. Bu yüzden yaşananları ben de tecrübesizliğe veriyorum.

Haberin Devamı

Zihinsel yorgunluk

Ancak Bülent Yıldırım’a iki haftada 6 kez VAR görevi verilmesini eleştirmem gerekir. Nasıl ki hakeme fiziksel olarak kaldıramayacağı için üst üste maç verilmiyorsa, VAR görevi yapanlara da mental yorgunluk nedeniyle üst üste maç verilmemesi gerekir. Her gün aynı stresi yaşamak, konsantrasyonu koruyabilmek kolay bir iş değil elbette...

Uzman yardımcı şart!

Galatasaray maçındaki son gol maçın tek golü olsaydı, bugün çok daha farklı tartışmalar yaşanıyor olacaktı. Yani ofsayt tespitleri önemli... Yardımcı hakemlerin ofsayt pozisyonlarındaki algıları hakemlere oranla daha kuvvetli. Mesela Cüneyt Çakır’a oranla, Tarık Ongun veya Bahattin Duran ofsaytlarda daha seri ve pratik aksiyon alabilirler. Video odasında, Dünya Kupası’nda olduğu gibi uzman bir Yardımcı Hakem bulundurmayı, gündeme almamız gerekir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

VAR İSTATİSTİKLERİ

■ 27 maç geride kaldı. 7 ayrı maçta, VAR’ın hakemin kararını tekrar gözden geçirmesini istediği 11 pozisyon oldu. Fenerbahçe-Bursaspor maçında 2, Göztepe- Malatyaspor maçında 3 kez VAR müdahalesi olurken, diğer 5 maçta birer kez müdahale oldu.

■ Bu 11 müdahalenin 7’sinde hakemler kararını değiştirirken, 4’ün de kararlarının arkasında durdular.

■ Ali Palabıyık, VAR olarak görev yaptığı 2 maçta tam 5 kez sahadaki hakeme kararını gözden geçirmesi teklifinde bulundu. Bu müdahalelerin 4’ünde karar değişti.

■ Halil Umut Meler ve Özgür Yankaya, VAR müdahalesine en çok (3’er kez) maruz kalan hakemler oldular. Yankaya tüm müdahaleleri aynı maçta yaşadı.

■ Akhisarlı Seleznov’un tükürüğü, Alanyalı Sackey’in dirseği ve Göztepeli Castro’nun tekmesi VAR yardımıyla kırmızı kartla cezalandırıldı.

■ Bu 27 maçta, Video Yardımcı Hakem (VAR) olarak toplamda 9 hakem görev yaptı. Bülent Yıldırım 6 maçla başı çekerken, onu 5 maçla Fırat Aydınus izledi. Barış şimşek 4, Hüseyin Göçek ve Mete Kalkavan 3, Halis Özkahya, Ali Palabıyık, Ümit Öztürk 2, Cüneyt Çakır ise 1 kez bu görevi yaptı.

■ Asistan Video Yardımcı Hakem (AVAR) olarak ise 13 hakemimiz video başına geçti. AVAR olarak en fazla görev alan hakem 4 maçla Serkan Çınar oldu.

YORUM YAZ