MENÜ

Yan hakemsiz olmaz!

Abone Ol Google News

Teknolojiyi futbol sahalarından uzak tutmaya çalışan zihniyetin gün geçtikçe kaybolduğunu, yeni zihniyetin teknolojiyi futbola entegre etmeye çalıştığını takip ediyoruz. Eski FIFA Başkanı Blatter teknoloji/futbol ilişkisine çok mesafeli duruyordu. Yeni Başkan İnfantino ile birlikte teknoloji/futbol birlikteliği artmaya başladı.

Haberin Devamı

Teknoloji, ilk olarak hakemler arasında sinyal yoluyla iletişim sağlamak üzere yardımcı hakemlerin bayraklarına yerleştirilen bir uyarı sistemiyle hakemlere destek olmaya başlamıştı. Daha sonra hakemlerin iletişimi için telsiz kullanımı başladı. Yakın tarihte gol çizgisi teknolojisi sahalarımızdaki yerini aldı. En sonunda tüm algılar yıkıldı ve çok kısa sürede Video Hakem teknolojisine geçildi.

Bana mantıklı gelmedi

Sahadan çok, maç yönetiminin uzaktan yapılması üzerine çalışmalar var. Sahadaki 4 hakem yerine; sahada 1 hakem, monitör başında çok daha fazla hakemle kusursuz maç yönetimi hedefleniyor.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre, ilk hedef: Yardımcı hakemin görevlerinin teknoloji yardımıyla yürütülmesinin sağlanması. Bana çok mantıklı gelmedi ve birkaç yardımcı hakem arkadaşımla da konu üzerinde fikir alışverişinde bulundum.

Haberin Devamı

Hedef en aza indirmek...

Daha önce “Yan Hakem” olan isimleri “Yardımcı hakem” olarak değiştirilmişti. Görevleri sadece ofsayt tespiti yapmaktan çıktı ve tüm konularda hakeme yardım eder oldular. Hızlanan oyundaki rolleri daha da arttı. Kaldı ki, ofsayt sadece önde/geride kararından çok daha fazla yorum gerektiren bir olay. Yardımcı hakemler en azından yakın gelecekte futbolun içinde kalmaya devam edecektir. Uzun vadede bir şey söylemem mümkün değil.

Teknoloji futbolu bir paçasından yakaladı, tamamen fethetmeden bırakmayacak. Belli ki FIFA’nın hedefi bazı büyük kararlar sonrası olası tartışmaları en aza indirmek. Bu yüzden teknolojiden daha çok destek bekliyorlar. Fakat hakeme güven azaldıkça, yerine teknolojiyi ikame etmek de çözüm olmayacaktır.

Sahadaki hakemi tartışamayacak futbolseverler, teknolojiyi kullanan kişileri tartışmaya başlayacaktır.

YORUM YAZ