MENÜ

Yabancı hayranlığı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Beşiktaş-Porto maçını yöneten İspanyol Lahoz’u yere göğe koyamadık. Türk hakemlerine referans olarak gösterdik. Doğrudur. Problemsiz bir maç çıkarttı. Ama söyler misiniz, hakemin kalitesini ortaya koyacağı hangi pozisyon yaşandı. Kritik bir karar vermek zorunda mı kaldı? “Çok iyi yakaladı!” dediğimiz bir pozisyon mu oldu? Centilmence geçen bir maçı, rahat bir şekilde yönetti. O kadar da olsun. Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir.

Lahoz’u bu kadar övenlere; Lahoz’un 10 gün önce yönettiği, İsveç’in Dünya Kupası vizesini aldığı İtalya-İsveç maçını izlemelerini ve İspanya Ligi’ndeki performansını takip etmelerini öneririm.

FIFA temkinli

FIFA 2018 Dünya Kupası’nda görev yapacak aday hakemleri açıkladı ve seminere davet etti. Listede Cüneyt Çakır da var. Kendisini kutlarım. 25 hakemin görev yapacağı turnuva için 35 isim açıklandı. Öğrenildiğimize göre bazı hakemlerin sadece Video Yardımcı Hakemlik(VAR) yapması planlanıyormuş. Kimlerin VAR olarak görev yapacağının açıklanmamasının nedeni; IFAB’ın henüz Dünya Kupası’nda VAR kullanımına onay vermemiş olmasıymış.

Video Hakemlik için onca hazırlık yapılmasına rağmen FIFA halen ihtiyatlı davranıyor. Belki IFAB’dan onay çıkmaz diye düşünüyor. Bizim ülke futbolunda söz sahibi olanlar ise, hiçbir ihtiyat payı bırakmadan, VAR için tarih vermekten çekinmiyorlar. Anlayış farkı diyelim...

Haftanın ardından

Çok fazla hakem eleştirisinin olmadığı bir haftayı geride bıraktık. Fenerbahçe maçında Sivasspor’un, Beşiktaş maçında Akhisarspor’un mağduriyet açıklamaları dikkate değer(!) görülmedi. Galatasaray’ın farklı mağlubiyeti ve kötü oyunu; Visca’nın Oscar’a aday oyunculuğunu ikinci plana attı.

Trabzonspor son dakika golüyle kazanınca, verilmeyen penaltılarını tartışma konusu yapmadı. Göztepe, Malatyaspor ve Karabükspor’un verilmeyen ve maçın gidişatını etkileyen penaltıları ses getirmedi.

Kısaca MHK ve hakemlerimiz şanslı bir haftayı geride bıraktılar. İlk yarının sonuna yaklaşıyoruz. Ligin boyu kısaldıkça, bu hataların yarısına dahi tahammül gösterilmeyecek haftalar olacaktır. MHK bu rahat günlerde, yapacağı eğitimlerle o günlerin hazırlığını yapmalıdır.

Aldatma

Son haftalarda “Temaslı aldatmalarda sarı kart olmaz!” diye bir efsane dolaşmaya baladı. Oysaki UEFA 2017-2018 sezonu başında ülke federasyonlarına gönderdiği eğitim paketinde, oyuncunun üç farklı şekilde hakemi aldatabileceğine dikkat çekiyor.

1-Hiçbir temas olmadan kendini yere atarak,
2- Oyun kuralları dahilinde yapılmış, ihlal sayılmayacak bir teması kullanıp, faul yapılmı gibi kendini yere atarak,
3-Rakibin kendisine yaptığı hafif bir teması kullanıp, kendini yere atarak.
Görüldüğü üzere “Temas varsa aldatma yoktur.” şeklinde bir ifade olmadığı gibi; açıkça “Temas varken de aldatma olur.” denilmektedir.

Ayrıca “Hakemler; aldatma girişiminde bulunan oyunculara karşı, oyunun imajını korumak zorundadırlar. Hakemler bu tür sportmenlik dışı davranıları görmezden gelmemeli ve mutlaka sarı kartla cezalandırmalıdır.” denilmektedir.

YORUM YAZ